Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Βουλευτής Ν. Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δελτίο Τύπου
Σημαντικό αναπτυξιακό έργο η μεταφορά
 και λειτουργία του εμπορευματικού λιμένα Χαλκίδας
 στον όρμο Βαθέως Αυλίδος


Τη σημασία που έχει το έργο της μεταφοράς και λειτουργίας των εγκαταστάσεων του λιμανιού της Χαλκίδας στον όρμο Βαθέως Αυλίδος για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την καταπολέμηση της ανεργίας τονίζει σε ερώτηση, που κατέθεσε προς τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, υπεύθυνος τομέα ΜΜΕ, Σίμος Κεδίκογλου, ζητώντας να ενημερωθεί, εάν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά του Υπουργείου να προχωρήσει το έργο.
Όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για ένα έργο που......
 βρίσκει σύμφωνους το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τα Δημοτικά Συμβούλια και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής, που επιθυμούν την απαγκίστρωση των εμπορευματικών σταθμών από τον ιστό της πόλης και τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου από τη μια και θέσεων εργασίας από την άλλη.
Σημειώνει ότι με προκαταρκτική μελέτη που εκπονήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κατατεθεί από τη Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας προς το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας εδώ και τρεις μήνες περίπου δίνεται η ευκαιρία να τεθεί επί χάρτου το θέμα της μεταφοράς και λειτουργίας εμπορευματικού λιμένα Χαλκίδας στον όρμο Βαθέως Αυλίδας.
Η ερώτηση έχει ως ακολούθως:
«Με προκαταρκτική μελέτη που εκπονήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κατατεθεί από τη Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας προς το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας εδώ και τρεις περίπου μήνες, δίνεται η ευκαιρία να τεθεί επί χάρτου το θέμα της μεταφοράς και λειτουργίας του εμπορευματικού λιμένα Χαλκίδας στον όρμο Βαθέως Αυλίδας.
Σχετικά με την τοποθεσία, που αναφέρεται στη μελέτη, ότι δύναται να μεταφερθεί ο εμπορευματικός λιμένας, αναφερόμαστε σε μία περιοχή με φτωχό έδαφος (εξαιτίας πυρκαγιών), με πανίδα που δεν παρουσιάζει μεγάλους πληθυσμούς και σπάνια είδη και τέλος με καλή φυσική προστασία από άποψη κυματικών και ανεμολογικών συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην άμεση περιοχή μελέτης δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις. Δεν προκύπτει σοβαρή επιβάρυνση σον αέρα και οι νέες βιομηχανίες θα εισέλθουν με όρο αποφυγής ρυπογόνων για τον αέρα διαδικασιών.
Κάνουμε, λοιπόν, λόγο για ένα έργο που δεν θα επιβαρύνει την περιοχή και τους κατοίκους της αλλά αντίθετα θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή.
Αναμένεται η εγκατάσταση δεκάδων επιχειρήσεων στην περιοχή και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτές θα δώσουν μία σημαντική ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Εύβοιας.
Θα συντελέσει στην αξιοποίηση και ταυτόχρονα στην ανάπτυξη της περιοχής. Θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην πόλης της Χαλκίδας καθώς με την απομάκρυνση του εμπορευματικού λιμένα, το λιμάνι από χώρος συνωστισμένων φορτηγών θα μετατραπεί σε χώρο για περίπατο. Η απελευθέρωση του παλιού λιμανιού και η απόδοση των θαλάσσιων χώρων της Χαλκίδας στον τουρισμό αναμένεται να δώσει μια εξαιρετικά σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης. Η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Είναι ένα έργο που βρίσκει σύμφωνους το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τα Δημοτικά Συμβούλια και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής που επιθυμούν την απαγκίστρωση των εμπορευματικών σταθμών από τον ιστό της πόλης και τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου από τη μια και θέσεων εργασίας από την άλλη. Διπλό και ζωτικής σημασίας λοιπό το κίνητρο.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Έχει γίνει κάποια κίνηση από πλευράς Υπουργείου για να προχωρήσει αυτό το έργο που αποτελεί επιθυμία όλων;»