Ενίσχυση των ΜΕΘ με κλίνες
και επιπλέον κέντρα διάγνωσης
ανακοίνωσε ο Δ.Αβραμόπουλος
Σε κατάσταση ετοιμότητας τίθεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά στην ταχεία εξάπλωση της νέας γρίπης. Ψυχραιμία συνιστά και πάλι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρέλαβε και παραδίδει την Παρασκευή στον πρωθυπουργό το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας.
Ο υπουργός Υγείας είχε το πρωί της Πέμπτης συναντήσεις με τα προεδρία της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας στο Μαρούσι, παρέχοντας ενημέρωση για τον προγραμματισμό της πολιτείας για το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης.
Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησε ξανά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες των νομών βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος δήλωσε ότι το σχέδιο είναι επαρκές και θα λειτουργήσει, επισήμανε όμως ότι ελλείψεις υπάρχουν και ότι ζητήθηκε η ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό και πόρους για να μπορέσουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να αντιμετωπίσουν όσο καλύτερα γίνεται την κατάσταση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης παρέδωσε έτοιμο σχέδιο δράσης του δήμου της Αθήνας προκειμένου αυτό να ενταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης.
Την Παρασκευή το εθνικό σχέδιο δράσης
Οι κατευθυντήριες γραμμές στους δήμους και τις νομαρχίες πρόκειται να δοθούν από το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας, το οποίο θα παραδώσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την Παρασκευή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ως προς το μείζον ζήτημα με τις σοβαρές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα προστεθούν περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ και θα προστεθούν και άλλα κέντρα πιστοποίησης εκτός των δύο που λειτουργούν, το Ινστιτούτο Παστέρ και αυτό της Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός δεν έδωσε διευκρινίσεις, αλλά κατά πληροφορίες το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την ενίσχυση των Εντατικών με 80 έως 100 κλίνες με την αποδέσμευση ειδικού λογαριασμού και την επαναπρόσληψη νοσηλευτών των οποίων η σύμβαση είχε διακοπεί. Αυτό θα γίνει ενδεχομένως εντός Αυγούστου.
Επίσης, κατά πληροφορίες αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν άλλα τέσσερα κέντρα πιστοποίησης του ιού, στη Βόρεια Ελλάδα, στα Γιάννενα, στην Κρήτη και ένα δεύτερο στην Αθήνα.
Κεντρικός άξονας του εθνικού σχεδίου δράσης είναι ο εμβολιασμός με την πρώτη μεγάλη παρτίδα να αναμένεται στην Ελλάδα στις 14 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.
Ερωτώμενος για τις κατηγορίες εμβουλιασμού, ο υπουργός Υγείας είπε ότι σίγουρα πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία Μεταφοράς (σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβάλει ο αρμόδιος υπουργός) και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Η συνέχεια θα καθοριστεί από την εθνική επιτροπή αντιμετώπισης πανδημίας.
Τέλος, κανονικά θα ανοίξουν την 1η Σεπτεμβρίο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα μέτρα που θα ληφθούν θα αποφασιστούν ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε.