Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ευρωκοινοβούλιο

 Απαιτείται νέα ώθηση
στις υδατοκαλλιέργειες

Υπέρ μιας νέας ώθησης στη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας τάχθηκε η επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας με απόλυτη ομοφωνία σχετική έκθεση.
Λόγω της στασιμότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών υδατοκαλλιεργειών και της ανεπαρκούς κάλυψης των.....
 διατροφικών αναγκών των ευρωπαίων πολιτών, η έκθεση της επιτροπής αποσκοπεί στο να συμβάλλει ουσιαστικά στον σχεδιασμό μιας νέας στρατηγικής με στόχο τόσο τη μεσοπρόθεσμη, όσο και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του κλάδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2/3 των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, που καταναλώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προέρχονται από τρίτες εκτός Κοινότητας χώρες, με αλιεύματα αμφίβολης ποιότητας, που συχνά παράγονται χωρίς σεβασμό στις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις ή τους κανόνες ευημερίας και υγιεινής, που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σήμερα στον ευρωπαϊκό κλάδο των υδατοκαλλιεργειών δραστηριοποιούνται πάνω από 16.500 επιχειρήσεις, με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 3,5 δις ευρώ, έχοντας περίπου 64.000 θέσεις εργασίας. Έτσι, ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί κλάδο εξαιρετικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής