Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

"Υγειονομική θωράκιση
της χώρας"

Το Εθνικό Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της νέας γρίπη, εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Στην συνεδρίαση εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Το Εθνικό Σχέδιο, το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, θα αποσταλεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας. "Επιδόθηκε το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης.
Από τότε που εκδηλώθηκε το πρόβλημα η χώρα μας κινήθηκε άμεσα. Ενημέρωθηκε τόσο η κοινή γνώμη όσο και οι αρμόδιοι φορείς με στόχο την περιχαράκωση του ιού" τόνισε ο Δ.Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας πως "δεν υπάρχει λόγος πανικού ή ανησυχίας" καθώς "η θνησιμότητα από τη νέα γρίπη είναι εξαιρετικά χαμηλή. Δεν πρέπει να αλλάξουμε τρόπο ζωής".
"Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση της χώρας. Μέλημα μας η διάφανη ενημέρωση της κοινής γνώμης. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποκρύψουμε στοιχεία" πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας.
Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος η άμεση ενημέρωση είναι ο πρώτος άξονας δράσης και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ξεκινάει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού. Ο δεύτερος άξονας αφορά το συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, είπε και σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ειδικό πρόγραμμα για αναπλήρωση ωρών και εξ αποστάσεως μάθηση εάν χρειαστεί.
Ο τρίτος άξονας είναι η προμήθεια του αναγκαίου φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτεί το εμβόλιο, επαναδιαβεβαίωσε ο υπουργός, σημειώνοντας όπως ότι το εμβόλιο δεν θα χρησιμοποιηθεί πριν απότην επίσημη ευρωπαϊκή κι διεθνή έγκριση χρήσης τους. Με εντολή του πρωθυπουργού αποφασίστηκε ο εμβολιασμός όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της χώρας, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Επίσης ανέφερε ότι χώρα έχει παραγγείλει επιπλέον αντιικά φάρμακα και υλικό. Ο τέταρτος άξονας περιλαμβάνει την καλή προετοιμασία και ενίσχυση του τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και με τις προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας.
Επίσης δημιουργείται δίκτυο ιδιωτικών γιατρών και φαρμακοποιών που συστρατεύονται στον εθνικό στόχο. Οσον αφορά τα περιστατικά στη χώρα μας ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς υπό καθεστώς θεραπείας είναι 15 σε όλη την Ελλάδα ενώ έχουμε και τέσσερα σοβαρά περιστατικά.
"Η πολιτεία οφείλει να έχει σχέδιο ακόμη και για το χειρότερο σενάριο και αυτό κάνει Η κυβέρνηση επαγρυπνεί. Η ζωή στην κοινωνία συνεχίζεται κανονικά" τόνισε ο υπουργός Υγείας.