Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ


Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ τo Επιμελητήριο Εύβοιας και η ΑΝ.ΔΙΑ διοργάνωσαν Ενημερωτική ημερίδα την Τέταρτη 23 Μαρτίου 2011, στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητηρίου.
Στην ημερίδα έγινε παρουσίαση του προγράμματος ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, το οποίο αποσκοπεί στην δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Το πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο και ......
αφορά μεμονωμένες υφιστάμενες νέες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις των τομέων μεταποίησης, κατασκευών, υπηρεσιών και χοντρικού εμπορίου.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
Οι επιχειρήσεις του κλάδου που επιθυμούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις με ορίζοντα τριετίας, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν έως 50%, για την ενίσχυση δράσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας (προώθηση, εκθέσεις, πιστοποιήσεις, βελτίωση εικόνας προϊόντος κλπ.).
Είδος ενίσχυσης - προϋπολογισμός:
Ο προϋπολογισμός της πρότασης κυμαίνεται από 30.000 έως 2.500.000 €, αρκεί να μην υπερβαίνει το 50% του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία. Το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης κλιμακώνεται από 40% μέχρι 50% ως εξής :
1.Μεμονωμένες Μικρές ή Μεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς της Μεταποίησης, Κατασκευών ή Υπηρεσιών: 45%
2.Μικρές ή Μεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα του Εμπορίου σε συνεργασία με μία τουλάχιστον επιχείρηση της περίπτωσης Α: 45% - 50%.
3.Μεγάλες επιχειρήσεις στους τομείς της Μεταποίησης, Κατασκευών ή Υπηρεσιών σε συνεργασία με δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις της περίπτωσης Α: 40% για τις μεγάλες και 45% - 50% για τις ΜΜΕ.
4.Συνεργασία τουλάχιστον 3 επιχειρήσεων της περίπτωσης Α: 45% - 50%.
Η ίδια συμμετοχή θα είναι τουλάχιστον 25% του προϋπολογισμού.
Τι χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα.
Μηχανολογικός Εξοπλισμός
Ενέργειες πληροφορικής / τηλεπικοινωνιών
Ενέργειες σχεδιασμού, πιστοποίησης και συμμόρφωσης προϊόντων και συσκευασίας
Ενέργειες (πλην μελετών) προβολής σε αγορές – στόχους
Ενέργειες Τεχνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
Ενέργειες (πλην μελετών) προστασίας ή απόκτησης και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
Ενέργειες ανάπτυξης εξειδικευμένου προσωπικού και ανθρωπίνων πόρων
Οι  ειδικοί στόχοι του Προγράμματος είναι :
Η αύξηση της εξωστρέφειας της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων  και των προϊόντων τους με το εξωτερικό τους περιβάλλον.
Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και των συνεργασιών των επιχειρήσεων.
Η υποστήριξη και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση τη παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
Ο αναπροσανατολισμός της παραγωγής  προς κλάδους και προϊόντα ψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας τους μέσω της τόνωσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της σύναψης διεθνών συνεργασιών.
Η ανάπτυξη συνεργιών βιομηχανίας – εμπορίου – υπηρεσιών και η ενίσχυση του ρόλου του εμπορίου και των συνοδευτικών υπηρεσιών στο παραγωγικό σύστημα για την ενίσχυση της παρουσίας των Ελληνικών Επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.
Eνισχύονται έργα ύψους επένδυσης από 30.000 - 250.000 ευρώ.
Το συνολικό ποσοστό ισοδύναμης Δημόσιας Χρηματοδότησης καθορίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης και κυμαίνεται από 40%-50%.
Επιλέξιμες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που πληρούν πέρα των προϋποθέσεων που αναφέρονται στα σημεία 6.1 και 6.2 και τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Η επιχείρηση να μην είναι προβληματική σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 παρ. 2 σημεία 9, 10 και 11 των Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2004/C/244/02 (για τον ορισμό της προβληματικής επιχείρησης βλ. Παράρτημα II του παρόντος Οδηγού).
Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου από τις νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις δεν δύναται να υπερβαίνει το 50% του Μέσου Όρου του Κύκλου εργασιών της επιχείρησης της τελευταίας 3ετίας ή διετίας ή κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης (2008, 2009 και 2010).
Τα υποβαλλόμενα Επενδυτικά Σχέδια θα πρέπει να περιέχουν επιλέξιμες ενέργειες οι οποίες αφορούν νέα προϊόντα / υπηρεσίες ή εν γένει προϊόντα / υπηρεσίες σε νέες αγορές (βλέπε Κεφ. 8 του παρόντος).
Οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα έχοντας στην επωνυμία τους άδεια λειτουργίας για τη δραστηριότητά τους ή οποιαδήποτε άλλο έγγραφο για τη νόμιμη λειτουργία τους (π.χ. βεβαίωση των αρμοδίων για απαλλαγή ή ότι έχει υποβληθεί πλήρης φάκελλος για την ανανέωση ή της έκδοση νέας αδείας).
Για τις ανωτέρω περιπτώσεις που αφορούν μικρο – μεσαίες επιχειρήσεις, επιλέξιμες θεωρούνται όλοι οι τύποι πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κατά την έννοια του άρθρου 2 του ορισμού ΜΜΕ του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού 800/2008 που απασχολούν από 0 έως 250 άτομα (εκφραζόμενα σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ)) και το όριο του κύκλου εργασιών τους δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια EUR ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια EUR (για τον ορισμό της ΜΜΕ βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι και ΙΙ του Παρόντος Οδηγού).
Περίοδος υποβολής από 10/3/2011 έως 24/5/2011 (Μέχρι τις 14:00)
Το Επιμελητήριο Εύβοιας προτρέπει τα μέλη του να επικοινωνήσουν με την Υπηρεσία για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα (κ. Τσάκου Παγώνα και κ. Κοκκάλας Νικόλαος στα τηλέφωνα 2221023510/2221086452).
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ