Παρασκευή 20 Μαΐου 2011


Από την Ιωάννα Λαΐνη
Έμεινε μόνος ο Καντάφι

Ο υπουργός Πετρελαίου Σούκρι Γάνεμ, πήρε το επιτελείο του και έφυγε, αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική Τυνησία. Η φυγή του 68χρονου Γάνεμ έγινε γνωστή από αντικαθεστωτικούς, αφού στη συνέχεια εξακριβώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Τυνησίας. Σε ξενοδοχείο μαζί με Λίβυους αξιωματούχους βρίσκεται, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ τυνήσιος αξιωματούχος που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομα του. 
Το καθεστώς του Καντάφι, πάντως προσπάθησε να διαψεύσει τις πληροφορίες για την φυγή του υπουργού Πετρελαίου δικαιολογώντας την απουσία του, σε ....
διπλωματική αποστολή. Εντωμεταξύ, ο Σούκρι Γάνεμ επιθυμούσε καιρό τώρα, να βρει τρόπο φυγής από την Τρίπολη, αναζητώντας ένα τρόπο για να πραγματοποιήσει το σχέδιο του, καθώς οι στενοί συνεργάτες του Καντάφι παρακολουθούνται στενά υπό τον φόβο της αυτομόλησης. 
Ο Γάνεμ είχε διατελέσει στο παρελθόν πρωθυπουργός της Λιβύης επί τρία χρόνια. Η ταυτότητά του τον αναδεικνύει ως έναν σοβαρό τεχνοκράτη, έχοντας ιδιαίτερη εκτίμηση στην διεθνή κοινότητα από την οποία, του πιστώνεται ότι απελευθέρωσε την οικονομία της Λιβύης καθώς και τον ενεργειακό της τομέα. Επίσης έχει διατελέσει επικεφαλής στον τομέα των ερευνών του ΟΠΕΚ στην Βιέννη, καθώς και υπουργός Οικονομικών και εμπορίου. 
Το Κρεμλίνο δέχθηκε αντιπροσωπεία του καθεστώτος, με καλεσμένο τον Μουαμάρ Καντάφι, με θέμα συζήτησης, την απόφαση, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να σταματήσει την χρήση βίας εναντίον των αμάχων και να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις του από τις πόλεις. «Οι απαντήσεις που λάβαμε δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αρνητικές», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Λίβυο ηγέτη.
Πάντως, το καθεστώς Καντάφι δηλώνει αποφασισμένο και έτοιμο για διαπραγματεύσεις, με βασικό γνώμονα ότι οι εξεγερμένοι θα προχωρήσουν ανάλογα, και το ΝΑΤΟ θα βάλει τέλος, στους βομβαρδισμούς. Εν τούτοις, οι αντικαθεστωτικοί, εμφανίζονται διχασμένοι, ως προς την παρουσία των ξένων στρατευμάτων στην έδρα τους.
Τέλος, στο Πανεπιστήμιο Γκαριούνις της Βεγγάζης ακούγεται από διεθνείς αναλυτές τα οποία και πιθανολογούν την ανάγκη χερσαίας δύναμης της διεθνούς συμμαχίας για την ανατροπή του Καντάφι, αφού παρά τους βομβαρδισμούς η κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο παραμένει, ανεπηρέαστη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 48% των ερωτηθέντων σε καταγραφή 1.638 πολιτών, απέρριψε οποιαδήποτε επέμβαση ξένων στρατευμάτων στο έδαφος τους, ενώ το 44% διαφωνεί με αυτή την άποψη. 
Ωστόσο, το 80% των ανθρώπων συμφωνεί με την παρουσία κάποιου ξένου στρατού στη χώρα προκειμένου να διαφυλάξει έγκαιρα την ανθρωπιστική βοήθεια, που χρειάζονται.