Τρίτη 21 Μαΐου 2024

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Αθωράκιστος ο δήμος στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου!

Στην ειδική συνεδρίαση του ΔΣ για τη Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής (14/5/2024) ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, έθεσε προς συζήτηση το πολύ σημαντικό θέμα της ετοιμότητας του Δήμου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που έχει ήδη αρχίσει από την 1η Μάη.
Ο Δ. Παρασκευάς ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για τις ελλείψεις στην πολιτική προστασία και την πυροπροστασία τονίζοντας πως «η προστασία της ανθρώπινης ζωής αντιμετωπίζεται από τη σημερινή αλλά και  τις προηγούμενες κυβερνήσεις που υλοποιούν οδηγίες της ΕΕ, με τη λογική του κόστους - οφέλους. Όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται, "είναι οικονομικά ασύμφορο να υλοποιούνται ολοκληρωμένα έργα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, για αυτό προτιμάται να αποζημιώνονται εκ των υστέρων". Βέβαια, δε μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι οι... βιομηχανικές και τουριστικές μονάδες, αυτές η ΕΕ κρίνει ότι συμφέρει να προστατεύονται! Μάλιστα, με τις οδηγίες της η ΕΕ και οι κυβερνήσεις φορτώνουν την ευθύνη ακόμα και για την πρόληψη και την προστασία στο λαό. Βλέπε ιδιωτική ασφάλιση για πυρκαγιές και πλημμύρες, ΚΥΑ για μέτρα πυροπροστασίας κλπ. Για αυτό και τα κονδύλια για την αντιπυρική προστασία και φέτος είναι ανεπαρκέστατα. Ακόμα και το πολύδιαφημισμένο από την κυβέρνηση πρόγραμμα antinero, για το 2024 προβλέπει για την περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Αλιβερίου, στο οποίο υπάγεται ο δήμος μας, τον καθαρισμό μίας (1) ολόκληρης  αγροτικής οδού»!
Τα ερωτήματα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ προς τη Δημοτική Αρχή:

1.    Ποιο είναι το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας του δήμου που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας, ενόψει του  καλοκαιριού;

2.    Ποιος  είναι ο σχεδιασμός ώστε σε περίπτωση κινδύνου να υπάρχει τρόπος διαφυγής και οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης για ευαίσθητες ομάδες όπως ΑμεΑ, παιδιά και ηλικιωμένοι από χωριά, αλλά και οικιστικές περιοχές που μπορούν εύκολα να εγκλωβιστούν όπως Νημποριό, Δίλησσο κλπ;

3.    Πόσα χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας καθαρίστηκαν το 2023 σε κάθε Δημοτική Ενότητα; Με το ποσό που προβλέπεται από την κρατική χρηματοδότηση τι μέρος της αγροτικής οδοποιίας αναμένεται να καθαριστεί και πότε θα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός;

4.    Τι  μέτρα θα πάρετε για τον καθαρισμό περιοχών υψηλής επικινδυνότητας όπως άτυπες χωματερές, ακαθάριστους ελεύθερους χώρους, περιοχές γύρω από τα χωριά αλλά στα όρια της Καρύστου, του Μαρμαρίου, των Στύρων και των Ν. Στύρων;

5.    Τι πυροσβεστικά οχήματα διαθέτει ο δήμος για την αντιπυρική περίοδο και ποσά από αυτά λειτουργούν; Πώς στελεχώνονται αυτά τα οχήματα;

6.    Τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος ώστε να υπογειοποιηθεί όλο το δίκτυο μέσης τάσης (ΜΤ) μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας;

7.    Τι ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος, με βάση τις υποδείξεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, για την επισκευή και τοποθέτηση νέων υδροστομίων, κρουνών και δεξαμενών σε όλη την έκταση του δήμου;

8.    Σε σχέση με την ΚΥΑ  με την οποία το κράτος μεταθέτει την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών, σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος, στους ίδιους τους κατοίκους. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να μην φορτωθούν με νέα έξοδα εκατοντάδες δημότες;

 

Όπως προέκυψε από την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του δήμου, κ. Πολυχρόνη Πολυχρονίου, στην ερώτηση του Δημήτρη Παρασκευά, ο Δήμος Καρύστου βρίσκεται χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και ενώ βρισκόμαστε ήδη στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου!

Συγκεκριμένα:

·         Το σχέδιο του δήμου για την αντιπυρική προστασία, όπως και ο σχεδιασμός των εκκενώσεων θα εκπονηθεί στα τέλη Μάη κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Δηλαδή, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου!

·         Τα σχέδια εκκένωσης σε περιοχές όπως το Νημποριό και το Δίλησσο ειπώθηκε πως θα σχεδιαστούν ανάλογα με το συμβάν. Δηλαδή την ώρα της ενδεχόμενης φωτιάς! Μάλιστα, κατά τη συζήτηση, αναδείχθηκαν από δημοτικούς συμβούλους και άλλες αντίστοιχες περιοχές, όπως το Λυκόρεμα όπου σε πολλές περιπτώσεις έχει αποκλειστεί η πρόσβαση προς τη θάλασσα.

·         Για τον καθαρισμό της αγροτικής οδοποιίας, ενώ ο ΓΓ και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ισχυρίστηκαν πως το 2023 καθαρίστηκε το σύνολο της, ταυτόχρονα δήλωσαν πως η κρατική επιχορήγηση για φέτος φτάνει μετά βίας για τη μισή και ο καθαρισμός θα ξεκινήσει από τα τέλη Μάη.

·         Ο δήμος διαθέτει μόλις δυο παλιές υδροφόρες οι οποίες στελεχώνονται από τους οδηγούς και τους χειριστές του δήμου.

·         Όσο αφορά την ανάγκη υπογειοποίησης του δικτύου Μέσης Τάσης, η μόνη ενέργεια είναι η αποστολή επιστολής  του Δημάρχου προς ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

·         Για την επισκευή και τοποθέτηση νέων κρουνών και δεξαμενών, ενώ από τη μια ο ΓΓ ισχυρίστηκε πως ότι έχει υποδείξει η Πυροσβεστική λειτουργεί, από την άλλη ανέφερε πως έχει ζητηθεί από τις εταιρίες των αιολικών αντί για δενδροφυτεύσεις να βάζουν δεξαμενές!

·         Τουλάχιστον, η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε πως δε θα εφαρμόσει την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση της Κυβέρνησης με την οποία το κράτος μεταθέτει και το κόστος την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών, σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος, στους ίδιους τους κατοίκους.

Οι απαντήσεις αυτές δυστυχώς επιβεβαιώνουν την ανησυχία της Λαϊκής Συσπείρωσης!

Η κατάσταση αυτή του δήμου Καρύστου, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και του Δασαρχείου Καρύστου διαμορφώνουν την «καύσιμη ύλη» για το ερχόμενο καλοκαίρι αποδεικνύοντας πως είναι κούφια λόγια τα περί «κλιματικής αλλαγής» που μετά από κάθε πυρκαγιά επικαλούνται όλοι οι αρμόδιοι για να αποτινάξουν τις ευθύνες τους.

Τώρα χρειάζεται να ενταθεί η διεκδίκηση ώστε να παρθούν ακόμα και τώρα, όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού της περιοχής μας. Το ΚΚΕ αυτό θα πράξει με τα μέλη του και τη συνέχεια των παρεμβάσεων των εκλεγμένων του στο Δήμο, την Περιφέρεια και τη Βουλή.