Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάζοντας το άρθρο του πρώην δημάρχου Στυρέων και νυν δημοτικού συμβούλου κ. Ζάχου Λέκα για «ανοργανωσιά και προχειρότητα στην οικονομική επιτροπή του δήμου Καρύστου» της οποίας είναι μέλος και την απάντηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Δημ. Νόβα όπου κάνει τρεις φορές αναιτίως αναφορά στο όνομά μου, έμεινα πραγματικά κατάπληκτη.
Τον κ. Νόβα δεν έτυχε να τον γνωρίσω προσωπικά. Δεν είναι Στυρεύς, δεν τον θυμάμαι ποτέ σε καμμιά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στυρέων κατά.....
την οκταετία 2003-2010 που διετέλεσα Αντιδήμαρχος, και Δήμαρχος Στυρέων, ούτε σε καμμιά εκδήλωση του Δήμου Στυρέων. Δεν τον είδαμε στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 όταν κάηκε το 80% του Δήμου Στυρέων. Δεν μας σύστησε κανείς στις μεγάλες κινητοποιήσεις στους δρόμους της Καρύστου και τη Βουλή για τις ανεμογεννήτριες, τα λατομεία, το ιδιοκτησιακό το καλοκαίρι του 2010. Δεν έτυχε να τον γνωρίσω ούτε εκείνες τις φοβερές νύχτες του Αυγούστου του 2010 στην μεγάλη πυρκαγιά στην Κάρυστο, όπου ο Δήμος Στυρέων πρόσφερε τα πυροσβεστικά οχήματά του και εγώ σε στενή συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Καρύστου κ. Πλατυμέση και τον Δήμαρχο Μαρμαρίου Ν. Μανώλη κάναμε κάθε προσπάθεια να βοηθήσουμε τους πληγέντες συνανθρώπους μας, όπως όλοι γνωρίζουν.
Μόνο μία φορά συναντηθήκαμε σε δημοτικό συμβούλιο στα Στύρα στις 31/1/2011 και ανταλλάξαμε τρεις λέξεις. Θεωρώ άκομψο και εντελώς παράλογο να καθυβρίζονται άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι.
Η αναφορά μου στην ανύπαρκτη γνωριμία μου με τον κ. Νόβα δεν αποτελεί κακόβουλο σχολιασμό του ατόμου του. Εξηγώ ότι δεν γνωριζόμαστε καθόλου και είναι εντελώς αδικαιολόγητο να μιλάει με τέτοιο μένος εις βάρος μου απαντώντας στον τ. Δήμαρχο Στυρέων κ. Ζάχο Λέκα για άσχετο προς εμένα ζήτημα.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου δηλαδή ο εγγυητής της δημοκρατίας στο δημοτικό συμβούλιο, δεν ασχολείται με την ουσία, αλλά κατηγορεί τον επί οκταετία δήμαρχο Στυρέων κ. Ζάχο Λέκα, γνωστό ως κύριο πολιτικό μου αντίπαλο, για χαριστική και ενδοτική αντιπολίτευση απέναντί μου, λέγοντας ότι με αυτή την «ανύπαρκτη» αντιπολίτευση του κ. Λέκα εγώ έβρισκα την ευκαιρία να «αλωνίζω» και να «ξεπερνώ τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ».
Ο κ. Λέκας επεσήμανε την κακή λειτουργία της οικονομικής επιτροπής του σημερινού δήμου Καρύστου και ο κ. Πρόεδρος απάντησε ότι για όλα φταίει ο Καλλικράτης και ο κ. Λέκας που δεν έκανε αντιπολίτευση στην κ. Μούτσου. Ζήσαμε να το ακούσουμε κι αυτό !!!
Το ανεξήγητο μένος του κ. προέδρου εναντίον μου είναι ανεπίτρεπτο και για έναν λόγο ουσίας. Σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους «ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ουδεμίαν εξουσίαν διοικήσεως η διαχειρήσεως του Δήμου έχει, περιοριζόμενος εις την διεύθυνσην των συζητήσεων και την τήρηση της ευταξίας των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου» (ΑΕΔ 54/1997 ΑΕΔ 16/2001 κ.α.). Κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει την ελεύθερη έκφραση των απόψεων του αλλά όταν αυτές αποτελούν παραπληροφόρηση ή κακόβουλη κριτική είναι ελέγξιμες.
Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κ. Λέκα να κρίνει τα περί Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καρύστου διότι είναι δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής. Επίσης γνωρίζει πολύ καλά τι λέει αφού ως Υποναύαρχος ε.α. Οικονομικού Κλάδου έχει την απαραίτητη εμπειρία. Αλλά εξ όσων διαβάζω στις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής ο κ. Λέκας ως αντιπρόεδρός της έχει αρκετές φορές προεδρεύσει σ’ αυτή την επιτροπή κατά την απουσία του Δημάρχου.
Βέβαια ότι ήταν να ειπωθεί για την οικονομική επιτροπή και τις άλλες διαδικασίες του σημερινού Δήμου Καρύστου ειπώθηκε καταρχήν μέσα από την ίδια την παράταξη του Δημάρχου. Η παραίτηση του κ. Διγαλέτου από την αντιδημαρχία και την οικονομική επιτροπή πριν καν συμπληρώσει 6 μήνες θητείας σαφώς δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν τι προκάλεσε την δίκαιη δυσαρέσκεια που οδήγησε σε αυτή την «κομψή» παραίτηση. Ολοι γνωρίζουν ότι οι ισορροπίες μεταξύ των αιρετών και των εξωθεσμικών παραγόντων δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα στον Δήμο Καρύστου.
Οφείλω όμως προς αποκατάσταση της αλήθειας, αφού ο κ. Νόβας μου αποδίδει σχεδόν υπερφυσικές ιδιότητες (π.χ. «αλώνιζα ανενόχλητη» παρά την αντιπολίτευση και «είχα βρει τρόπους να υπερβαίνω τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ», να καταθέσω όσα πραγματικά στοιχεία υπάρχουν προς ενημέρωση όλων.
  1. Ολες οι προσλήψεις που έγιναν στον Δήμο Στυρέων από 1/1/2007 έως και το 2010 (μονίμων υπαλλήλων, συμβασιούχων, εποχιακών κλπ) ελέγχθηκαν από ειδικό ελεγκτή- επιθεωρητή του ΑΣΕΠ και σύμφωνα με το πόρισμα με ημερομηνία 30/4/2010 που έχω στα χέρια μου όλες είναι απολύτως νόμιμες !! Μιλάω για ΠΟΡΙΣΜΑ και όχι για τον συνήθη τυπικό έλεγχο του ΑΣΕΠ επί των προσλήψεων. Το πόρισμα αναφέρει επί λέξει τα εξής : «Ολες οι πραγματοποιηθείσες προσλήψεις στον Δήμο Στυρέων από 1/1/2007 είναι νόμιμες και δεν υπάρχει καμία παράβαση του ν.2190/1994….». Οποιος επιθυμεί μπορεί να δει το έγγραφο αυτό του ΑΣΕΠ, που υπογράφεται όχι μόνο από τον αρμόδιο Επιθεωρητή – Σύμβουλο αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ.
  2. Η αντιπολίτευση που άσκησε ο κ. Λέκας κατά τη διάρκεια της δημαρχίας μου υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή και συνεχής. Δεν «χάριζε κάστανα» ο κ. Λέκας. Με συνεχείς έγγραφες παρεμβάσεις ζητούσε οικονομικά και διοικητικά στοιχεία τόσο για τον Δήμο όσο και για την ΔΕΥΑΣ, στηλιτεύοντας όσα εκείνος έκρινε. Προσέφυγε αρκετές φορές στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και με μηνυτήριες αναφορές αρκετές φορές στον Εισαγγελέα. Πιστεύω ότι το έκανε με αίσθηση ευθύνης ως εκ του θεσμικού του ρόλου. Είναι λοιπόν άδικο να κατηγορείται τώρα ότι δεν έκανε αντιπολίτευση. Αυτό όποιος το ακούει, τουλάχιστον γελάει! Είναι άδικο όμως και για μένα που δέχτηκα μια σκληρή και συνεχή αντιπολίτευση να λένε κάποιοι σήμερα ότι «αλώνιζα». Για όλες τις καταγγελίες του κ. Λέκα κλήθηκα από τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές να απαντήσω. Ολες ελέγχθηκαν και σε ΚΑΜΜΙΑ δεν μου καταλογίστηκε η παραμικρή ευθύνη !!
Εξάλλου η δικαστική μας διαμάχη με αμοιβαίες αγωγές και μηνύσεις την προεκλογική περίοδο του 2006 και η λήξη της το 2010 είναι ευρύτατα γνωστή καθώς την παρακολουθούσαν όλες οι εφημερίδες και ο ηλεκτρονικός τύπος, εκτός φυσικά από όσους απουσίαζαν από την περιοχή.
Αν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου δεν στηρίζεται σε παπαγαλάκια αλλά στην ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2010, όπου αναφέρει ότι μεταξύ των οκτώ παρανόμων προσλήψεων σε όλη την Ελλάδα ανευρέθησαν και δύο παράνομες προσλήψεις στον Δήμο Στυρέων, τον ενημερώνω ότι πρόκειται για δύο προσλήψεις που έγιναν το 2002 από την προηγούμενη δημοτική αρχή τις οποίες εγώ έφερα στο φως το 2007 και διέκοψα αμέσως την μισθοδότηση των εν λόγω παρανόμως προσληφθέντων. Η εμπάθεια και η βιασύνη σε συνδυασμό με την αλλαζονία της εξουσίας είναι πολύ κακός συνδυασμός για τους αιρετούς. Οδηγεί σε λανθασμένες τακτικές και τελικά σε γκάφες.
«Μηδενί δίκην δικάσεις πριν άμφοιν μύθον ακούσεις» είναι η βασική αρχή της Δικαιοσύνης. Οσοι έχουν συνηθίσει να ακούνε μόνο τη δική τους άποψη προφανώς το αγνοούν. Πολύ λίγη σημασία έχει ποια είναι η άποψη του κ. Νόβα για το άτομό μου. Το ουσιώδες είναι να κάνει σωστά τη δουλειά του ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Τα δικαιώματα των δημοτικών συμβούλων να ρωτούν και να παίρνουν σαφείς απαντήσεις είναι αναφαίρετα. Το μόνο που οφείλει να κάνει ο κ. Νόβας είναι να αναβαθμίσει τον ρόλο και τη δημοκρατική λειτουργία του Συμβουλίου και να σέβεται εκείνους που σήμερα ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι της νότιας Καρυστίας βρίσκονται στο Συμβούλιο. Γιαυτό εξελέγη και σε αυτό θα κριθεί.


ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ
Καθηγήτρια
τ. Δήμαρχος Στυρέων
Επικοινωνία :
Κιν. 6976677131
e-mail. sofiamoutsou@hotmail.gr