Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ


Χαλκίδα 16 Απριλίου 2011
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν    Τ Υ Π Ο Υ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ


Α. ΛΗΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΤΥΧΙΩΝ
 Την Δευτέρα 11 Απριλίου 2011, έλαβε χώρα η Τελετή Λήξης των Σεμιναρίων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, στο....
 πάντοτε φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος.
Κατά την άναρξη της Τελετής, ο υπεύθυνος της ποιμαντικής αυτής προσπάθειας της Τοπικής μας Εκκλησίας Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Ιεροκήρυκας, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στην ιστορία των Σεμιναρίων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, τα οποία εδώ και 8 χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος διοργανώνει, με σκοπό την διδασκαλία της γλώσσας των Κωφών στους ακούοντες, την εκμάθηση στοιχείων του πολιτισμού των Κωφών και την ισότιμη αντιμετώπισή τους από την κοινωνία των ακουόντων. Ανέφερε ότι φέτος παρακολούθησαν τα σεμινάρια τριάντα σπουδαστές, οι οποίοι και ολοκλήρωσαν τον κύκλο των μαθημάτων. Στη συνέχεια πληροφόρησε τους παρισταμένους για τις συναντήσεις των Κωφών στο πνευματικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου, κατά την διάρκεια των οποίων οι Κωφοί επικοινωνούν μεταξύ τους μία φορά την εβδομάδα, κατηχούνται και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η γιορτή, η οποία περιελάμβανε τμήματα του Ακαθίστου Ύμνου που αποδόθηκαν από τους σπουδαστές των Σεμιναρίων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, προσευχές και ύμνοι της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας. Τέλος, παρουσιάσθηκε στη γλώσσα των Κωφών το Χριστός Ανέστη και η φήμη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.
Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος έλαβε το λόγο και εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη λειτουργία στην Ιερά Μητρόπολή μας αυτών των σεμιναρίων, που δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι η αγάπη δημιουργεί το ενδιαφέρον των ακουόντων για τους Κωφούς και γενικότερα ότι είναι η απαραίτητη προϋπόθεση επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Ευχαρίστησε ακόμη τον υπεύθυνο των σεμιναρίων π. Ιωάννη για τον αγώνα του για τους Κωφούς, τους δύο Κωφούς αδελφούς μας κ. Δημήτριο Μπουλέρο (ο οποίος μάλιστα συγκαταλέγεται και στην τάξη των Αναγνωστών της Τοπικής μας Εκκλησίας, χειροθετηθείς από τον Σεβασμιώτατο προ εξαετίας) και κ. Ειρήνη Νικολέντζου για τα μαθήματα που παρέδωσαν κατά την διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, τον προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγ. Νεκταρίου Αρχιμ. Χριστόδουλο Μάνια και τους συνεργάτες του για την φιλοξενία των Σεμιναρίων στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού και για τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει για την εορτή, όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ι. Μητροπόλεως και παραβρέθηκαν στην Εορτή, ενώ ιδιαιτέρως συνεχάρη τους σπουδαστές που διέθεσαν πολύτιμο χρόνο και έκαναν κόπο για να μάθουν τη γλώσσα των Κωφών.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος απένειμε τις Βεβαιώσεις παρακολουθήσεως σε όλους τους σπουδαστές των Σεμιναρίων.

Β. ΨΑΛΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011, την οποία διοργανώνει από ετών η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, προετοιμάζοντας και με αυτό τον τρόπο τούς πιστούς, για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.
Η Εκδήλωση έλαβε χώρα στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, την οποία κατέκλυσε πλήθος ευσεβών Χαλκιδέων, παρακολουθώντας το Χορό Ψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Γερογιάννη να αποδίδει, με πιστότητα και συνέπεια στην ψαλτική μας Παράδοση, επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, τους οποίους προλόγιζε πολύ όμορφα ο Πρωτοψάλτης κ. Ευάγγελος Στάμου.
Ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Συμεών Ηλιοδρομίτης, Διευθυντής του Γηροκομείου Χαλκίδος και Προϊστάμενος του Ι. Ναού της Πολιούχου μας, ο οποίος, με πολύ ωραίο τρόπο, πραγματεύθηκε επίκαιρη ομιλία με θέμα: «Ο ΘΕΟΣ Ο ΑΓΙΟΣ, Ο ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΑΝΑΠΑΥΟΜΕΝΟΣ» και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους ευλαβείς παρισταμένους.
Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή π. Συμεών, τον χοράρχη κ. Γερογιάννη καί όλους τους Ιεροψάλτες και τους παρισταμένους, στους οποίους ευχήθηκε αναλόγως για την Μεγάλη Εβδομάδα.
Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ευβοίας κ. Κώστας Μαρκόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα, κ. Γεώργιος Βοσκός και κ. Αντώνιος Αφράτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Χρήστος Παγώνης και κ. Γιώτα Οκτωνιάτη, ο Διευθυντής των Φυλακών κ. Σπυρίδων Αθανασίου, ο τέως Διοικητής του Ο.Γ.Α. κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Λάμπρος Γκάνης και πλήθος κόσμου.

ΕΤΕΛΕΣΘΗ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Με κατανυκτική διάθεση και αισθήματα χαρμολύπης τελέσθηκε η Ιερά Πανήγυρη του Ι.Ν. Αναστάσεως του Λαζάρου στο Νέο Κοιμητήριο της Πόλεως Χαλκίδος, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Απριλίου 2011.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Παρασκευής προεξήρχε και ομίλησε ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ την κυριώνυμη ημέρα του Σαββάτου προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από Κληρικούς της Πόλεώς μας και κήρυξε το θείο λόγο, αναφερθείς στο μυστήριο του θανάτου και της Αναστάσεως.
Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη τα παιδιά της Κατηχητικής Σύναξης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, τα οποία του έψαλλαν τα κάλαντα του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου, ενώ ο Μητροπολίτης μας με πατρική αγάπη τα συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους αυτή, όπως και τις καλές τους Κατηχήτριες κ. Ελένη Καρλατήρα, Ιουλία Λάζαρη, Κυριακή Παπαγρηγορίου και Στέλλα Δημητρέλου, που με πολλή αγάπη διακονούν το ιερό αυτό έργο της Κατηχήσεως.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ