Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Παιδική Βαρηκοΐα

Από την Ιωάννα Λαΐνη
Στην χώρα μας ετησίως γεννιούνται 100 νεογνά με μεγάλο βαθμό βαρηκοΐας, αλλά και ακόμη περισσότερα με μικρότερο βαθμό. 
Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε πώς τα περισσότερα μαιευτήρια σήμερα, ελέγχουν τα νεογέννητα με ειδικά τεστ, ώστε η διάγνωση της βαρηκοΐας να είναι έγκυρη. 
 Η έγκυρη αντιμετώπιση της εξαρτάται κυρίως από τους γονείς, κυρίως εάν παρατηρηθεί στο παιδί, καθυστέρηση στην ανάπτυξη ομιλίας του, αλλά και το γεγονός ότι το παιδί δείχνει αδιάφορο και απομονωμένο είναι μια .....
ακόμη σημαντική συμπεριφορά, που θα πρέπει να αναφερθεί άμεσα στον αρμόδιο γιατρό που είναι, ο Ωτορινολαρυγγολόγος. 
Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη προχωρά πιστά στο έργο της, αφού κατάφερε σε μια τόσο σοβαρή παιδική ασθένεια να θεραπεύεται αποτελεσματικά, χάρη στις νέες χειρουργικές επεμβάσεις, αφού μπορούν να αντιμετωπιστούν κάλλιστα, και με την χρήση των ειδικών ηλεκτρονικών μηχανημάτων.
Έτσι λοιπόν η Βαρηκοΐα είναι, η απώλεια ακοής που οφείλεται, κυρίως σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς, καθώς και σε άγνωστους παράγοντες. 
Η σοβαρότερη μορφή όμως της Βαρηκοΐας είναι η νευροαισθητήριος βαρηκοΐα, η οποία δεν θεραπεύεται, για το λόγο της αιτίας που οφείλεται στην βλάβη που έχει δημιουργηθεί στον κοχλία ή στο ακουστικό νεύρο. 
 Γι’ αυτό λοιπόν, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, αφού θα πρέπει να γνωρίσουν πως η παιδική βαρηκοΐα ελέγχεται, εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, και όχι καθυστερημένα.