Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
εκδόθηκε μετά από μεγάλη καθυστέρηση η εγκύκλιος προσδιορισμού κενών και πλεονασμάτων, προκειμένου να γίνουν οι μεταθέσεις http://www.esos.gr/sites/default/files/articles-legacy/2_1.pdf,. Η καθυστέρηση οφείλεται στις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για το Γυμνάσιο, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν τεχνητά πλεονάσματα σε ειδικότητες των οποίων οι ώρες περικόπτονται, όπως οι συνάδελφοι Οικιακής Οικονομίας (ΠΕ15), Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) που πλήττονται από την κατάργηση των Project  (θυμίζουμε ότι είχαν ως πρώτη....

ανάθεση συγκεκριμένο project στη Β τάξη), και ΠΕ19-20 (κατάργηση τρίωρου από το εργαστήριο πληροφορικής). Η δε περικοπή των ωρών της Γεωγραφίας, της Βιολογίας και των Αρχαίων, αλλά και η κατάργηση του τρίωρου στα εργαστήρια Φυσικής και Πληροφορικής, θα μειώσουν τα κενά φιλολόγων και καθηγητών ΠΕ4, που είναι μεγάλα, και θα οδηγήσουν σε ουσιαστική απόλυση χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους. Όλα αυτά θα οδηγήσουν πολλούς συναδέλφους στην ανάγκη να μετακινούνται σε 2 και σε 3 σχολεία για να συμπληρώσουν ωράριο.
Κάτω,  λοιπόν,  από αυτές τις συνθήκες καλούνται τα ΠΥΣΔΕ να δώσουν κενά και πλεονάσματα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός πίνακας Γ που περιέχει τα συγκεντρωτικά κενά και πλεονάσματα της κάθε Διεύθυνσης, δεν περιλάμβανε (για πρώτη φορά) στήλη με «ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΥΣΔΕ». Ωστόσο, μετά τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε, προστέθηκε η στήλη αυτή, και την Παρασκευή ανακοινοποιήθηκε ο πίνακας στο ορθό.
Στον ίδιο, επίσης, πίνακα περιλαμβάνεται και μια στήλη με τον τίτλο «ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ», χωρίς κανείς να γνωρίζει τι θα περιλαμβάνει αυτή η στήλη. Σε διευκρίνιση που εξέδωσε η κ. Καρδαμίτση αναφέρεται ότι ζητείται ο αριθμός των υπεράριθμων που κρίθηκαν με βάση το ΠΔ 50/96 και 100/97. Και αν δεν έχει γίνει κρίση υπεραριθμίας φέτος (που προφανώς δεν έχει γίνει, αφού δεν έχουν ανακοινωθεί οι μεταθέσεις), πρέπει να γραφτεί ο αριθμός των περσινών υπεράριθμων. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει σε τι θα χρησιμεύσει ένα τέτοιο στοιχείο.
Στο ΠΥΣΔΕ του Νομού μας ο Προϊστάμενος αρνείται να γνωστοποιήσει τα στοιχεία (πίνακες Α), όπως αποστέλλονται από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, στους αιρετούς του κλάδου, προκειμένου να προετοιμαστούν για το υπηρεσιακό συμβούλιο που πρέπει να έχει συνεδριάσει έως την Τετάρτη 22 Ιουνίου. Να σημειωθεί εδώ ότι η πρόσκληση στους αιρετούς για τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, εστάλη χτες στις παρόλο που προβλέπεται τουλάχιστον 48ωρη γραπτή ενημέρωσή τους με αναγεγραμμένη την ημερήσια διάταξη.  Εάν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων είναι και διορισμένο μέλος του ΠΥΣΔΕ, άρα  ο ίδιος ψηφίζει ό,τι ο ίδιος εισηγείται, καταλαβαίνουμε ότι τίθεται σοβαρό ζήτημα χρηστής λειτουργίας του υπηρεσιακού οργάνου. 
Μπρος σε αυτή την κατάσταση που εγείρει εύλογα ζητήματα αδιαφάνειας και δυσλειτουργίας του ΠΥΣΔΕ Νομού Ευβοίας, σας καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22 Ιουνίου και ώρα 12 μ.μ. στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Νομού Ευβοίας, προκειμένου να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στον υπολογισμό των κενών με βάση τις αλλαγές του Υπουργείου στη λογική της κοπτοραπτικής, τις καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων καθώς και τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, τον αυξημένο αριθμό μαθητών (27+10%) ανά τάξη, την αύξηση του διδακτικού ωραρίου από το 2013 αλλά και τη λογιστική προσέγγιση που επιβάλλεται από τους πίνακες αυτούς (π.χ. τρία σχολεία σε τεράστια απόσταση μεταξύ τους έχουν π.χ. από 7 ώρες κενό θεολόγου: αυτό για το υπουργείο θεωρείται 1 κενό, λες και μπορεί ο άνθρωπος να κοπεί στα τρία ή είναι εύκολο να μετακινείται σε τρία σχολεία την εβδομάδα).
Καλούμε τα αιρετά και τα διορισμένα μέλη του ΠΥΣΔΕ να συμπλεύσουν με την απόφαση της ΟΛΜΕ, και να καταψηφίσουν τα τεχνητά κενά και πλεονασμάτα.  Να μην συναινέσουν στην διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, υποτασσόμενοι στις μνημονιακές λογικές περικοπών, τις οποίες κάποιοι προσπαθούν να ενδύσουν με μανδύα παιδαγωγικών θεωριών περί ελάφρυνσης του βάρους των μαθητών, που το μόνο που κάνουν είναι να εμπίπτουν σε φτηνό λαϊκισμό.

  
Πρέπει να τους σταματήσουμε! 

Η πρόεδρος        Ο γεν. γραμματέας
Χαρά Νίκα       Σταμάτης Κουρούπης