Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ



Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
ΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ  ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ – ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ
 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος πανηγύρισε τον ....
Προστάτη της Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων τον θαυματουργό.
Στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή του εορτάζοντος Αγίου με ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Άγιος ήταν, όπως λέγει η Υμνολογία, «αδικουμένων προστάτης» και «εγκρατείας διδάσκαλος».
Την κυριώνυμη ημέρα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας χειροτόνησε στο βαθμό του πρεσβυτέρου τον Διάκονο π. Λουκά Σταμέλο, αδελφό της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, ο οποίος θα διακονήσει και την Ενορία Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας Λιμνιάς) Σκιάθου.
Με πολύ θερμά λόγια ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τον π. Λουκά, προτρέποντάς τον να εμπνέεται στην Ιερατική του ζωή και διακονία, από τον Άγιο Νικόλαο αλλά, κάνοντας αναφορά και στο πρόσωπο του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, τον προέτρεψε να μιμηθεί το ήθος ιερατικών προσώπων που ο Παπαδιαμάντης προβάλει στα έργα του, όπως αυτό του Αγίου Νικολάου του Πλάνα με τον οποίο ο «άγιος» των ελληνικών γραμμάτων, τελούσαν Αγρυπνίες και Θείες Λειτουργίες, στο Ναΐδριο του Προφήτη Ελισσαίου στην Αθήνα.
Πλήθος κόσμου προσήλθε και κατέκλεισε τον Ιερό Ναό του εορτάζοντος Αγίου για να λάβει την χάρη του. Μεταξύ αυτών, μαθητές των σχολείων της Ενορίας, ο κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης - Δήμαρχος Χαλκίδος, η βουλευτής κ. Ουρανία Παπανδρέου, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος και αρκετοί Σκιαθίτες με επικεφαλής τον Ηγούμενο της Μονής Ευαγγελιστρίας Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρα και τον Δήμαρχο Σκιάθου κ. Νικόλαο Πλωμαρίτη.
Το απόγευμα, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου και αμέσως μετά το Κτητορικό μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου.
                                                                                                             
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ