Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η σπουδαιότητα της καρδιάς του!


Από την Ιωάννα Λαΐνη

Μια ζωή όταν έρχεται στο κόσμο, με μια φρέσκια και μικρή καρδούλα που απαιτεί πολλές φορές την προσοχή τόσο των γονέων όσο και των ειδικών. Αναφέρεται πώς, 5 έως 8 στα 1.000 νεογνά εμφανίζουν πρόβλημα συγγενούς καρδιοπάθειας. Η καρδιά του βρέφους και η πολυπλοκότητα της που τυχαίνει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, οι 4 κοιλότητες που την περιβάλει, προωθεί το αίμα στα διάφορα όργανα του σώματος, 160.000 φορές την ημέρα.
Βέβαια, οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση παρεμποδίζει την .....
ομαλή λειτουργία της, χαρακτηρίζεται, ως καρδιοπάθεια.  
Δυο είναι οι κατηγορίες εκείνες που διακρίνονται, συγγενείς και επίκτητες. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες προκαλούνται από διαταραχές της ενδομήτριας ανάπτυξης της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων καθώς η συχνότητα της υπολογίζεται να είναι 5 έως 8 περιστατικά ανά 1.000 γεννήσεις.  
Πιθανό ενδεχόμενο εκδήλωσης αμέσως μετά την γέννηση του μωρού ή και να παραμείνουν απαρατήρητες επί χρόνια. Στατιστικά ευρήματα έδειξαν ότι 2 έως 3 από τα 1.000 νεογνά με συγγενή καρδιοπάθεια θα εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα στους πρώτους δώδεκα μήνες της ζωής τους, ενώ η διάγνωση επιβεβαιώνεται στο 40% έως 50% την πρώτη εβδομάδα, ενώ 50% έως 60% στον πρώτο μήνα της ζωής του. Οι επίκτητες καρδιοπάθειες σπανίζουν στην βρεφική ηλικία, στις οποίες ανήκουν η ενδοκαρδίτιδα, η μυοκαρδίτιδα, η νόσος Kawasaki, η περικαρδίτιδα και η επίκτητη αρρυθμία. Η διάγνωση του, περιλαμβάνει κυρίως το ιστορικό και η κλινική εξέταση, καθώς επίσης σημαντική είναι η ακτινογραφία θώρακος και το ηλεκτροκαρδιογράφημα.  
Το τελικό πόρισμα όμως ακολουθείται συμφωνά με το υπερηχοκαρδιογράφημα και τον αιμοδυναμικό έλεγχο, της λειτουργίας της καρδιάς. Παρ’ όλα ταύτα, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου, με υπερηχοκαρδιογράφημα που είναι αρκετά εξελιγμένο τα τελευταία χρόνια, αδυνατεί να προσδιορίσει με ακρίβεια όλες τις συγγενείς καρδιοπάθειες.