Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ON AIR ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ON AIR ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
     Μια πρωτότυπη μουσικοχορευτική εκδήλωση με διαχρονικά ελληνικά μουσικά ακούσματα, έλαβε χώρα την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016, στην περιοχή «πλαζ Σουβάλα».  Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος και ο Ραδιοφωνικός της Σταθμός «97,7 fm», ο Δημοτικός Οργανισμός Άθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ), και ο Σύλλογος Ελληνικής και Πολιτιστικής Παράδοσης «T΄ Aλωνάκι», συνδιοργάνωσαν και παρουσίασαν εκδήλωση, με αφορμή την Πανσέληνο του... Αυγούστου.
     Από νωρίς, οι θεατές κατέκλεισαν τον παραλιακό χώρο παρουσίασης της εκδήλωσης και απόλαυσαν τρεις ώρες ελληνικής μουσικής και ελληνικού χορού, με θέμα το φεγγάρι. Το πρόγραμμα παρουσίασε η ραδιοφωνική ομάδα της εκπομπής του Συλλόγου «Τ' Αλωνάκι» «Εν τυμπάνω και χορώ», που φιλοξενείται στο ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως, κάθε Κυριακή 12:00-13:00, με συντονιστή τον κ. Γιώργο Σπυρόπουλο. Στην μουσική επένδυση της εκτός studio εκπομπής συμμετείχαν με εξαιρετική επιτυχία τα Μουσικά Σύνολα του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. με την επιμέλεια του Μαέστρου κ. Πέτρου Ν. Πρόκου, το πολυάριθμο Μουσικό σχήμα «Χοροσταλίτες» και Χορός Βυζαντινής Μουσικής, αποτελούμενος από τους διδασκάλους Βυζαντινής μουσικής και ιεροψάλτες Δήμο Τσίμπο, Ιωάννη Δέδε, Μαρία Καψάλη, Βασιλική Τσιτσάκη και Αναστάσιο Λαμπρινόπουλο, μέλη του Συλλόγου "Τ' Αλωνάκι", οι οποίοι απέδωσαν σε βυζαντινή παραλλαγή δημοτικά τραγούδια. Χόρεψαν ωραιότατα νέοι και νέες κάθε ηλικίας - μέλη του συλλόγου «Τ΄Αλωνάκι».
Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος. Ο Σεβασμιώτατος εμφανώς συγκινημένος από την ελπιδοφόρα  και αθρόα συμμετοχή των πνευματικών του νέων παιδιών σε δράσεις παραγωγής πολιτισμού και χαρούμενος για την επιτυχία που γνώρισε η εκδήλωση-καρπός συνεργασίας τόσων πολλών φορέων της πόλεως, συνεχάρη εγκαρδίως τους συντελεστές αυτής της πρωτόγνωρης για τον τόπο ραδιοφωνικής παραγωγής. Αναφέρθηκε, με βάση αγιογραφικά κείμενα, κυρίως Ψαλμούς, στο Φεγγάρι, ως δώρο της αγάπης του δημιουργού Θεού, προς τον άνθρωπο, το οποίο με το ιλαρό και ασημένιο φως του διασκεδάζει τον ζόφο και τον φόβο της νυκτός.
Μια φεγγαρόλουστη νύκτα προσφέρεται, είπε, και ως ευκαιρία προσευχής κατά μόνας, δυνατότητα στοχασμού και σκέψεως, χρόνος εκδηλώσεως αληθινής αγάπης.
Τόνισε, ακόμη, με αφορμή την εσωτερική ενότητα των ειδών και των τρόπων εκφοράς της μουσικής, την μεγάλη αξία της παραδόσεως, η οποία δεν είναι στείρα αναπαραγωγή του παρελθόντος, εν είδει ακριβούς φωτοαντιγράφου, αλλά εμπνευσμένη κίνηση στο παρόν και πορεία στο μέλλον, με πυξίδα ασφαλή και βεβαία «το πνεύμα» που μας παρέδωσαν οι Πρόγονοι και Πατέρες μας.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, ευχαριστώντας τον διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Πρωτοπρεσβ. Ευάγγελο Γαλάνη, το μόνιμο και το εθελοντικό προσωπικό του σταθμού, τους πολλούς παραγωγούς των εκπομπών αλλά και τον κύριο εμπνευστή και ακρογωνιαίο λίθο του δραστήριου Συλλόγου «Τ΄Αλωνάκι», φωτισμένο διδάσκαλο κ. Δημήτριο Λιανοστάθη.
Κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, στην παραλία της Χαλκίδος, όλοι θυμηθήκαμε την ομορφιά της δημιουργίας και υμνήσαμε τον δημιουργο, κατά την προτροπή του ιερού Ψαλμωδού: «Αινείτε αυτόν ήλιος και σελήνη, αινείτε αυτόν πάντα τα άστρα και το φως».