Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ

«ΔΥΝΑΤΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ
με ΓΝΩΣΗ και ΕΥΘΥΝΗ!»
«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου»
«Ο νέος Δήμος πρέπει να στελεχωθεί
από ενεργούς πολίτες με ένα στόχο
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΤΟΥ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Πρωτοφανής συμμετοχή του κόσμου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη καυσίμων.
Κατακλύστηκε η αίθουσα και ο εξωτερικός χώρος του Εργατικού Κέντρου στο Αλιβέρι.
Στο πλαίσιο των συναντήσεων γνωριμίας με τους δημότες του νέου Δήμου ο υποψήφιος Δήμαρχος για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, πραγματοποίησε ομιλία το βράδυ της Τρίτης 27 Ιουλίου στο Αλιβέρι.
Δημότες από όλες τις περιοχές του νέου Δήμου κατέκλυσαν την αίθουσα και τον εξωτερικό χώρο του Εργατικού Κέντρου στο Αλιβέρι, σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα τις περιοχής συγκέντρωση, παρά την πολύ μεγάλη ζέστη και την έλλειψη καυσίμων. Παρακολούθησαν με μεγάλο εδιαφέρον την ομιλία του Δημάρχου Κύμης, ο οποίος ......
αναφέρθηκε στη λειτουργία και στο έργο που επιτελέστηκε κατά την 8ετή θητεία του στον Δήμο Κύμης, αλλά και στον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας με το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», καθώς και σε θέματα του Αλιβερίου.

Αρχίζοντας την ομιλία του τόνισε ότι αυτή η συγκέντρωση και όσες ακολουθήσουν θα δώσουν την ευκαιρία στους δημότες του νέου Δήμου να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις, να γίνουν προτάσεις και - το σπουδαιότερο - να αρχίσει σιγά – σιγά να διαμορφώνεται ενιαία συνείδηση και συνοχή, την οποία χρειάζεται ο τόπος. Συνέστησε στο κόσμο να επιλέξει, όταν έλθει η ώρα, άτομα που να γνωρίζουν καλά τον τόπο και να έχουν εργασθεί γι αυτόν, σημειώνοντας ότι, «από την επόμενη των εκλογών, θα χρειαστεί πάρα πολύ δουλειά και πρέπει ο νέος Δήμος να έχει άτομα με τις ίδιες αρχές. Την δίκαιη κατανομή πόρων, την αξιοκρατία, τον σεβασμό στον πολίτη και τις ανάγκες του . Χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Με αξιοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου. Μας ενώνει η ανάγκη για άρση της απομόνωσης της περιοχής και η δρομολόγηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Στόχος μας ένας δήμος ανοιχτός, με διάφανες λειτουργίες, που θα υπηρετεί τους πολίτες».

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υπερκομματικότητα και ανιδιοτέλεια
Ανοικτός διάλογος και Λαϊκές συνελεύσεις
Στη συνέχεια μίλησε για τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν τον συνδυασμό «Νέοι Ορίζοντες», ο οποίος ιδρύθηκε πριν 9 χρόνια με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κύμης Δημήτρη Θωμά. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η υπερκομματικότητα και η ανιδιοτέλεια της προσπάθειας, έτσι ώστε οι αποφάσεις, ανεξάρτητες από κόμματα ή άλλα συμφέροντα, να εξυπηρετούν μόνο το κοινό συμφέρον, τον δημότη και τον τόπο. Το κοινό συμφέρον, που προκύπτει από την θέληση, την ενημέρωση και την κριτική των δημοτών και από τον ανοικτό διάλογο, που γίνεται με τους πολίτες κάθε διαμερίσματος μια με δύο φορές το χρόνο, μέσα από τις λαϊκές συνελεύσεις. Καταφέραμε την ανάπτυξη της συμμετοχής και την συμμετοχή στην ανάπτυξη.
«Κινηθήκαμε άμεσα για να παράγουμε έργο και μέσα από αυτό να καταξιωθούμε και το πετύχαμε. Πείσαμε και καταδείξαμε, ότι η προσπάθεια αυτή έχει μέλλον, αφού κατόρθωσε να ενώσει τον κόσμο, ώστε να δουλέψει για έναν κοινό σκοπό, για ένα καλύτερο αύριο, για τους ίδιους και τον τόπο. Η προσπάθεια αυτή είχε και ένα άλλο πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση, γνώση και εμπειρία, πολύτιμα εφόδια για την συνέχεια, στην δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε σήμερα αλλά και για την εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης».


ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΜΗΣ
Έργα ανάπτυξης και υποδομών
Πολιτισμός – Τουρισμός – Περιβάλλον
Μέριμνα για όλους – Νεολαία – Αθλητισμός – Υπηρεσίες
Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελέστηκε αυτά τα οκτώ χρόνια.
Με σχέδιο και όραμα , συνεχή δουλειά και διεκδίκηση δημιουργήσαμε τις βάσεις για ένα Δήμο έτοιμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Ξεκινά η κατασκευή του λιμένα της Κύμης ώστε να μπορεί να αποτελέσει την ανατολική λιμενική πύλη της χώρας , ως Λιμένας διεθνούς ενδιαφέροντος Εθνικής σημασίας. Συντάξαμε την υποστηρικτική μελέτη για τον νέο οδικό άξονα Χαλκίδα – Κύμη , ώστε σήμερα να εκπονείται από το Υπουργείο η μελέτη του σημαντικού αυτού έργου. Η δημιουργία του αναπτυξιακού αυτού άξονα είναι έργο πνοής και ανάπτυξης για την όλο τον νομό. Παράλληλα επισπεύδονται οι διαδικασίες των έργων παράκαμψης και αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου , μια και αποτελούν την αναγκαία συνθήκη για την λειτουργία και ενδυνάμωση του αναπτυξιακού άξονα.
Αναδείξαμε το κεφάλαιο Γεώργιος Ν. Παπανικολάου, με την αγορά από τον Δήμο της οικίας του , που αναπαλαιώνεται και σύντομα θα γίνει Μουσείο Παπανικολάου . Με την λειτουργία του Ινστιτούτου Παπανικολάου και με τα ιατρικά συνέδρια, πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας, που γίνονται στην Κύμη, τείνοντας να την μετατρέψουν σε πόλη για την υγεία.
Ολοκληρώνεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) και εγκαινιάζεται η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού.
Κύριο μέλημα μας ο ορθολογικός σχεδιασμός και όχι η άναρχη ανάπτυξη. Θεσμοθετείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου , ολοκληρώνεται το έργο υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ, σύντομα δημοπρατείται το έργο της Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Κύμης , που χαρακτηρίσθηκε παραδοσιακός οικισμός.
Ανακαινίστηκαν όλες οι σχολικές μονάδες και φτιάχτηκε έγινε προσθήκε στο 2ο Δημοτικό σχολείο Κύμης. Αξιοποιήθηκαν τα περισσότερα κτίρια των ανενεργών σχολείων ώστε σήμερα να είναι ένα ζωντανό κύτταρο για την νεολαία σε όλα τα χωριά.
Ακόμη, λειτουργεί το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), τρία Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμλενων (ΚΑΠΗ) - στην Κύμη, τον Οξύλιθο και την Ενορία - και εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε περισσότερους από εκατό συμπολίτες μας. Ο Δήμος Κύμης είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του ίδιου προγράμματος και στον Δήμο της Σκύρου.
Ανακαινίστηκαν και δημιουργήθηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις, παντού . Φιλοξενήθηκαν αθλητικές διοργανώσεις πανελλήνιας αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Ο Δήμος Κύμης αποτελεί πια ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ.
Ο Δήμος Κύμης σηματοδοτήθηκε από δράσεις προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Την καταξίωση της θεατρικής και χορευτικής του ομάδας σε διεθνές επίπεδο.
Αναπτύχθηκαν παράλληλα και ισότιμα όλοι οι τομείς όλα τα χωριά. Δεκάδες έργα , μικρά και μεγάλα συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του τόπου μας , ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι 19 εκατομμύρια € , είναι μόνο τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα.


ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Διαχειριστική Επάρκεια - Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Η άρτια οργάνωση των υπηρεσιών και η αξιοποίηση του υπαλληλικού δυναμικού είχε ως αποτέλεσμα το εξαιρετικά μεγάλο έργο που επιτελέστηκε, σε σχέση με την οδοποιία, την ύδρευση και την αποχέτευση, τα τελευταία οκτώ χρόνια στον Δήμο της Κύμης. Αυτά, σε συνδυασμό με την χρηστή διαχείριση, έδωσαν στον Δήμο Κύμης την δυνατότητα απόκτησης Πιστοποίησης Διαχειριστικής Επάρκειας, πιστοποίηση που διαθέτουν στον Νομό Ευβοίας μόνο οι Δήμοι Χαλκίδας και Κύμης.
Σε σχέση με τα οικονομικά θέματα, ο Δήμαρχος είπε, ότι αν και η Κύμη έχει ελάχιστα ανταποδοτικά τέλη όλο αυτό το έργο που έχει επιτελέσει έχει γίνει κατά κύριο λόγο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ σήμερα ο Δήμος Κύμης έχει μικρό δανεισμό και μικρό χρέος. Σημειώνεται ότι έχει απαλλάξει σε μεγάλο ποσοστό από τα τέλη ύδρευσης και ηλεκτρισμού τους πολύτεκνους και τους άπορους.


ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Ισοβαρής και ισομερής ανάπτυξη για όλο τον νέο Δήμο
Ανάπτυξιακές δυνατότητες του Αλιβερίου και Περιβάλλον
Αναφερόμενος στον νέο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου τόνισε ότι η νέα Δημοτική Αρχή που θα εκλεγεί πρέπει να τον αντιμετωπίσει ως μια ενιαία αυτοδιοικητική ενότητα. Να προσπαθήσει για μία ισοβαρή και ισομερή ανάπτυξη σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες που θα τον απαρτίζουν.
Όσο αφορά τον σημερινό Δήμο Ταμυνέων αυτός έχει πολύμορφα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.
Έχει δημότες με σχετικά καλό οικονομικό εισόδημα.
Έχει πολλούς συνταξιούχους που είναι οικονομική δύναμη για το Δήμο.
Έχει πολλούς πλέον μετανάστες που επιζητούν μόνιμη παραμονή.
Από την άλλη το Αλιβέρι μπορεί να χωριστεί σε τρεις ενότητες.
Το αστικό κέντρο, που περιλαμβάνει όλες τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, το Μηλάκι και ο Κάραβος, όπου άτυπα και άναρχα έχει δημιουργηθεί η βιομηχανική και βιοτεχνική περιοχή, χωρίς να υπάρχουν γι’ αυτό οι κατάλληλες υποδομές. Αυτό το μεγάλο τμήμα του Αλιβερίου χρειάζεται πρώτα επίσπευση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, υποδομές, βελτίωση της ύδρευσης, αποχέτευση και εκσυγχρονισμό - αναβάθμιση του βιολογικού. Επίσης χρειάζεται πεζοδρομήσεις και λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Μία δεύτερη ενότητα του Αλιβερίου αποτελούν ο Άγιος Λουκάς, ο Άγιος Ιωάννης, η ακτή Νηρέως, ο Γαβαλάς και άλλες περιοχές, που έχουν παραγωγικό δυναμικό, το οποίο δουλεύει κατά κύριο λόγο στο κέντρο του Αλιβερίου. Παρουσιάζεται μια οικιστική δυναμική, όπου κατασκευάζονται σπίτια πρώτης και δεύτερης κατοικίας.
Τέλος, μία τρίτη ενότητα, που περιλαμβάνει τα χωριά του ορεινού όγκου, το Παρθένι, τα Θαρούνια, τους Παραμερίτες και άλλα. Οι κάτοικοι εκεί, έχουν μια μικρή παραγωγή που φθίνει. Ασχολούνται με την κτηνοτροφία και με τη γεωργία, περιοχή που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα και να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα.
Γενικότερα πρέπει να αναδειχθεί η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου, να αξιοποιηθούν οι φυσικές ομορφιές, είτε πρόκειται για ακτές, είπε πρόκειται για ορεινό όγκο και σπήλαια.
Για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει, αφ’ ενός να τηρείται απαρέγκλιτα η ισχύουσα νομοθεσία από τις βιομηχανίες, τα εργοστάσια και αφ’ ετέρου, να δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές στις βιομηχανικές ζώνες, ούτως ώστε όλα αυτά να λειτουργούν απρόσκοπτα και σε όφελος των δημοτών. Το θέμα αυτό, χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση, όμως πιστεύω, είπε ο Δήμαρχος, μπορούμε να βρούμε την χρυσή τομή και να συνυπάρξουμε.
Αναφέρθηκε ακόμα στις δυνατότητες που θα δώσει στην περιοχή η δημιουργία ερευνητικού – ενεργειακού κέντρου και στο πως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας μια και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για το Αλιβέρι.
Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι από τις συγκεντρώσεις που θα ακολουθήσουν και με τις προτάσεις του κόσμου, που θα επεξεργαστούμε, θα διαμορφώσουμε όλοι μαζί τις καίριες λύσεις για όλα τα προβλήματα.
Στη συνέχεια, έγιναν ερωτήσεις. Ο κόσμος ζητούσε να μάθει περισσότερα για τις γενικές συνελεύσεις κι αν, σε έναν τόσο μεγάλο Δήμο, θα μπορούσαν να συνεχιστούν. Ένας δημότης ευχήθηκε καλή επιτυχία τονίζοντας, μάλιστα, ότι εντύπωση του προκάλεσε το γεγονός, ότι ο Δήμαρχος ζήτησε από τους υποψηφίους να μην λασπολογούν.
Τον κ. Δημήτρη Θωμά πλαισίωναν κατά την διάρκεια της ομιλίας του οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ταμυνέων κ. Γ. Κατσαμάγκος, κ. Κιούσης και κα Στουπή, ο οποίοι και προσφώνησαν τον Δήμαρχο και τάχθηκαν ανεπιφύλακτα στο πλευρό του υποψηφίου Δημάρχου για τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και Δήμαρχο Κύμης, κ. Δημήτρη Θωμά.