Χαλκίδα, 05-08-2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η μεγάλη πυρκαγιά της Βορειοκεντρικής Εύβοιας που ξέσπασε το μεσημέρι της 30ης Ιουλίου οριοθετήθηκε μετά από τέσσερις ημέρες ανάπτυξης από την περιοχή της Φαράκλας έως τη Λίμνη και τα Κατούνια. Για την κατάσβεσή της ενεργοποιήθηκαν εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που αριθμούσαν 12 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 55 πυροσβεστικά οχήματα, έως 200 πυροσβέστες και αξιωματικούς υπό την καθοδήγηση των δύο υπαρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και πλήθος εθελοντών. Την προσπάθεια συνέδραμαν 13 υδροφόρες, 15 ερπυστριοφόρα μηχανήματα και 3 πυροσβεστικά τύπου Unimog από....
την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που επιπλέον συντόνισε τη δράση του ως άνω στόλου, αλλά και τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Διαρκή υποστήριξη παρείχαν ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, η Διεύθυνση Δασών Ν. Εύβοιας, το Δασαρχείο Λίμνης, καθώς επίσης η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, το Λιμεναρχείο Αιδηψού, το ΕΚΑΒ Εύβοιας και οι Εθελοντές Σαμαρείτες.
Η καμένη δασική έκταση εκτιμάται μακροσκοπικά σε 27.000 στρέμματα κυρίως χαλεπίου πεύκης, ενώ αναφέρθηκαν περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές. Η περιοχή κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής, αξιολόγησης και πιστοποίησης των υλικών ζημιών, ώστε ακολούθως να υποβληθούν τα αιτήματα αποζημίωσης και αποκατάστασής τους. Με ιδιαίτερη προσοχή αντιμετωπίζεται ο κλάδος παραγωγής ρητίνης που υπέστη τεράστιες ζημίες παραγωγής και φυσικού κεφαλαίου, καθώς επίσης και ο Τουρισμός, όπου μέσα από μια άμεση εξειδικευμένη δράση τουριστικής προβολής που διενεργεί η Περιφέρεια, θα επιχειρηθεί η αποκατάσταση τυχόν εντυπώσεων περί αλλοίωσης της φυσικής ομορφιάς και γενικώς των πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής Λίμνης. Ταυτοχρόνως, η Διεύθυνση Δασών ξεκινά άμεσα τις μελέτες για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης του καμένου δάσους.
Ο Φάνης Σπανός δήλωσε: "Η φυσική καταστροφή είναι τεράστια. Ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες μέρες μέσα στη φωτιά, είδα με τα μάτια μου ότι θα μπορούσε να είναι και πολύ μεγαλύτερη. Και θα ήταν μεγαλύτερη χωρίς την αυτοθυσία των πυροσβεστών μας και των εθελοντών και χωρίς τη συνδρομή όλων των δυνάμεων της χώρας και του Νομού σε επίπεδο τεχνικών μέσων.
Σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να συνεργαστούμε, ώστε άμεσα να αποκατασταθούν οι πληγέντες, αλλά και ο φυσικός δασικός πλούτος της περιοχής. Ταυτόχρονα, αυτή η πυρκαγιά πρέπει να διδάξει τους πάντες, φορείς και πολίτες, το πως θα πρέπει να δράσουμε, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ξανά τέτοια καταστροφή στον τόπο μας."