Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΛΥΒΙΤΟΥ ΨΑΧΝΩΝ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Με εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα πανηγύρισε στις 14 και 15 Ιανουαρίου 2024, η Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννου Καλυβίτου Ψαχνών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου το βράδυ ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο προεξήρχε και κήρυξε το θείο λόγο ο αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας-ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως.
Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία.... Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους, αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη-Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου και ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Στέφανο Καραμούζη-εκτελούντα χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου και Μεθόδιο Φουντούλη-εφημέριο του Προσκυνηματικού Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης και τους διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Ειρηναίο Σταμέλο.
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος, με έναυσμα τον χαρακτηρισμό του Οσίου Ιωάννου «κατά Χριστόν πτωχός», διέκρινε τα είδη της πτωχείας, αναφέροντας ότι η κατάσταση αυτή δεν εξασφαλίζει από μόνη της την σωτηρία, αλλά όταν ο άνθρωπος την παντρέψει με την αυταπάρνηση, με στόχο την πτωχεία τω πνεύματι, δηλαδή την ταπείνωση τότε, κατά την επαγγελία του Ιησού Χριστού, γίνεται κληρονόμος και μέτοχος της βασιλείας του Θεού.
Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν ο πρωτοπρεσβ. Ανάργυρος Στουραϊτης, ο πρεσβ. Πέτρος Βλάχος, οι κ. Νικόλαος Τζιγιάννης-ιατρός και Κυριάκος Στάντζος-εκπαιδευτικός.