Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Από την Ιωάννα Λαΐνη
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προλαμβάνεται!
Ο καρκίνος του τραχήλου, αποτελεί την 2η συχνότερη κακοήθη νόσο του γενετικού συστήματος των γυναικών παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του μαστού!  
Η ασθένεια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό γυναικών ανά το κόσμο. Περίπου, 33.500 γυναίκες στην Ευρώπη, κάθε χρόνο προσβάλλονται από το καρκίνο του τραχήλου της ....
μήτρας. Η μήτρα είναι το σημαντικότερο όργανο της γυναίκας, χαρακτηριστικό της γυναικείας υπόστασης αλλά και η αρχή της ανθρώπινης ζωής. Μετά το μαστό, ο τράχηλος της μήτρας, αποτελεί μεγάλο ποσοστό κακοηθών όγκων, που όμως εάν διαγνωσθεί έγκαιρα θεραπεύεται. Το 80% των γυναικών στις οποίες και διαγνώσθηκε καρκίνος του τραχήλου, όπου βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο, θεραπεύτηκε , και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες αναφέρονται ότι σχετίζονται με:
  • Την σεξουαλική ζωή, της γυναίκας
  • Τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές τάξεις
  • Καθώς επίσης και το κάπνισμα, που αποτελείται από τους σημαντικότερους παράγοντες, για την εμφάνιση του Ca του τραχήλου, τόσο στο ενεργητικό όσο και στο παθητικό κάπνισμα.
Τι προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Σε αντίθεση με άλλους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν αναφέρεται να είναι κληρονομικός, αλλά προκαλείται συνήθως από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Κάθε γυναίκα που έχει προσβληθεί από τους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων, έχει πιθανότητες να νοσήσει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σημαντικό είναι να γνωρίζεται ότι το 40% των γυναικών που νοσούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, βρίσκεται σε ηλικία μεταξύ 35 έως 54 ετών. Βέβαια, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρώιμη διάγνωση αλλά και το τεστ Παπανικολάου. 
Ωστόσο, η πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι το εμβόλιο, που προστατεύει από το 75% των ιών ανθρώπινων θηλωμάτων (H.P.V Human Papiloma Virus), έναντι των τεσσάρων πιο συχνών τύπων του ιού (6,11,16,18), οι οποίοι και θεωρούνται υπαίτιοι για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τετραδύναμο αυτό εμβόλιο, απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους ηλικίας 9 έως 15 ετών, και σε γυναίκες, 16 έως 26 ετών. Χορηγείται σε 3 δόσεις και γίνεται ενδομυϊκός
Ο εμβολιασμός αυτός, δεν ενδείκνυται κατά την διάρκεια τη ς εγκυμοσύνης.
Πόσο επιτυχές και ασφαλές είναι;
Σε κλινικές μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς, όπου συμμετείχαν περισσότερες από 25.000 γυναίκες, το εμβόλιο είχε 100%, αποτελεσματικότητα κατά την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, του καρκίνου του αιδοίου αλλά και των οξυτενών κονδυλωμάτων, που προκαλούνται από τους τύπους 6,11,16 και 18. 
 Το τετραδύναμο αυτό εμβόλιο, είναι εγκεκριμένο από όλες τις Αρχές Παγκοσμίως, όπως είναι ο «Οργανισμός Τροφίμων και φαρμάκων» των ΗΠΑ, καθώς και από το «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων». Πλέον έχει ενταχθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό πολλών χωρών, όπως επίσης και στην χώρα μας, όπου και αποφασίστηκε η ένταξή του εμβολίου, στο «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού». Παρ’ όλα αυτά ο εμβολιασμός αυτός δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση να υποκαθιστά το τακτικό έλεγχο του τραχήλους της μήτρας.
Το «test pap», παραμένει ως μια βασική εξέταση για την πρόληψη πολλών παθήσεων.