Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Επικίνδυνα και βλαβερά


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Τα εντομοκτόνα βλαβερά
για την παιδική νοημοσύνη

Επικίνδυνα και βλαβερά, κατηγοριοποιούνται να είναι τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε φρούτα , λαχανικά, και προϊόντα οικιακής χρήσης γεγονός που προκαλεί εμφανή μείωση στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών.
Τρεις νέες μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα εντομοκτόνων κατά την εμβρυική ζωή, παρουσίασαν χαμηλότερο I.Q από τα .....
συνομήλικα τους όταν πήγαν σχολείο. Τα νέα ευρήματα αναμένεται να τροφοδοτήσουν τη διαμάχη για τα οφέλη της οργανικής καλλιέργειας τροφίμων και τους κινδύνους, από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην τροφική αλυσίδα αλλά και σε καταναλωτικά προϊόντα . Στην περίπτωση αυτή τα χημικά που εντοπίστηκαν και σχετίστηκαν με μειωμένο I.Q των παιδιών είναι, τα οργανοφωσφορικά άλατα, τα οποία ψεκάζονται συχνά σε τρόφιμα και προστίθενται, σε οικιακά προϊόντα για να διώχνουν έντομα, όπως οι κατσαρίδες.  
Οι μελέτες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) των Η.Π.Α, και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ). Ασχολήθηκαν συστηματικά οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ . Και οι τρεις αυτές μελέτες δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives»,που συμμετείχαν ολοκληρωτικά 1.000 έγκυες και τα μωρά τους. Κάθε μελέτη ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν, όταν ερευνητές ανάγκασαν τις εγκύους να δώσουν δείγμα αίματος καθώς και ούρων για να μετρηθεί κατά πόσο είχαν επηρεαστεί στα εντομοκτόνα. Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που ελέγχθηκε και δείγμα αίματος από τον ομφάλιο λώρο. 
Το πόρισμα των μελετών αυτών έδειξε πως οι γυναίκες με την υψηλότερη έκθεση σε εντομοκτόνα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, απέκτησαν παιδιά τα οποία είχαν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στην σχολική ηλικία. Τα παιδιά με μεγάλη έκθεση σε εντομοκτόνα κατά την ενδομήτριο ζωή το I.Q τους ήταν μέσον όρο 7 βαθμούς χαμηλότερο απ’ ότι στα παιδιά με χαμηλότερη έκθεση.
Ο Δρ Φίλιπ Λάντριγκαν, καθηγητής Παιδιατρικής και διευθυντής στο κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας Παίδων του Mount Sinai, ανέφερε πως τα αποτελέσματα αυτά είναι επικίνδυνα, λέγοντας πως τα μωρά που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα είχαν τις πιο σοβαρές συνέπειες, οι οποίες και θα τα ακολουθούν στην υπόλοιπη ζωή τους.