Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ποδόσφαιρο

Ο «Πύργος της Βαβέλ»
της Σούπερ Λίγκα


Κάθε χρόνο οι ομάδες της Σούπερ Λίγκα γεμίζουν το ρόστερ τους με ξένους ποδοσφαιριστές, κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι Έλληνες παίκτες βρίσκουν θέση στη ενδεκάδα των ελληνικών ομάδων. Είναι εμφανές πλέον πως οι 16 ομάδες της Σούπερ Λίγκα... δεν επιμένουν ελληνικά!
Ειδικά φέτος κι ενώ ήδη έχει συμπληρωθεί το ένα τρίτο του πρωταθλήματος, περισσότεροι από τους μισούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί έστω και σ' ένα.....
 παιχνίδι του πρωταθλήματος, δεν διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο.
Για την ακρίβεια από τους 365 ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί μέχρι και τη 12η αγωνιστική, οι 215 είναι ξένοι, δηλαδή το 58,9%. Και προέρχονται από 56 διαφορετικές χώρες.
Τους περισσότερους ξένους τους έχει χρησιμοποιήσει ο Πανιώνιος (18), ενώ ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει το υψηλότερο ποσοστό αναλογίας Ελλήνων/ξένων παικτών, καθώς συνολικά έχει χρησιμοποιήσει 22 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι 16 είναι ξένοι, δηλαδή ποσοστό 72,7%.
Στον αντίποδα, η Κέρκυρα είναι η ομάδα που «αντιστέκεται» σθεναρά σ' αυτή την κατάσταση, καθώς έχει χρησιμοποιήσει μόνο 6 ξένους ποδοσφαιριστές (η μοναδική κάτω από 10) και το ποσοστό της βρίσκεται στο «ταπεινό» 28,6%, φυσικά το χαμηλότερο απ' όλες.
Από τις υπόλοιπες, ακόμη μια ομάδα έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής περισσότερους Έλληνες από ξένους παίκτες, δηλαδή έχει ποσοστό κάτω του 50%, κι αυτός είναι ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός (45,8%)! Ο ένας μάλιστα από αυτούς (Κλέιτον) δεν βρίσκεται πια στο ρόστερ της ομάδας. Έπαιξε ένα παιχνίδι (άρα προσμετράται) και παραχωρήθηκε με τη μορφή του δανεισμού.
Όσο για την προέλευση των ξένων ποδοσφαιριστών, ο Πανιώνιος και ο ΠΑΟΚ είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη «ποικιλία» χωρών, αφού έχουν αγωνιστεί στην ενδεκάδα τους, έστω κι ένα λεπτό, παίκτες από 15 διαφορετικές χώρες, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται η Κέρκυρα με 5 και ο Ατρόμητος με 6 διαφορετικές χώρες.
Από τις 56 χώρες, η Αργεντινή με 29 και η Βραζιλία με 26 είναι αυτές που έχουν τους περισσότερους παίκτες στην Ελλάδα, ενώ από ευρωπαϊκής πλευράς είναι η Ισπανία με 22 παίκτες.
Μόνος ένας ποδοσφαιριστής, ο Ιάπωνας Ντάιγκο Κομπαγιάσι του Ηρακλή, εκπροσωπεί την Ασία στο ελληνικό πρωτάθλημα και μόνος ένας, ο Αυστραλός Νέιθαν Μπερνς της ΑΕΚ, εκπροσωπεί την Ωκεανία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής τους περισσότερους ξένους, δηλαδή ο Πανιώνιος, δεν έχει ούτε έναν Νοτιοαμερικανό.