Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΤΣΟΥ

Τι γίνεται με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα Καλύβια;

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της τότε νομαρχίας Εύβοιας υλοποιήθηκε το 2002-3 με την δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρύστου που στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο Καλυβίων. Είχα παραστεί στα εγκαίνεια που έκανε ο τότε νομάρχης και σημερινός αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Θανάσης Μπουραντάς και διαπίστωσα ότι ήταν πραγματικά ένα πολύ σημαντικό βήμα για την καταγραφή, παρουσίαση και διάσωση της....
οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής ολόκληρης της νότιας Εύβοιας. Χλωρίδα και πανίδα του τόπου, προστατευόμενα είδη, πετρώματα, υδάτινοι πόροι και άλλα πολλά φιλοξενούνταν στις προθήκες του. 
Αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρύστου - φωτο Σοφ. Μούτσου
Καλαίσθητο και με πολύ αξιόλογο φωτογραφικό και εποπτικό υλικό φαινόταν ότι θα γίνει σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών και κυρίως σχολείων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. 
Δυστυχώς λόγω έλλειψης πόρων το Κέντρο αυτό δεν μπόρεσε ποτέ να λειτουργήσει σε τακτική βάση και όποιος ήθελε να το επισκεφθεί έπρεπε να κάνει συννενοήσεις με κάποιους ιδιώτες που, προς τιμήν τους, εθελοντικά προσφέρονταν να βοηθήσουν, να το ανοίξουν και να κάνουν μια στοιχειώδη ξενάγηση.
Θαλάσσιο Περιβάλλον
φωτο Σοφ. Μούτσου
Σήμερα πέτυχα μια συζήτηση στο facebook που έκαναν τα παιδιά της περιβαλλοντικής ομάδας του Λυκείου Καρύστου που πήγαν και καθάρισαν το Κέντρο και είδα με πόσο ενδιαφέρον αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. 
Αναρωτιέμαι τελικά αν όλα πρέπει να μας τα υποδείξουν τα παιδιά και αν είναι αδύνατον να σκεφτούμε και να κάνουμε κάτι μόνοι μας. Κάτι που να το υπαγορεύει η κοινή λογική και να είναι έξω από πολιτική συναλλαγή και ψηφοθηρικό ώφελος.
Απορώ πώς τόσο καιρό το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου που συνεδριάζει εκεί, δεν έχει σκεφτεί να φρεσκάρει, να βάψει, να καθαρίσει αυτό το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και να βρει ένα τρόπο να το διατηρεί ανοιχτό και επισκέψιμο τουλάχιστον κάποιες μέρες της εβδομάδας. Πώς ακόμα δεν έχει προσκαλέσει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας τα σχολεία της περιοχής να το επισκεφθούν;
Ας βάλει το Δημοτικό Συμβούλιο κι έναν άνθρωπο να το ανοίγει και να ξεναγεί στοιχειωδώς τουλάχιστον τους επισκέπτες. Ενας από αυτούς τους πολλούς που πρόκειται να προσληφθούν με τα πεντάμηνα, τα οκτάμηνα και τα δίμηνα, μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Δεν είναι ανάγκη να είναι όλοι εργάτες που κλαδεύουν και καθαρίζουν. Ας προσληφθεί και κάποιος γι' αυτή τη δουλειά, έστω και λίγους μήνες !!!

Αίθουσα του Περιβαλλοντικού Κέντρου Καρύστου - φωτο Σοφ. Μούτσου
Η κ. Τούρλα και ο κ. Νόβας σαν εκπαιδευτικοί που είναι μπορούν να το φέρουν σαν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ο κ. Ραβιόλος που έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το σχολείο αυτό μπορεί να συμβάλλει με τις τεχνικές του γνώσεις.
Προτείνω να μπει και υπολογιστής με ειδικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα ώστε ο επισκέπτης να έχει εκτός από την εποπτεία και την διάδραση στη διάθεσή του. Ολα αυτά δεν απαιτούν μεγάλο κόστος, απλά θέλουν φαντασία και κυρίως αγάπη !

Γεωλογικό ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής Καρύστου
από το Περιβαλλοντικό Κέντρο - φωτο Σοφ. Μούτσου.


Για ποια προβολή της Καρύστου μιλάμε όταν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχει αφεθεί στην τύχη του και μέχρι σήμερα καμμιά προσπάθεια δεν έχει γίνει για την ανάδειξη και τη λειτουργία του;
Ας το σκεφθούν οι αρμόδιοι !  Κρίμα να μένει κλειστό και να μουχλιάζει τέτοιο Κέντρο !!!   

Σοφία Μούτσου
τ. Δήμαρχος Στυρέων