Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Μ. Χρυσοχοϊδης: Ιδρύονται γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε όλους τους νομούς της Ελλάδας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ίδρυση γραφείων ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε νομό της Ελλάδας ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ», ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν 18 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα, τα οποία από το τέλος του μήνα θα γίνουν 63, ενώ υπενθύμισε ότι ήδη...

σε κάθε νομό της χώρας λειτουργεί ένα ασφαλές σπίτι υπό την εποπτεία της αστυνομίας, όπου μπορούν να φιλοξενούνται θύματα.

«Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας συνέβαιναν πάντα, αλλά συνέβαιναν πίσω από κλειστές πόρτες», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης συμπληρώνοντας ότι η διαφορά με το παρελθόν είναι «πως τώρα αποκαλύπτονται γιατί τα θύματα μιλάνε και εμπιστεύονται την αστυνομία, που κάθε βράδυ σώζει ζωές».

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η ΕΛΑΣ προχωρά καθημερινά -σε όλη την Ελλάδα- σε 50 συλλήψεις ανδρών που έχουν εμπλακεί σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στο panic button επισημαίνοντας ότι από χθες λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα και είναι διαθέσιμο σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Επιπρόσθετα, μίλησε και για τη βία των ανηλίκων υπογραμμίζοντας ότι καθημερινά σημειώνονται συλλήψεις ανηλίκων και σχολίασε πως είναι ένα δυσάρεστο φαινόμενο, αλλά «συλλαμβάνονται και οι γονείς τους και αυτό πρέπει να γίνεται».

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη μείωση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων, τόνισε ότι δείχνουν να περιορίζουν το φαινόμενο και ενδεικτικά ανέφερε την ισχυρή αστυνομική παρουσία, τόσο ένστολων όσο και με πολιτικά, που υπάρχει κάθε Σάββατο στην Κηφισιά όπου μαζεύονται χιλιάδες ανήλικοι. «Μιλάνε με τα παιδιά οι αστυνομικοί και όπου υπάρχει πρόβλημα αμέσως παρεμβαίνουν. Αυτό έχει δημιουργήσει μία νέα κατάσταση», είπε ο υπουργός ενώ υπενθύμισε και το 10201, τον πενταψήφιο αριθμό τον οποίο μπορούν να καλούν οι πολίτες προκειμένου να αναφέρουν περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων.