Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη  και Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα, είχαν το απόγευμα της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου  δήμαρχοι 13 Δήμων της χώρας, στα όρια των οποίων λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων με την μορφή Ανώνυμων  Εταιρειών.
   Στην συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας, συμμετείχε και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, Χρήστος Παγώνης, ενώ ....
παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.
   Σημειώνεται ότι στους δύο υπουργούς είχε παραδοθεί εδώ και τρεις μήνες υπόμνημα, όπου αναφέρονταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι Δήμοι, από την ένταξη των Οργανισμών Λιμένων στο ΤΑΙΠΕΔ και την επικείμενη ιδιωτικοποίησή  τους.
   Πάντως, στην τοποθέτησή του, ο Χρήστος Παγώνης τόνισε ότι ο Δήμος Χαλκιδέων έχει  άριστη συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένων Νομού Ευβοίας, ωστόσο διευκρίνισε ότι για λόγους θεσμικούς θα πρέπει να παραχωρηθούν στους Δήμους  τα τμήματα των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για τις λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων.
   Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση  θα πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση  για την συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων στα Διοικητικά Συμβούλια  των Οργανισμών Λιμένων.
   Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι το σύνολο του πλαισίου με τα αιτήματα που κατέθεσαν  οι δήμαρχοι των 13 Δήμων είναι “φιλικό” προς την Κυβέρνηση , αφού πράγματι τα λιμάνια πρέπει να λειτουργούν  σε αρμονική σχέση με τις πόλεις  και τις Δημοτικές Αρχές.
   Υπογράμμισαν ακόμη ότι τα δύο Υπουργεία είναι  σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων και σύντομα θα δώσουν για τα θέματα αυτά γραπτές απαντήσεις.

   Στην σύσκεψη συμμετείχε ακόμη ο Γ.Γ. Λιμένων  του Υπουργείου Χρ. Λαμπρίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και από πλευράς δημάρχων, παρέστησαν εκτός του Δημάρχου Χαλκιδέων,  οι Ι. Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης),  Ι. Μώραλης (Πειραιά), Β. Λαμπρινός (Ηρακλείου),  Δήμητρα Τσανάκα (Καβάλας), Δ.  Λουκάς (Λαυρεωτικής), Β. Πιστικίδης (Ραφήνας- Πικερμίου) και Ι. Λώλος (Ηγουμενίτσας), ενώ υπήρχαν εκπρόσωποι από τους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας και Κέρκυρας.
   Σημειώνεται ότι μετά την σύσκεψη ο δήμαρχος Χαλκιδέων έθεσε στον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη  το θέμα της Παράκαμψης  Χαλκίδας, λέγοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό έργο για τον Νομό Ευβοίας.
    Ο υπουργός συμφώνησε  και είπε μάλιστα ότι είναι έργο ώριμο από πλευράς μελετών.