Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Σιδηροπενική Αναιμία


Από την Ιωάννα Λαΐνη
Σιδηροπενική Αναιμία …..στα παιδιά

Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό στοιχείο, στο μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού. 
Η μεταφορά και η αποθήκευσή, του οξυγόνου είναι σημαντική ενώ, δρα σε μεγάλο αριθμό σημαντικών βιοχημικών διαδικασιών καθώς και στη σύνθεση του DNA. Το οξυγόνο φθάνει από τους πνεύμονες στους διάφορους ιστούς μέσω της αιμοσφαιρίνης, της οποίας για την σύνθεσή της, απαιτείται ο σίδηρος.  
Αν τα αποθέματα σιδήρου εξαντληθούν, τότε η παραγωγή της αιμοσφαιρίνης μειώνεται, και εμφανίζεται η σιδηροπενική αναιμία, προκαλώντας έλλειψη οξυγόνου στους.....
ιστούς. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα, τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, και λιπών να επηρεάζεται καθώς και η παραγωγή ενέργειας, η κατάσταση των μυών, η εγκεφαλική και νοητική λειτουργία. 
 Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πώς η έλλειψη σιδήρου συσχετίζεται με διαταραχές ύπνου, αλλά και με την νοητική και ψυχοσωματική εξέλιξη των παιδιών, και όχι μόνο.  
Η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζονται συχνότερα, στις περιόδους που τα παιδιά έχουν γρήγορη σωματική ανάπτυξη, όπως είναι τα δυο πρώτα χρόνια της ζωή του αλλά και στην εφηβεία. 
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα μας, για την σιδηροπενική αναιμία, και στις ηλικίες που προαναφέρθηκαν φαίνεται να κυμαίνεται 2 έως3 %,, και της σιδηροπενίας 15 έως 30% περίπου, ανάλογα βέβαια με την ηλικία και την περιοχή. 
 Ο απαραίτητος δείκτης για την διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας, είναι η φερριτίνη ορού, που είναι και ο πιο αξιόπιστος. 
Η αντιμετώπιση της επιτυγχάνεται αρκετά, με την χρήση μητρικού γάλακτος ή εμπλουτισμένων βρεφικών γαλάτων, διαιτολόγιο πλούσιο σε τροφές με σίδηρο, καθώς στα παιδιά και στους εφήβους, είναι απαραίτητο το κόκκινο κρέας, φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο, σε συνδυασμό με βιταμίνη C.
Ωστόσο η σιδηροπενία, αναφέρεται ότι παραμένει στερητική, και είναι κυρίως εμφανής στην βρεφική και εφηβική ηλικία, λόγω των σημαντικών απαιτήσεων, της ταχείας ανάπτυξης του οργανισμού.