ΤΟ ΤΕΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΚΕΡΑΙΟ, ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ.
ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Η υποβάθμιση και ο ακρωτηριασμός του ΤΕΙ Χαλκίδας έρχεται σε μία συγκυρία στην οποία η τοπική κοινωνία, η τοπική πολιτική τάξη και οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας οφείλουν να αναλογιστούν την αλλαγή πορείας και τον προσανατολισμό της Εύβοιας σε νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες στο επίκεντρο των.... οποίων είναι η γνώση και η καινοτομία. Αυτήν την ώρα η μοναδική δομή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διαθέτει ο Νομός πρέπει και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σύγχρονο αναπτυξιακό προσανατολισμό του. Είναι ακριβώς η στιγμή που η προωθούμενη από την Κυβέρνηση ισοπεδωτική πολιτική συρρίκνωσης της Ανώτατης Παιδείας οδηγεί το ΤΕΙ Χαλκίδας στην κατάρρευση.
Οι αριθμοί των σπουδαστών στα μεταφερόμενα Τμήματα αλλά κυρίως η ποιότητα των Μονάδων αυτών σε σχέση με τις Μονάδες της Θήβας και της Λαμίας στις οποίες μεταφέρονται δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με όρους ορθολογικής αναδιοργάνωσης την πρόταση του Προγράμματος ΑΘΗΝΑ. Αντίθετα, αποδεικνύουν τον ισοπεδωτικό και αντιαναπτυξιακό του περιεχόμενο και κυρίως υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή που μαστίζεται ήδη από την ανεργία και την ολική αποβιομηχάνιση.
Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η πολιτική των παλαιών χρόνων με τη διασπορά των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι. στην ελληνική ύπαιθρο με κριτήριο τον αριθμό των σπουδαστών και την τόνωση της τοπικής οικονομίας δεν συνοδεύτηκε πάντοτε ή κυρίως και από την επιστημονική άνθιση αυτών των ανώτατων εκπαιδευτικών δομών αφού κατέληξαν τα γίνονται εστίες συντεχνιακών και κομματικών συναλλαγών. Η απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι η χωρίς αναπτυξιακά κριτήρια κατάργηση ή συρρίκνωσή τους αλλά αντίθετα η απάντηση έπρεπε να είναι ανασύνθεση της σχέσης των εκπαιδευτικών δομών με την ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Στο παραπάνω κανόνα δεν εντάσσεται το ΤΕΙ της Χαλκίδας. Η ποσοτική μεγέθυνση του ΤΕΙ ήταν αποτέλεσμα κυρίως της γειτνίασης με την Αθήνα. Έτσι το ΤΕΙ του νομού μας απέκτησε δυναμική ως ΤΕΙ της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αττικής και όχι ως Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της επαρχίας. Ασφαλώς η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν φαίνεται να συνέβαλε στην καταξίωση της αίγλης του αφού συχνά τα οργανωτικά και όχι μόνο προβλήματα απασχολούσαν την τοπική κοινή γνώμη και τις δικαστικές αρχές. Αυτή ήταν εξάλλου η μοίρα των περισσοτέρων εκπαιδευτικών δομών της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το γεγονός όμως της δυναμικής που μπορεί να αποκτήσει το ΤΕΙ της Χαλκίδας λόγω της γειτνίασης με την Αθήνα αλλά και της σημασίας που μπορεί να έχει για την Εύβοια αυτό το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα επιβάλλουν την άμεση αναθεώρηση της κυβερνητικής επιλογής και την ανάδειξη του ΤΕΙ Χαλκίδας σε κρίσιμη εκπαιδευτική δομή η οποία πρέπει να αποκτήσει κεντρικότερο ρόλο για τους εξής λόγους:
Πρώτον: Βρίσκεται στην γειτονική προς την Αττική Εύβοια και στην μεγαλύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδας. Η πόλη και η ο νομός μπορούν να στηρίξουν την δομή αυτή.
Δεύτερον: Η ανάπτυξή του επιτρέπει την εξακτίνωση του ΤΕΙ της Αθήνας, δηλαδή την αποκέντρωση σε ελάχιστη απόσταση από την πρωτεύουσα.
Τρίτον: Όροι συνοχής της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας επιτάσσουν την αξιοποίηση της Χαλκίδας ως αναπτυξιακού κέντρου γνώσης, καινοτομίας λόγω και του πλεονεκτήματός της ως βασικότερου παραμητροπολιτικού πόλου.
Τέταρτον: Το ΤΕΙ Χαλκίδας διαθέτει την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή αλλά η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Χαλκίδας μπορεί επίσης να γίνει αποδοχές και άλλων τμημάτων χωρίς να απαιτείται υψηλό κόστος κτιριακών υποδομών σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.
Πέμπτον. Το γεγονός ότι έως σήμερα η Εύβοια δεν έχει αξιοποιήσει όσο και όπως θα έπρεπε το ΤΕΙ Χαλκίδας δεν σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα ενόψει και των προτεραιοτήτων της νέας προγραμματικής περιόδου και της στρατηγικής για την Ευρώπη 2020. Είναι πλέον η ώρα να ενταχθεί δυναμικότερα το ΤΕΙ στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του νομού και να συνδεθεί με τους στόχους της Εύβοιας στην καινοτομία και την «έξυπνη» βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή η ευκαιρία δεν θα υπάρξει εάν το ΤΕΙ υποβαθμίζεται και διαλύεται.
Για όλους τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται η διατήρηση, αναβάθμιση και άνθηση του ΤΕΙ Χαλκίδας και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι οι Ευβοείς να αγωνιστούμε ανυποχώρητα.