Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Η ΕΦΕΣΤΙΑ ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ


 Με χαρά, ευλάβεια και τιμή, υποδέχθηκε η Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα η Ενορία της Ευαγγελιστρίας, την Ι. Εικόνα της....
Παναγίας μας από το ιστορικό Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου, με αφορμή την συμπλήρωση 400 ετών ύπαρξης και λειτουργίας του (1612-2012), επέτειος για την οποία η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος έχει ήδη προγραμματίσει Εκδηλώσεις και στην Σκόπελο, μεταξύ των οποίων και η αφιέρωση του εφετινού Ημερολογίου στην επέτειο αυτή, όπως και στις επετείους συμπλήρωσης 300 ετών ύπαρξης και λειτουργίας της Μονής του Προδρόμου Σκοπέλου (1712-2012) και 1650 ετών από το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου, πολιούχου Σκοπέλου (362 μ.Χ.).

Την Ιερά Εικόνα, την οποία εκόμισε στην Πόλη μας ο Αρχιμ. Αλέξι-ος Παπασταμούλος, εκτελών χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου της, υπό την Γε-ρόντισσα Μαριάμ, Ι. Μονής, υποδέχθηκε ο Ι. Κλήρος και ο ευσεβής Λαός της Χαλκίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητρτοπολίτου Χαλκί-δος κ. Χρυσοστόμου, το απόγευμα της Τετάρτης 11ης Ιανουαρίου 2012, στα προπύλαια του Ι. Ναού της Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος και αμέσως ετελέ-σθη ο Πανηγυρικός Εσπερινός.

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου το πρωί ετελέσθη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, συλλειτουρ-γούντων και αρκετών Ιερέων, αφού κατ’ αυτή την ημέρα ο Μητροπολίτης μας είχε και την δεκαετή επέτειο της ενθρονίσεώς του στην Ιερά Μητρό-πολη Χαλκίδος (12-1-2002). 
Προς τούτο, πριν την Απόλυση, τον προσφώ-νησε κατάλληλα ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός του Επίτροπος.
Όλες αυτές τις ημέρες της παρουσίας της Ι. Εικόνος στην Πόλη μας, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, τελούνται καθημερινά Ιερές Ακολουθίες, Ιερές Αγρυπνίες, Κηρύγματα και πνευματικές ομιλίες κ.λπ., τα οποία μεταδίδονται και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπό-λεως (97,7).

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΥΒΙΤΟΥ ΨΑΧΝΩΝ


Με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη πανηγύρισε το Σαββατο-κύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου 2012 την ετήσια πανήγυρή της, η Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννου Καλυβίτου Ψαχνών της Ιεράς μας Μητροπόλεως.
Το Σάββατο το βράδυ ετελέσθη ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον ο-ποίο προεξήρχε ο εκτελών χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής Αρ-χιμ. Στέφανος Καραμούζης και κήρυξε το θείο λόγο ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως.
Την Κυριακή το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολί-της Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους δύο ανωτέρω αυ-ταδέλφους πατέρες και τον Διάκονό του π. Μεθόδιο Φουντούλη.
Οι προσκυνητές και σ’ αυτή την πανήγυρη, προσήλθαν με ευλάβεια και βοήθησαν, όπως πάντοτε, για την προετοιμασία του, ενώ θαύμασαν και το σπουδαίο ανακαινιστικό έργο που συντελείται εκεί, υπό την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και την ανύστακτη φροντίδα των π. Στεφάνου και π. Ιωάννου, οι οποίοι από το 2004 έχουν αναλάβει την ευθύνη της Ιεράς Μονής, στην οποία εγκαταβιώνουν δύο ακόμη πατέρες και, με σεβασμό στην παράδοση, αγωνίζονται να την επαναφέρουν στο αρχαίον κάλλος της.
Η πανήγυρη της Ιεράς Μονής μεταδόθηκε και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7).

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ
Η δεύτερη διάλεξη για φέτος, στα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως, για το  τμήμα της Χαλκίδος θα γίνει το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της οδού Μεσσαπίων 10 (κτίριο της οικογενείας Πνευματικού όπου μέχρι πέρυσι στεγάζονταν τα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως), με ομιλήτρια την κ. Μαρία Κουλούρη, Λογοθεραπεύτρια καί Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, η οποία θα εισηγηθεί το θέμα: «ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ, ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ».
Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση, με συντονί-στρια την κ.. Νατάσα Τσουκνιδά, Εργοθεραπεύτρια.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ