Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΨΑΧΝΩΝ
ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, ΑΛΛΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ!!!

Στη Γ' εθνική
μετά από 24 χρόνια


Ημερομηνία: 24/05/2009
 Από τη δεκαετία του 60 και μεταγενέστερα, η Επανομή ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό για δύο πράγματα: για το απέραντο γαλάζιο, στις παρυφές του οποίου ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής Θεσσαλονίκης περνούσε τα καλοκαίρια του και το ποδοσφαιρικό της καμάρι, τη θρυλική Αναγέννηση.
Του Παναγιώτη Χαραλαμπίδη
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δέκα συνεχόμενα χρόνια στη Βʼ εθνική (1972-1982), τρία στη Γʼ (19982-1985) και οκτώ στη Δʼ (1985-88, 2004-2009) δεν είναι και μικρό πράγμα για μία .......
μικρή κωμόπολη έξω από τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να ξεφύγει η ομάδα από τη μετριότητα που τη χαρακτήριζε πριν από το σημαδιακό γιʼ αυτήν 2004, όμως όλο και κάπου σκόνταφταν, μένοντας εκτός μάχης. Όλα αυτά μέχρι χθες, γιατί η 17η Μαΐου 2009 αποδείχθηκε σημαντική για την Αναγέννηση Επανομής, που πανηγύρισε την άνοδό της στη Γ εθνική, μετά από 24 ολόκληρα χρόνια.
Μεσολάβησαν πολλά πριν η ομάδα καταφέρει να εξασφαλίσει το εξ αρχής ζητούμενο, αυτό για το οποίο πάσχιζε, αλλά δεν μπορούσε να υλοποιήσει. Και όπως λέει ο προπονητής της, Γιώργος Ακριτόπουλος, αυτή η επιτυχία, κάτω από τις συνθήκες που ήρθε ισοδυναμεί με άθλο. "Αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα, τα οποία ξεπεράσαμε χάρη στη θέληση και τη διάθεση των παικτών που έδειξαν υπέρμετρο ζήλο και αγάπη για αυτή την ομάδα", είπε. Όσο για τα μεγαλύτερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ομάδα: "Η κλυδωνισμοί που προέκυψαν από την ξαφνική ασθένεια του προέδρου μας και η καχυποψία ορισμένων εντός κι εκτός Επανομής να αμφισβητήσουν αξίες και ιδανικά. Η άνοδος της ομάδας αποτελεί την πιο ηχηρή απάντηση προς αυτούς".
Ο προπονητής τής Αναγέννησης πίστευε και πιστεύει στις δυνατότητες της ομάδας του, οι οποίες επιβραβεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο: "Είχαμε ένα αξιοζήλευτο σύνολο, με ταλαντούχους παίκτες που δεν έκαναν πίσω, στα όποια οικονομικά προβλήματα προέκυψαν στη διάρκεια. To μέλλον τούς ανήκει". Όσο για το δικό του μέλλον στην ομάδα: "Είναι νωρίς να πω ο,τιδήποτε. Θα δούμε…".
Ο γενικός αρχηγός της Αναγέννησης Γιώργος Αμανατίδης εξηγεί πως το επίτευγμα της ομάδας δεν ήταν αποτέλεσμα συγκυρίας, αλλά ένας στόχος που τέθηκε πριν από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος: "Είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυνατές ομάδες, όπως ο Πολύγυρος, ο Κιλκισιακός, η Σκύδρα, αλλά δεν το βάλαμε κάτω, όταν τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να μας ζώνουν. Αφού ξεπεράσαμε κάποιες ανασφάλειες που υπήρξαν, δείξαμε πως είμαστε σε θέση να πετύχουμε αυτό που είχαμε βάλει ως στόχο στο μυαλό μας. Η σωστή συμπεριφορά των παικτών από τα αποδυτήρια, μέχρι τον αγωνιστικό χώρο μας έδωσε το δικαίωμα να πανηγυρίσουμε την άνοδο που χρόνια αναζητούσαμε".
"Συλλογική προσπάθεια"
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε με την υγεία του, μεσούσης της ποδοσφαιρικής σεζόν, δεν τον λύγισαν. Οπλίστηκε με περίσσια δύναμη και αφού έκανε αγώνα δρόμου για να ξεπεράσει την περιπέτειά του, επανήλθε σύντομα στην ομάδα, λύνοντας ένα μετά το άλλο τα προβλήματα που στο μεταξύ προέκυψαν. Ο πρόεδρος της Αναγέννησης Επανομής, Παναγιώτης Βουδούρης, είχε αποφασιστικό ρόλο στην αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας του τα δύο τελευταία χρόνια, όσα και το διάστημα που βρίσκεται στην προεδρία της ομάδας: "Η άνοδος της Αναγέννησης οφείλεται στη συλλογική προσπάθεια πολλών παραγόντων. Από τους άξιους ποδοσφαιριστές, τον ικανό προπονητή μας και την παραγωγική διοίκηση, που παρά τις δυσκολίες έφερε σε πέρας αυτό για το οποίο πασχίζουμε χρόνια. Θα πρέπει ωστόσο να σταθώ και σε κάποιους εξωδιοικητικούς παράγοντες, όπως το δήμαρχο Επανομής, ο οποίος είχε αποφασιστική συμβολή στη γενικής συνέλευση του Δεκεμβρίου, που κατά τη γνώμη μου απετέλεσε κομβικό σημείο στην αγωνιστική πορεία της ομάδας. Άξια μνείας είναι επίσης η συμμετοχή και η βοήθεια του παλιού προέδρου μας, του Δημήτρη Ευαγγελινού, εμβληματική φυσιογνωμία για το ποδόσφαιρο της Επανομής, όπως και η βοήθεια που είχαμε από τον Γρηγόρη Μπρέντα, από τον οποίο έπαιρνα συμβουλές για ποδοσφαιρικά ζητήματα".

Για το μέλλον της Αναγέννησης ο πρόεδρος της Αναγέννησης τόνισε: "Η ομάδα έχει μέλλον και μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές υποχρεώσεις που θα έχει τη νέα σεζόν, πλην όμως προέχουν οι αρχαιρεσίες της 31ης Μαΐου, που θα καθορίσουν το διοικητικό μέλλον αυτής της ομάδας". Για το αν θα είναι υποψήφιος: "Δεν γνωρίζω, θα σκεφτώ τις επόμενες μέρες τι θα κάνω".


Η εμπειρία συμπλήρωσε τα νιάτα
Δύο από τους παίκτες, οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επιστροφή της Αναγέννησης Επανομής στη Γ εθνική, μετά από 24 χρόνια, είναι ο έμπειρος Μάνθος Πλατάκης και ο υψηλόσωμος φορ Παύλος Λεπτοκαρύδης. Αμφότεροι γόνοι ποδοσφαιρικών οικογενειών προέρχονται από μεγαλύτερες κατηγορίες και γνώριζαν τις δυσκολίες ενός πρωταθλήματος, που μπορεί να υπολείπεται της ποιότητας αυτών στα οποία κατά το παρελθόν οι ίδιοι αγωνίστηκαν, ήταν όμως εξίσου συναρπαστικό και αμφίρροπο.

"Ξεκινήσαμε με στόχο τον πρωταθλητισμό, φάνηκε όμως στη διάρκεια πως τίποτε δεν ήταν σίγουρο", τόνισε ο Πλατάκης και πρόσθεσε: "Τα οικονομικής φύσεως προβλήματα που προέκυψαν δημιούργησαν γκρίνια, χωρίς όμως συνέχεια", εξηγώντας το πώς η ομάδα κατάφερε να τερματίσει πρώτη στη βαθμολογία: "Από ένα σημείο και μετά είδαμε το πρωτάθλημα ως διασκέδαση. Η καλή ψυχολογία και το κλίμα των αποδυτηρίων καθόρισαν το μετέπειτα αποτέλεσμα".
Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις του Παύλου Λεπτοκαρύδη που εντάχθηκε στη δύναμη της ομάδας τον Ιανουάριο, προερχόμενος από την Αναγέννηση Γιαννιτσών: "Πιστεύω, πως το καλό κλίμα ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για να μπορέσει αυτή η ομάδα να πετύχει αυτό που έψαχνε εδώ και καιρό. Η συνεργασία διοίκησης, παικτών και προπονητή απετέλεσε το έξτρα ερέθισμα που έκανε και τη διαφορά από τις άλλες ομάδες".


TO ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Γιώργος Σκιαθίτης
Θόδωρος Μαλαμής
Χρήστος Κορώνης
Βαγγέλης Σφυρής


ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Απόστολος Αποστόλου
Αλέκος Αποστολάς
Βασίλης Καλλιάκης
Σωτήρης Καλπάκης
Νίκος Τσάκαλος


ΜΕΣΟΙ
Πλάτων Κουτσίδης
Μάρκος Ξενάριος
Θανάσης Τέλος
Μάκης Αρχοντίδης
Γιάννης Γιαντσέλης
Γιάννης Προβατίδης
Δημήτρης Βασιλάκος
Θανάσης Κάνουλας
Δημήτρης Κύρκος
Δημήτρης Κούτουλας


ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Βασίλης Μπούλης
Μάνθος Πλατάκης
Κοσμάς Βακουφάρης
Στέλιος Γεροθανάσης
Μανώλης Σταυρουλάκης
Νίκος Ζιώγας

Παύλος Λεπτοκαρύδης
(αποκτήθηκε τον Ιανουάριο)