Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες, Τετάρτη 15 Μαρτίου, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο της ΠΕ Εύβοιας η ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα «Οικονομικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και Προοπτικές Ανάπτυξης» που διοργάνωσαν οι τομείς Οικονομίας και Επαγγελματιών της ΝΟ.Δ.Ε. Ευβοίας, με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή Φθιώτιδας και τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστο Σταϊκούρα. 
Η ΝΟΔΕ Ευβοίας καταγράφεται έτσι, ως η πρώτη σε όλη τη χώρα, που ανταποκρίθηκε στο πρόσφατο κάλεσμα της κεντρικής διοίκησης του κόμματος, για τον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών ανά τομέα, ....
σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας, για την καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων, τη διατύπωση προτάσεων και τη διάχυση του πολιτικού και προγραμματικού λόγου της ΝΔ στην κοινωνία.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. κ. Πέτρος Ποδάρας, ο οποίος διάβασε και μήνυμα του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του βουλευτή Ευβοίας και τ. υπουργού κ. Σίμου Κεδίκογλου και του Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας, κ. Φάνη Σπανού.
Στην ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας:
Παρουσίασε ανάγλυφα τις επιπτώσεις της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εστιάζοντας στη μεγέθυνση της ύφεσης, στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, στη συρρύκνωση των επενδύσεων, στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου και ιδιωτών, στην απώλεια θέσεων εργασίας, στην απώλεια καταθέσεων και στην αύξηση των κόκκινων δανείων.
Κατέδειξε με στοιχεία οτι κύρια ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο φέρει η κυβέρνηση με τις ιδεοληψίες της, την αναποτελεσματικότητα, την αναξιοπιστία και τις συνεχείς παλινωδίες της. Χαρακτηριστική είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχει υπογράψει και οι οποίες υπάρχουν στο πρόγραμμα (αποκρατικοποιήσεις, αγορά ενέργειας, εργασιακά), καθώς στην πραγματικότητα δεν πιστεύει σε αυτές.
Σημείωσε οτι ευθύνες φέρουν και οι δανειστές, με τις παράλογες απαιτήσεις τους (τις οποίες αποδέχθηκε η κυβέρνηση) και με την αποδοχή από μέρους τους αντιαναπτυξιακών μέτρων, όπως η αύξηση φόρων και ο ασφαλιστικός νόμος.
Τόνισε οτι ζητούμενο σήμερα είναι να κλείσει η 2η αξιολόγηση, όχι μόνο το συντομότερο δυνατόν, αλλά και κατά τον βέλτιστο για τα Ελληνικά συμφέροντα τρόπο, να υπάρξουν, σήμερα, συγκεκριμένες, επιθετικές προτάσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, η χώρα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να μειωθούν τα μεσο-μακροπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ξεκαθάρισε ότι το αίτημα για εκλογές δεν συνδέεται με την αξιολόγηση. Η χώρα χρειάζεται άμεση πολιτική αλλαγή, έτσι ώστε μια αξιόπιστη και μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Σχετικά με την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος από τη ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση, τόνισε οτι αυτό μπορεί να με άλλους τρόπους, ιεραρχήσεις και πολιτικές. Την ιδιοκτησία του Προγράμματος την έχει η Κυβέρνηση. Κανένα Πρόγραμμα δεν είναι άκαμπτο και ανελαστικό αλλά εμπεριέχει δυνητικούς βαθμούς ευελιξίας, η χρήση των οποίων εξαρτάται από την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε Κυβέρνησης. Η ΝΔ μπορεί να δημιουργήσει πληρέστερα τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, άρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
Ανέλυσε, τέλος, τους έξι άξονες της πρότασης της ΝΔ, για την έξοδο από την κρίση:
1. Επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών
2. Υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων
3. Ενίσχυση ρευστότητας, με
Απορρόφηση Ευρωπαϊκών πόρων
Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων Δημοσίου
Ενίσχυση ισολογισμών τραπεζών
4. Αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής – Σταδιακή μείωση φόρων:
Διασφάλιση δημοσιονομικής πειθαρχίας
Επίτευξη δημοσιονομικών στόχων
Αξιοποίηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από τις δαπάνες
Έμφαση στην καταπολέμηση της «παραοικονομίας»
Μείωση μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων
5. Ενίσχυση βιωσιμότητας δημοσίου χρέους
6. Υιοθέτηση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας
Μετά την ομιλία του κ. Σταϊκούρα, έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τον τ. βουλευτή και υπουργό κ. Κώστα Μαρκόπουλο και από το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, κ. Τζοβάννα Γκόγκου.
Στη συνέχεια ο κ. Σταϊκούρας απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων από τους παρευρισκομένους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, οι πολιτευτές της ΝΔ κ. Γεώργιος Βοσκός, κ. Βασίλης Δεμερτζής, κα Σίσσυ Λαΐου, κ. Νίκος Λυσιγάκης και κ. Μάνος Φωτάκης, ο τ. Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Θανάσης Ζεμπίλης, ο τ. βουλευτής και υπουργός κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, ο τ. βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός, πρόεδροι και εκπρόσωποι επιμελητηρίων, φορέων και συλλόγων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. 
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, τομεάρχες Οικονομίας και Επαγγελματιών της ΝΟ.Δ.Ε. Ευβοίας κκ. Ιωάννης Κοτρογιάννης και Σπύρος Γεροντίτης, και ο Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. ευχαριστούν θερμά όλους τους συμμετέχοντες, μέλη και φίλους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΟ.Δ.Ε. Ευβοίας
Ιωάννης Κοτρογιάννης

Ο τομεάρχης Επαγγελματιών της ΝΟ.Δ.Ε. Ευβοίας
Σπύρος Γεροντίτης