Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Περιορίζεται κατά 25 αστυνομικούς η Υπηρεσία Ασφάλειας του πρωθυπουργού και κατά 20 η ασφάλεια του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Η προστασία εσωτερικά του χώρου του Κοινοβουλίου πρόκειται να ανατεθεί σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης ενώ η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει τη φρούρηση στον περιμετρικό χώρο αυτού. Ήδη εκπονείται σχέδιο ασφαλούς εξωτερικής φρούρησης του Κοινοβουλίου από συγκεκριμένη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων».

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Χρήστος Μανούρας αναφερόμενος στο σχεδιασμό που έχει γίνει για την απομάκρυνση τουλάχιστον 1.500 αστυνομικών που έχουν διατεθεί για τη ....
φύλαξη στόχων και την χρησιμοποίηση τους στην αστυνόμευση στις γειτονιές.


Πάντως, αργότερα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνονταν ότι: «Σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων σχετικά με το θέμα της αποδέσμευσης αστυνομικού προσωπικού από τη φύλαξη ειδικών στόχων, διευκρινίζεται ότι το ζήτημα της ανάθεσης της προστασίας, εσωτερικά του χώρου του Κοινοβουλίου, σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης, συνιστά ενδεικτική εισήγηση της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Βουλής».

Ποιοι θα έχουν και πόσους αστυνομικούς

Στις δηλώσεις του ο κ. Μανούρας συμπλήρωσε ότι περιορίζεται κατά 5 αστυνομικούς η ασφάλεια των υπόλοιπων αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, κατά 3 αστυνομικούς η ασφάλεια των υπουργών, κατά 2 αστυνομικούς η ασφάλεια των αναπληρωτών υπουργών και κατά εναν αστυνομικό η ασφάλεια των υφυπουργών.


Μείωση κατά 5 άτομα θα υπάρξει στον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ κατά 4 άτομα στον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


Καταργείται επίσης, η συνοδεία αστυνομικών σε βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους.


Επιπρόσθετα, περιορίζεται από 6 σε 2 μήνες, η περίοδος διάθεσης αστυνομικών, σε πρώην υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υπουργούς μετά τη λήξη της θητείας τους.


Φύλαξη για ιδιώτες

Όπως ανέφερε ο κ. Μανούρας οι ιδιώτες που υποβάλλουν αιτήματα για παροχή αστυνομικής προστασίας και εφόσον κρίνεται από την Επιτροπή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι θα καταβάλλουν το ισόποσο των μικτών μηνιαίων αποδοχών του αστυνομικού που απασχολεί, εφόσον το εισόδημά τους είναι ανώτερο των 100.000 ευρώ ετησίως.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται δημοσιογράφοι, εκδότες, επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα.