Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΑΕΚ ΚΑΙ ΠΑΟΚ

Το πρώτο βήμα



Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή τους στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ έκαναν απόψε η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ της διοργάνωσης, η Ενωση νίκησε μέσα στη Σκοτία την Νταντί Γιουνάιτεντ με 1-0, χάρη σε γκολ του Τζιμπούρ στο 11΄. Οι "κιτρινόμαυροι", πλέον, έχουν τον πρώτο λόγο στη ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Με καλή κυκλοφορία της μπάλας στη μεσαία γραμμή, η ΑΕΚ πήρε τον έλεγχο του αγώνα από το ξεκίνημά του και στο 9΄ είχε την .......
πρώτη καλή ευκαιρία με τον Καφέ, ο οποίος βρέθηκε στη μικρή περιοχή, αλλά το πλασέ που επιχείρησε βρήκε στο πόδι του Γκομίς και κατέληξε στην αγκαλιά του Περνίς. Δύο λεπτά αργότερα η Ενωση προηγήθηκε. Μετά από ωραία εναλλαγή της μπάλας ανάμεσα σε Σκόκο και Λαγό και μπαλιά του Αργεντινού, ο Τζιμπούρ με κοντινή προβολή έκανε το 0-1.
Η ΑΕΚ συνέχισε και είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα απέναντι σε μία ομάδα που ήταν ακίνδυνη επιθετικά, με το παιχνίδι της να είναι αρκετά προβλέψιμο. Οι Σκωτσέζοι έβγαιναν κυρίως από δεξιά και με βαθιές μπαλιές επιχειρούσαν να διασπάσουν την άμυνα της Ένωσης, που λειτούργησε άψογα με Μανωλά και Δέλλα να "καθαρίζουν" όλες τις φάσεις.
Με μία καλή ευκαιρία για τους "κιτρινόμαυρους" ξεκίνησε το β΄ μέρος. Από σέντρα του Λαγού, ο Λεονάρντο έπιασε την κεφαλιά μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα κατέληξε εύκολα στην αγκαλιά του Περνίς.
ΠΑΟΚ
Με γκολ του Βιεϊρίνια στο 19ο λεπτό, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 1-0 της Φενέρμπαχτσε στο γήπεδο της Τούμπας και πραγματοποίησε το πρώτο βήμα για πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη καλείται πλέον να διαφυλάξει τη νίκη της στη ρεβάνς των πλέι οφ της διοργάνωσης, που θα γίνει στις 26 Αυγούστου στην Τουρκία.
«Αφεντικό» στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ, με τις επιλογές στην ενδεκάδα του Παύλου Δερμιτζάκη να «βγαίνουν» με το παραπάνω (Σαλπιγγίδης, Μουσλίμοβιτς στο βασικό σχήμα, με τον Ελληνα διεθνή να καλύπτει στα δεξιά της μεσαίας γραμμής). Στοιχεία του στον αγωνιστικό χώρο η πίεση, οι ψύχραιμες μεταβιβάσεις και επεμβάσεις στις (περιορισμένες είναι η αλήθεια) φορές που η αντίπαλος του προσπάθησε να φανεί απειλητική μπροστά στα καρέ του, με τη Φενέρμπαχτσε, από την άλλη, να δείχνει ανήμπορη να περιορίσει το… έργο του.
Συνέπεια, ήταν στο 19’ ο Βιεϊρίνια, με σουτ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι, μετά από σέντρα του Μπουσαϊντι από τα δεξιά, να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να κάνει το 1-0 για τον «Δικέφαλο». Οι επιθετικές ορέξεις των γηπεδούχων δεν περιορίστηκαν μετά το γκολ. Αντίθετα, αυξήθηκαν και θα μπορούσαν να σκοράρουν σε περισσότερες από μια περιπτώσεις, με κορυφαία αυτή του Μουσλίμοβιτς στο 45’, όταν το πλάγιο σουτ του Βόσνιου έδιωξε στη γραμμή ο Γκιονούλ. Προηγήθηκαν ευκαιρίες με τον Βιεϊρίνια (26’), Σαλπιγγίδης(28’).
Η επιστροφή των δύο ομάδων απ’ τα αποδυτήρια βρήκε τους φιλοξενούμενους (φυσιολογικά) να πιέζουν περισσότερο και να αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα για να σκοράρουν από το 57’, όταν ο ΠΑΟΚ έμεινε με δέκα παίκτες, ύστερα από την αποβολή (με δεύτερη κίτρινη), Βιτόλο. Ακόμη και έτσι, ωστόσο, δεν κατάφεραν να φτάσουν στον ποθητό στόχο, το γκολ, με τους γηπεδούχους, μετά το αρχικό «μούδιασμα» της αποβολής, να βρίσκουν αποτελεσματικά τα πατήματα τους στο γήπεδο και να αποτρέπουν κάθε ενέργεια τους.
Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο νεοεισελθείς, Παπάζογλου, απώλεσε μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα του ΠΑΟΚ (μόνος, σε απόσταση αναπνοής από τον Βολκάν, έστειλε την μπάλα άουτ). Ελάχιστα αργότερα ο Κρέσιτς έδρασε σωτήρια στο να μείνει το μηδέν στην εστία του, σε κοντινό σουτ του Τοπούζ.