Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

BΑΣΙΛΕΙΟΣ Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ


Προς:
Την Εφημερίδα «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» της ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 
Λαμία 
 
Κε. Δ/ντά  
      Συνέντευξη Υπουργού παραγωγικού Υπουργείου, σε μια εφημερίδα, φύλλο στοχασμού και εβδομαδιαίας παρουσίας κατά κανόνα είναι είδηση. Είδηση πολιτικών αποφάσεων που παράγουν άμεσα αποτελέσματα.
Εν τούτοις  η συνέντευξη της Υπουργού κας  Μπατζελή ούτε είδηση ήταν , ούτε παρήγαγε κάτι. Ακριβέστερα παρήγαγε τίποτα. Σταχυολογώ μερικά:…
      Στην  ερώτηση π.χ του δημοσιογράφου  κ. Σφέτσα «πείτε μας αποτελέσματα από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- Αλιείας», οι απαντήσεις: «… ήταν μια καλή αφορμή για να αναδείξουμε τα προβλήματα …» και «αυτό που τόνισα στους...........

ομολόγους μου…» ή  «ταυτόχρονα ….τονίσαμε την ανάγκη…» υποτιμούν το επίπεδο του αναγνώστη, αν δεν αποπειρώνται  και υποβάθμιση.
      Τα  Συμβούλια Υπουργών, κορυφαία Όργανα, δεν είναι αφορμή να θέσεις ή να τονίσεις ζητήματα, είναι Όργανα στα οποία παρίστασαι για να πάρεις πολιτικές αποφάσεις εφαρμογής για ζητήματα που ήδη έχουν τεθεί. Για αποτελέσματα ρωτήθηκε…
Κατανοώ την ευαισθησία του συντάκτη σας  να μην διατυπώσει παρατηρήσεις στις απαντήσεις της Υπουργού.
      Οι  απαντήσεις στις εύστοχες ερωτήσεις  για τον αγροτοσυνδικαλιστικό τομέα  και την επαγγελματική κατοχύρωση των αγροτών υποδηλώνουν σύγχυση ή άγνοια, αν δεν δημιουργούν και ανησυχία. Σημειώνω: «Κινούμαστε στη λογική ενός ανανεωμένου…κινήματος», «… μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμες και οι προτάσεις μας για το συνεταιριστικό κίνημα.». Διότι «παρέμβαση στην αγορά χωρίς οργάνωση της προσφοράς-παραγωγής δεν  μπορεί να γίνει».
      Η Υπουργός φαίνεται να μην κινείται στη βάση ότι αγρότες δεν είναι μόνον οι γεωργοί αλλά όλοι οι ασχολούμενοι με την πρωτογενή παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία, Δάση κλπ.
      Τα  αγροτικά κινήματα, τα κοινωνικά κινήματα γενικώς, στις Δημοκρατίες, γίνονται εκ των κάτω, δεν είναι εφαρμογή ενός νομικού πλαισίου.
      Οι  Συνεταιρισμοί προϋποθέτουν παραγωγούς με ξεκαθαρισμένο επαγγελματικό προσανατολισμό όλων των Συνεταιρισμένων. Προϋπόθεση ύπαρξης των παραγωγών είναι η ανταγωνιστική, σε κόστος, ποιότητα και ποσότητα παραγωγή και η ανταγωνιστική παραγωγή απαιτεί και χρειάζεται βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασών.
      Κλειδί  είναι η δημιουργία βιώσιμων αγροτικών  εκμεταλλεύσεων οι οποίες στη χώρα μας ελλείπουν  κατά παμμέγιστο ποσοστό, πράγμα που δείχνει  να αγνοεί η Υπουργός. Όταν αναφέρεται μόνον στην οργάνωση της προσφοράς-παραγωγής και δεν υπάρχει ούτε μνεία , ούτε καν οι λέξεις βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είναι αυτονόητο πως θεωρεί ότι όλες οι εκμεταλλεύσεις είναι βιώσιμες. Η δημιουργία αυτή είναι και  η πρόκληση για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Ένα νομικό πλαίσιο, κίνητρα, παροχές και διευκολύνσεις (επιχορηγήσεις, δάνεια, αναδασμοί) να οδηγούν την μεν αγροκτησία , την γαιοκτησία και τη γεωδιαχείριση σ’ αυτούς που μένουν στην πρωτογενή παραγωγή, την δε εκμετάλλευση σε πλαίσια ανταγωνιστικότητας. Τα κίνητρα να οδηγήσουν στη συγκέντρωση του κλήρου και την μακροχρόνια μίσθωση για όσους δεν επιθυμούν να στερηθούν την αγροτική τους ιδιοκτησία (αναδιάρθρωση της εγγείου ιδιοκτησίας) Ομοίως κίνητρα να κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισμό και τη μεγέθυνση μεταποιητικών εκμεταλλεύσεων κτηνοτροφίας, αλιείας, δασών.
      Κατ’  αυτόν τον τρόπο η βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση θα γίνει ελπιδοφόρα χειροπιαστή πραγματικότητα για τους νέους αγρότες μας, φυσικά με την κατάλληλη εκπαίδευση. Ενώ από την άλλη η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι επιβοηθητική στη διάθεση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία των βιώσιμων εκμεταλλεύσεων.
      Φαίνεται  να αγνοείται ότι στην ελληνική αγορά  γεωργικών προϊόντων επικρατεί  επί δεκαετίες ένα απερίγραπτο  «αλαλούμ» και τα όποια «καρτελ» που εμφανίζονται είναι απόρροια της γενικότερης παράλυσης αυτής της αγοράς. Αυτά τα «καρτελ» δεν αντιμετωπίζονται με απλούς μηχανισμούς ή «πλαφόν κέρδους» και λοιπές ταχυδακτυλουργίες, αλλά με την ύπαρξη ουσιαστικών συνεταιριστικών οργανώσεων των οποίων η επιτυχία προϋποθέτει σημαντική συμμετοχή βιώσιμων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
      Χρήσιμο είναι να τονιστεί ότι σήμερα το Υπουργείο στερείται οργάνωσης για να αντιμετωπίσει την οικοδόμηση βιώσιμων Α.Ε. Δεν έχει Δ/νσεις Γεωργικών Εφαρμογών, δεν ελέγχει Δ/νσεις Γεωργίας στις Νομαρχίες (οι οποίες με τον «Καλλικράτη» διαλύονται) και γενικότερα στερείται Γεωργικών, Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.
 
                                                                                                Με εκτίμηση