Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Τάχιστες οι κλιματικές αλλαγές

Δεκαετία υψηλών θερμοκρασιών στον πλανήτη
προβλέπει έρευνα της ΝΑSΑ
«Καυτές» χρονιές έχουμε μπροστά μας...
Ανησυχία προκαλεί έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες της ΝΑSΑ σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ' όσο πιστεύαμε ως σήμερα.
Το 1998 θεωρείται έτος-ορόσημο για το παγκόσμιο κλίμα, αφού τότε ο πλανήτης βίωσε τις υψηλότερες θερμοκρασίες του 20ού αιώνα. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 1998 άγγιξε τους 15 βαθμούς Κελσίου.
Εν τούτοις τα αμέσως επόμενα χρόνια οι τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μειώθηκαν σε σχέση με τα επίπεδα του 1998.
Η έρευνα της ΝΑSΑ αποδίδει τη μείωση αυτή σε δύο λόγους: Πρώτον, επειδή εκείνη την εποχή η ηλιακή δραστηριότητα πέρασε μια φάση ύφεσης και, δεύτερον, επειδή το φαινόμενο Ελ Νίνιο ψύχρανε τον Ειρηνικό ωκεανό.
Από εφέτος, όμως, τα δύο αυτά φαινόμενα παύουν ή αντιστρέφονται... Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά το 2011 και για την επόμενη δεκαετία σχεδόν κάθε χρόνο η θερμοκρασία του πλανήτη θα είναι πιο υψηλή από εκείνη του 1998.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση που κάποια χρονιά η θερμοκρασία θα είναι μικρότερη από εκείνη του 1998 θα θεωρείται «ασυνήθιστο» μετεωρολογικό γεγονός.
Newsroom ΔΟΛ