Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ

κ. Δημήτριο Παπαναστασίου
Κύριε Παπαναστασίου,
Σεβαστείτε την ιστορία του μαρτυρικού χωριού μας!
Μην καπηλεύεστε τις προσπάθειες άλλων!
Υποχρεωνόμαστε να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή, μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο ανακοίνωσής σας, η οποία περιέχει ανακρίβειες, θεωρούμε όχι τυχαία, για θέμα που αφορά στο χωριό μας, Ταξιάρχες Δήμου Κύμης.
Θα περιμέναμε από ένα δημόσιο πρόσωπο, που επικαλείται πολυετείς αγώνες και εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να έδειχνε τουλάχιστον σεβασμό στην ιστορία του μαρτυρικού χωριού μας και όχι να καπηλεύεται τις προσπάθειες άλλων.
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή σας αυτή και με πρόσχημα τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» επιδίδεστε σε έναν αγώνα απαξίωσης του Δημάρχου Κύμης και του έργου του, με ανακρίβειες, αντί να προβάλετε τα δικά σας επιχειρήματα.
Σχετικά λοιπόν με τις παραγράφους 14 και 15 της εν λόγω ανακοίνωσης, σας συνιστούμε, στην περίπτωση που δεν έχετε γράψει ο ίδιος την ανακοίνωση αλλά μόνο την υιοθετήσατε, να ενημερώσετε τον συντάκτη της για τα παρακάτω:
1. Για τους εκτελεσμένους κατοίκους των Ταξιαρχών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ανεγέρθηκε Ιερός Ναός, Οστεοφυλάκιο και Μνημείο μαρμάρινης στήλης με τα ονόματά τους, από τους συγγενείς των θυμάτων, αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανών, σε χώρο που παραχωρήθηκε από συντοπίτη μας, εποχή κατά την οποία προφανώς δεν είχατε γεννηθεί καν και όχι σε «πλατεία του Δήμου Κονιστρών», όπως ισχυρίζεστε.
2. Η έκταση μεταξύ του χώρου του Μνημείου, του Ιερού Ναού και του επαρχιακού δρόμου Κύμης – Κονιστρών είναι ιδιοκτησία του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ταξιαρχών, η δε αγορά του έγινε μετά από συγκέντρωση χρημάτων των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων του χωριού και με την αρωγή του τότε Προέδρου της Κοινότητας Σπύρου Νικολάου Σπύρου, αρχικά κατά το έτος 1986, επί προεδρίας στο Σύλλογο του Νικολάου Ιωάννη Μπίλιου, ο οποίος υπέγραψε και τα συμβόλαια που βρίσκονται στο Υποθηκοφυλακείο Κύμης (για κάθε ενδιαφερόμενο) και ολοκληρώθηκε σταδιακά τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, εξωραΐστηκε ο χώρος του Μνημείου και με δαπάνη του Δήμου Κύμης και με τη συνεργασία της ΠΕΑΕΑ (Ένωση Αντιστασιακών) ανεγέρθηκε νεότερο μνημείο με αναπαράσταση της εκτέλεσης.
Ο εξωραϊσμός και η συντήρηση όλων των παραπάνω χώρων γίνονταν πάντα με την φροντίδα του εκάστοτε Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Συλλόγου, της τότε Κοινότητας και τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή του Δήμου Κύμης, χωρίς ποτέ την αρωγή του Δήμου Κονιστρών.
3. Από το 1945, την πρώτη επέτειο του γεγονότος, μέχρι προσφάτως τελείτο από τους συγγενείς των θυμάτων θρησκευτικό μνημόσυνο με τη στήριξη του Συλλόγου και της Κοινότητας. Πράγματι, το 2001 συνδιοργανώσατε με τον Δήμο της Κύμης την τελετή, το δε 2002 αναλάβατε μόνοι, ως Δήμος τη διοργάνωση, κατόπιν συνεννόησης με τον τότε Δήμαρχο Κύμης, τελετή την οποία απαξιώσατε εντελώς, με αποτέλεσμα από την επόμενη χρονιά (2003) ο Σύλλογος και οι κάτοικοι να απαιτήσουν από τον Δήμο Κύμης να είναι ο μοναδικός φορέας που θα διοργανώνει σε συνεργασία με τους φορείς του χωριού τις εκδηλώσεις.
4.Με την ενεργή συμπαράσταση του Δημάρχου Κύμης κου Δημήτρη Θωμά, τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι εκδηλώσεις αναβαθμίστηκαν σε σημαντικό βαθμό, δίνοντας στην επέτειο αυτή τη σημασία που της άρμοζε, στηρίζοντας ουσιαστικά τις μέχρι τότε προσπάθειές μας για ανάδειξη αυτού του ιστορικού γεγονότος. Η αναβάθμιση αυτή επιτεύχθηκε με τριήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν, εκτός από το θρησκευτικό μνημόσυνο, εθελοντική αιμοδοσία, αγώνα «δρόμος θυσίας» μαθητών της περιοχής, έκθεση φωτογραφιών, συναυλίες κ.ά. Επισημαίνουμε ότι ουδέποτε έχετε παραστεί στις τιμητικές αυτές εκδηλώσεις.
5. Με πρωτοβουλία και δαπάνη του Δήμου Κύμης καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ιωάννου «Κακολύρι 1944 – Η ιστορία μιας μέρας» μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων. Ο Δήμος Κύμης διένειμε το DVD με αυτό το ντοκιμαντέρ δωρεάν σε φορείς, στους κατοίκους και τα μέλη του Συλλόγου των Ταξιαρχών. Ακολούθησε, πάλι με πρωτοβουλία και δαπάνη του Δήμου Κύμης και επιμέλεια του Μιχάλη Ποντίκη, η έκδοση του βιβλίου «ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ – Το πορφυρό σημάδι της αιωνιότητας».
Από όσα αναφέραμε είναι φανερό ότι
α) ο χώρος του Μνημείου δεν είναι ιδιοκτησία του Δήμου Κονιστρών, άρα δεν είμαστε υποχρεωμένοι ούτε εμείς ούτε ο Δήμαρχος Κύμης να έχουμε τη συναίνεσή σας για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και την αναβάθμισή του,
β) η διοργάνωση των εκδηλώσεων από τον Δήμο Κύμης ήταν και είναι απαίτηση των κατοίκων του Τ.Δ. Ταξιαρχών.
Αυτά, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Νικολάου Βλάχος
Το κείμενο αυτό συνυπογράφουν ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Ταξιαρχών Στρατής Βλάχος και το μέλος Κωνσταντίνος Ζαφείρης.