Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ- ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ




 ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΡΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ
Σε μια σεμνή τελετή, αντάξια του ονόματος του μεγάλου ευεργέτη Κουμιώτη ιατρού Γεώργιου Ν.Παπανικολάου, τελέστηκε το επιστημονικό μνημόσυνο με αφορμή τα 54 χρόνια από τον θάνατό του, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προεξέχοντος του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου.
Ο Καθηγητής της Κυτταρολογίας κ. Π. Καρακίτσος ανέλυσε τη διαχρονική αξία του έργου του Γεωργίου Ν Παπανικολάου στην κεντρική του ομιλία.
Ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου κ. Μπουραντάς και ο πρώην Υπουργός και νυν εντεταλμένος Σύμβουλος του Ινστιτούτου Παπανικολάου κ. Σκουλάκης, αφού επεσήμαναν ότι  οι όποιες δράσεις του Ινστιτούτου θα .....
πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρθηκαν στους σκοπούς και τους στόχους  του Ινστιτούτου.
Επειδή στην εκδήλωση δεν αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους του Δήμου οι ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και στην ουσία φάνηκε ότι το Ινστιτούτο Παπανικολάου μόλις τώρα ξεκινά τη δράση του, οφείλουμε να Θυμίσουμε τα όσα πραγματοποιήθηκαν από τον τέως Δήμο Κύμης και τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου με Δήμαρχο τον Δημήτρη Θωμά, πιστεύοντας ότι αυτό του το παρελθόν βοηθά ποικιλοτρόπως την πάρα πέρα δράση του:
·     Η πατρική οικία του Γ.Ν.Παπανικολάου αγοράστηκε από το Δήμο μετά από χρόνιες επαφές και επίμονες διαπραγματεύσεις με τους κληρονόμους του.
·     Η οικία ανακατασκευάσθηκε εκ θεμελίων και παραδόθηκε πλήρως ολοκληρωμένη (με εξοπλισμό συνεδριακού κέντρου).
·     Ιδρύθηκε το Ν.Π. Ινστιτούτο Γ.Ν. Παπανικολάου – που εγκαινιάσθηκε παρουσία του τ. Υπουργού Υγείας το 2004- με έδρα την Κύμη και Πρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο.
·     Κατά τη μετάβαση στον Καλλικρατικό Δήμο Κύμης-Αλιβερίου μετά από παρεμβάσεις του Δήμου στο αρμόδιο Υπουργείο και ικανή τεκμηρίωση του αιτήματός του, επιτεύχθηκε η κατ εξαίρεση παραμονή του Ινστιτούτου ως αυτόνομο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου μας.
·     Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Γ. Ν. Παπανικολάου από την ΔΕΗ με το ποσό του 1.000.000 €.
·     Το Ινστιτούτο πραγματοποίησε ποικίλες δράσεις από το 2004-2014 ήτοι:  δωρεάν μαστογραφίες, μέρες τιμής σε διακεκριμένους συντοπίτες μας στο χώρο της υγείας, πολυήμερο αφιέρωμα στη γυναίκα, εκθέσεις, διαλέξεις, συμμετοχή σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά κυτταρολογικά συνέδρια, καθώς και την πραγματοποίηση του 1ο Πανελλήνιου Ιατρικού Συνέδριου στην Κύμη το 2012 με τη συμμετοχή εκατοντάδων ιατρών.
·      Με αφορμή το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το Ινστιτούτο εξέδωσε το βιβλίο «Τεστ Παπανικολάου ή Μέθοδος Babes μια επιστημονική «διαμάχη», ένα οριστικό τέλος»  του ιατρού κυτταρολόγου Διδάκτορα της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Διαμαντή.
·     Παραδόθηκαν  πλήθος αναμνηστικών που κατασκευάστηκαν με αφορμή τα εγκαίνια, (Αύγουστος 2014), του ανακαινισμένου σπιτιού του μεγάλου ευεργέτη μας, μέρος των οποίων διανεμήθηκαν στους συμπολίτες μας που ήταν παρόντες στην τότε τελετή. Πιστεύουμε ότι μέρος αυτών των αναμνηστικών θα μπορούσε να διανεμηθεί στην χθεσινή εκδήλωση.

Χαιρετίζουμε λοιπόν το Επιστημονικό Μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε εχθές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Γ.Ν. Παπανικολάου σ΄ αυτό.
Χαιρετίζουμε την 1η δράση του Ινστιτούτου μετά από 1,5 χρόνο θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Ευελπιστούμε η προσπάθεια που καταβάλαμε επί 12 χρόνια, με σεβασμό και χρέος τιμής  απέναντι στον μεγάλο ευεργέτη, να συνεχιστεί και να προωθηθούν οι στόχοι και οι σκοποί του Ινστιτούτου Γ.Ν. Παπανικολάου.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις.