Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου 
στη προσπάθεια της ανακύκλωσης που ξεκίνησε ο Δήμος.

Όπως είναι γνωστό, στις 9 του Απρίλη 2012, με συντονισμένες προσπάθειες και στηριζόμενος μόνο στους δικούς του πόρους, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου άρχισε να υλοποιεί την ανακύκλωση των απορριμμάτων στη περιοχή μας.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής και παρά την άρνηση των εταιρειών ανακύκλωσης να συνεισφέρουν ανταποδοτικά στη συγκέντρωση και μεταφορά των υλικών ανακύκλωσης, ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου αγόρασε εκατό (100) μπλε κάδους, τους οποίους διέσπειρε στο κεντρικό επαρχιακό δίκτυο και ....
στις έδρες των πρώην Δήμων, και με δικό του όχημα και δικά του έξοδα μεταφοράς μεταφέρει τα υλικά στο Σχηματάρι και τα παραδίδει στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Προηγήθηκε από το Δήμο μία έντονη ενημέρωση της κοινωνίας, ιδιαίτερα στα σχολεία , με την οποία ζητήθηκε η ουσιαστική συνδρομή της νέας γενιάς στη προσπάθεια να συγκεντρώνονται από τα νοικοκυριά τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους.
Η προσπάθεια αυτή, από τα αποτελέσματα, φαίνεται να απέδωσε καρπούς. Πραγματικά, το πρόγραμμα ξεκίνησε με την αποκομιδή και μεταφορά των υλικών ανακύκλωσης στο Σχηματάρι μία φορά την εβδομάδα., κάθε Πέμπτη. Γρήγορα όμως, η ανταπόκριση του κοινού ήταν τόσο θετική, που, παρά τις οικονομικές επιβαρύνσεις, επέβαλλε την καθιέρωση και δεύτερου δρομολογίου, που διενεργείται κάθε Δευτέρα.
Έτσι, δύο φορές την βδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, το απορριμματοφόρο του Δήμου συγκεντρώνει και μεταφέρει στο Σχηματάρι οκτώ (8) τόνους ανακυκλώσιμου υλικού.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι η συμμετοχή του κόσμου γίνεται ενσυνείδητη, αφού τα επιστρεφόμενα υλικά, δηλαδή τα υλικά που δεν είναι ανακυκλώσιμα αλλά έχουν ριφθεί στους κάδους και τα επιστρέφει η εταιρεία ανακύκλωσης στο Δήμο, περιορίσθηκαν, από ποσοστό 50% που ήταν στα πρώτα δρομολόγια, σε ποσοστό 25%, που ανταποκρίνεται στο μέσο όρο των επιστροφών που παρατηρείται στη χώρα μας.
Πρέπει όμως και σε αυτό το σημείο να πρωτοπορήσουμε, να γίνομε όλοι προσεκτικότεροι και να περιορίσουμε σε μονοψήφιο αριθμό το ποσοστό των επιστρεφόμενων υλικών.