Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΓΙΑΝΝΗΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
 ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
 «ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Απόηχος της Απογραφής του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Θα περίμενε κανείς μετά τη συζήτηση της Απογραφής του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και του Ισολογισμού έναρξης  1/1/2011 , στη απάντηση του προς τους ‘’Ενεργούς Δημότες’’ αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία της Αντιπολίτευσης του Δήμου ο κ. Δήμαρχος, να ....
ήταν προσγειωμένος , σεμνός και πολιτικά εγκρατής.
Γνωρίσματα που διαθέτουν τα Δημόσια πρόσωπα – ειδικά αυτά που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης – που όταν κατανοούν ότι τα αποτελέσματα της στρατηγικής τους απομυθοποιούν τα ‘’εντέχνως κατασκευασμένα πλεονεκτήματα τους’’ αποπειρώνται με ωριμότητα να ‘’αποκαταστήσουν’’ την απολύτως  τρωθείσα εικόνα τους. Κυρίως όμως να καταθέσουν ενώπιον των Δημοτών, που κρίνουν, συγκρίνουν, ελέγχουν και αποτιμούν , τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία που αφορούν το Δήμο τους.
Φαίνεται όμως ότι ο κ. Θωμάς τα γνωρίσματα αυτά, δε τα διαθέτει .
Ισχυρίζεται ο κ. Θωμάς ότι οι οφειλές του τέως Δήμου Κύμης ήταν 1.570.00 ευρώ πραγματικό χρέος , ισχυριζόμενος ότι από καθαρά λογιστική πρακτική είχε συμπεριληφθεί και πόσο 1.507.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε πιστώσεις από χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο ίδιος υπολόγιζε λοιπόν με βάση τα παραπάνω ένα σύνολο 3.077.000 ευρώ ονομαστικού χρέους.
Τον διαψεύδει η ίδια η Απογραφή του που στη σελίδα 32 αναφέρει επακριβώς ‘’Οι υποχρεώσεις από τις απογραφείσες συμβάσεις και των ανεξόφλητων εκκαθαρισμένων υποχρεώσεων την 31/12/2010 ανέρχονται στο ποσό των 3.250.000 ευρώ’’.
Τον διαψεύδει η ίδια η Απογραφή του που αναφέρει έλλειμμα απ’ τα τακτικά έσοδα του τέως Δήμου Κύμης  237.497 ευρώ. (που χρησιμοποιήθηκαν άραγε; Σε λειτουργικές δαπάνες;)                                                                                                            Το συνολικό ονομαστικό χρέος του Δήμου Κύμης είναι 3.356.085 ευρώ δηλαδή ποσοστό 42,7% του συνολικού Καλλικρατικού Δήμου .
Ο κ. Θωμάς χρησιμοποιώντας την ‘’Δημιουργική Λογιστική ‘’ αναφέρεται σε πραγματικό χρέος 25% που αντιστοιχεί στο ποσό των 1.570.00 ευρώ.
Σ’ αυτό δεν έχουμε τίποτα να του πούμε γιατί τον διαψεύδει η ίδια η Απογραφή του.
Με την χρήση της ‘’Δημιουργικής λογιστικής’’ ο κ. Θωμάς αναφέρεται σε ποσό 1.507.00 ευρώ που αντιστοιχεί σε πιστώσεις από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και συμπεριλαμβάνεται στο ονομαστικό χρέος , του τέως Δήμου Κύμης. Οι πιστώσεις αυτές αφορουν 16 έργα του προγράμματος ‘’ ΘΗΣΕΑΣ’’.      Οτι ‘’Δημιουργικά ‘’ όμως ισχύει για αυτόν δεν δύναται να ισχύει για τους άλλους.
Αποκρύπτει προφανώς για λόγους σκοπιμότητας και παραπληροφόρησης ότι η ίδια μέθοδος θα έπρεπε να ισχύει για :
Τον τέως Δήμο Κονιστρών με 6 έργα Θησέα με  192.773 ευρώ
Τον τέως Δήμο Αυλώνος    με 9 έργα Θησέα  με  486.500 ευρώ
Τον τέως Δήμο Δυστίων     με 6 έργα Θησέα  με  271.973 ευρώ
Η  υποχρεωτική ένταξη των παραπάνω στη διαμόρφωση του πραγματικού χρέους ανεβάζει το ποσοστό του πραγματικού χρέους του τέως Δήμου Κύμης από 25% σε 34,2%.
Δυστυχώς για λίγους αλλα ευτυχώς για τους πολλούς που η πραγματική Λογιστική μέθοδος αποκρούει τη Δημιουργική πλευρά της και όσους τη χρησιμοποιούν.
Ισχυρίζεται ο κ. Θωμάς ότι αυτές  οι υποχρεώσεις  ‘’ καταβλήθηκαν στο μέγιστο στους δικαιούχους ‘’ . Μόνο αν προσκομίσει – όπως υποχρεούται – στο Δημοτικό Συμβούλιο κατάσταση πληρωμών δύναται να το ισχυριστεί πλέον.
Για την ώρα τον ερωτούμε δημόσια:
Με το από 17/3/2011 (Μάρτιος 2011) και αρ. πρωτ. 43346/10 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών εις βάρος του προγράμματος ‘’Θησέας’’ εκταμιεύτηκε πίστωση ύψους 124.543 ευρώ για την αποπληρωμή του έργου Ανάπλαση Εισόδου – Εξόδου Κονιστρών .
Γιατί σήμερα 12 μήνες μετά, η  Δημοτική Αρχή δεν αποπληρώνει το εκτελεσθέν έργο;
Η πίστωση υπάρχει αυτοτελης στα ταμεία του Δήμου ή χρησιμοποιήθηκε αλλού;
Δεν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή ότι η αρχική πίστωση θα επιβαρυνθεί με τόκους καθυστέρησης με συνέπεια την περαιτέρω χρέωση του Δήμου;
Εκθείαζε ο κ. Θωμάς τη χρηστή διοίκηση στον τέως Δήμο Κύμης.
Τόσο ‘’χρηστή’’ που μόλις λίγες ώρες πριν την εκπνοή του 2010 με την απουσία της Αντιπολίτευσης του Δήμου Κύμης και ελεγχομένη απαρτία παρέδωσε τον Ισολογισμό του 2010 του Δήμου στον εαυτό του.! Άκυρη η διαδικασία και ελεγχόμενης σκοπιμότητας  η σπουδή του.
Γιατί τέτοιες διάτρητες διαδικασίες με έλλειμμα Δημοκρατικής λειτουργίας και σκόπιμης φίμωσης της Αντιπολίτευσης;
Ο κ. Θωμάς αναφέρεται στην ‘’υποκρισία των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης’’ στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου.  Σε κούφια λόγια, ευκαιριακή παντιέρα ή και προσπάθεια συγκάλυψης γεγονότων προς διερεύνηση σε τέως  Δήμους.
Αυτοδιαψεύδεται για άλλη μια φορά μόνος του καταλήγοντας στην ανακοίνωση του ότι ‘’ομόφωνα απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η όχληση για την επισπεύσει των διαδικασιών του ελέγχου , σύμφωνα με τις καινούριες διατάξεις που επιβάλουν την περαίωση τους εντός τετραμήνου’’.
Συνεπικουρώντας, την για πολλοστή φορά Αυτοδιάψευση του , του υπενθυμίζουμε ότι όλες οι μέχρι τώρα παραπεμπτικές αποφάσεις για θέματα διαφάνειας και λειτουργίας τέως  Δήμων έχουν ληφθεί ομόφωνα.
Σε ποιους νομίζει ότι απευθύνεται ο κ. Θωμάς προσπαθώντας να σπιλώσει την Αντιπολίτευση διαστρέφοντας τις δημόσιες θέσεις της.
Στους ελάχιστους που πιστεύουν ότι, αποκαλύπτω ότι με συμφέρει άλλα και συγκαλύπτω ότι με συμφέρει;
Ή στους πολλούς που πιστεύουν Αποκάλυψη παντού , Διαφάνεια παντού σε Ολα και κυριως Ολους;
Προφανώς ο κ. Θωμάς απευθύνεται στους ελάχιστους .

Υ.Γ.
Υπενθυμίζουμε στο κ. Δήμαρχο ότι υποχρεούται να παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία που οι ‘’ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ’’ του ζήτησαν με το από 19/1/2011 έγγραφο τους.
Εφ’ όσον πιστεύει ότι η διαφάνεια η χρηστή διαχείριση και η ενημέρωση της Αντιπολίτευσης πρέπει να αποτελεί δέσμευση πρώτα για εμάς και μετά για τους άλλους.
Του επισημαίνουμε ότι υπάρχουν δρόμοι…….               
Αλιβέρι 21-3-2012