Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Παραλιακό_μέτωπο_Ερέτριας
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στα Γραφεία του ΟΛΝΕ στην Χαλκίδα σύσκεψη του Δήμου Ερέτριας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μπουρμά Ηλία και υπηρεσιακούς παράγοντες, στη συνέχεια της συνεργασίας για την νομιμοποίηση, αποκατάσταση και ολοκλήρωση του έργου «Ανάπλαση....
παραλιακού μετώπου Ερέτριας» και τελική απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη παραλία.
Η Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Μίγγος, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ερέτριας κ. Γ. Σαράπης, ο Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ερέτριας κ. Ν. Αρβανίτης, οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας και ο ορισμένος από τους καταστηματάρχες ιδιώτης μηχανικός από την πλευρά του Δήμου Ερέτριας, συζήτησαν τεχνικές λεπτομέρειες για την πορεία του έργου με βάση και την εξέλιξη της αφαίρεσης των υφιστάμενων κατασκευών, που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, έθεσαν την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση της χερσαίας Ζώνης, για τον ευπρεπισμό και την καλύτερη λειτουργία και χρήση από τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Μετά από διαλογική συζήτηση συμφωνήθηκαν:

Η ανάπλαση ορίστηκε σε (2) φάσεις:

#A_Φάση: Άμεσες παρεμβάσεις για να λειτουργήσουν τα καταστήματα ενόψει της εαρινής και θερινής περιόδου από τον ΟΛΝΕ.
Εντός της επόμενης εβδομάδος, αυτοψία του χώρου από τον ΟΛΝΕ.
Συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ερέτριας για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.
Μετακίνηση του φωτισμού, στη δεξιά πλευρά του δρόμου και αντικατάσταση του φωτισμού με λάμπες τεχνολογίας LED, ώστε να απολαμβάνουν το φως οι περιπατητές.
Άμεση αποκατάσταση, το αργότερο έως την 25η Μαρτίου του χώρου που ελευθερώθηκε από τη μετακίνηση των επαγγελματιών.
Χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων, επί της Χερσαίας Ζώνης, αφήνοντας ελεύθερο χώρο από τη πλευρά της θάλασσας στους περιπατητές.
Ως τύπος στεγάστρου ορίστηκε ομπρέλες βαρέως τύπου, τετράγωνες, ομοιόμορφες και επετράπη η χρήση υαλοπετασμάτων, ύψους 1,60m καθώς και ξύλινου δαπέδου, ύψους 14 εκατοστά με μέριμνα για την απορροή των υδάτων.Χορήγηση άδειας κοινόχρηστου χώρου από τον ΟΛΝΕ για νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Οι θέσεις θα είναι μόνιμες και δεν θα αλλάξουν όταν γίνει το έργο ( η Β΄ Φάση).

#Β_Φάση: Υλοποίηση έργου ολιστικής ανάπλασης, σύμφωνα με τη μελέτη που ήδη έχει υλοποιηθεί, προϋπολογισμού 500.000,00€.

Ολοκλήρωση εντός δύο μηνών της έγκρισης  των περιβαλλοντικών όρων που έχουν ήδη κατατεθεί: Η νομιμοποίηση αφορά όλο το κόλπο της Ερέτριας, από το λιμανάκι στο Νησί των Ονείρων έως και το αλιευτικό καταφύγιο. Παράλληλα στη ίδια μελέτη εγκρίνονται και οι περιβαλλοντικοί όροι για το Τουριστικό Καταφύγιο (Μαρίνα) που είναι ήδη χωροθετημένη. Αυτή η έγκριση ανοίγει το δρόμο για αναζήτηση χρηματοδότησης για κατασκευή Μαρίνας. Επίσης νομιμοποιούνται και οι υφιστάμενες προσχώσεις επί της Αρχαίου Θεάτρου, για το έργο της ανάπλασης της παραλίας.
Μετά τις ανωτέρω άδειες, μπορεί να ξεκινήσει το έργο. Η έναρξη του αναμένεται περίπου τον Οκτώβριο 2017, μετά τη θερινή περίοδο, και θα εκτελεστεί από τον ΟΝΛΕ, με διαγωνισμό.
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατά ένα μέρος από τον ΟΛΝΕ, που έχει ήδη δεσμεύσει τα χρήματα αυτά, και έχουν ήδη γίνει συζητήσεις και υπάρχουν δεσμεύσεις για 100.000,00€ από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Παράλληλα έχει γίνει αίτημα και στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με θετική ανταπόκριση, να χρηματοδοτήσει μέρος του έργου.
Η ανάπλαση της παραλίας είναι έργο πνοής για το Δήμο, για τους δημότες και τους επισκέπτες όσο και για τους επιχειρηματίες. Αντίστοιχη ανάπλαση παραλίας προγραμματίζεται και για τη παραλία Αμαρύνθου. Ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση της Μελέτης, ύψους 600.000,00€, την οποία θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.