Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΜΕ

Την Πέμπτη 24/1/2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του νεοσύστατου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας κ. Δρεμέτσικα κατά την οποία συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
  1. Η καινούργια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ενοποίηση των περιοχών μετάθεσης της Εύβοιας από 4 σε 2 και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από αναγκαστικές μετακινήσεις συναδέλφων σε περιοχές μακράν της μόνιμης κατοικίας τους. Πάγια θέση της....
    ΕΛΜΕ είναι πως λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών συνθηκών του νησιού, οι περιοχές πρέπει να παραμείνουν ως έχουν με την πιθανή προσθήκη μιας πέμπτης περιοχής που θα αφορά το νησί της Σκύρου. Ο κ. Δρεμέτσικας μας είπε πως συντάσσεται με αυτή την άποψη, αφού και πέρυσι προσυπέγραψε αντίστοιχο αίτημα της ΕΛΜΕ.
  2. Υπήρξε ενημέρωση για τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν στο νομό μας και ανέρχονται σε 68, τα περισσότερα από όλη την Ελλάδα, ενώ προβλέπονται πιστώσεις μόνο για 218 θέσεις αναπληρωτών πανελλαδικά, τις οποίες το Υπουργείο σκέπτεται να κατανείμει ισόποσα σε κάθε νομό ασχέτως κενών και αναγκών. Ο κ. Δρεμέτσικας μας ενημέρωσε ότι οι ειδικότητες για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα έχουν καλυφθεί όλες, πλην του μαθήματος της Φυσικής στη Λίμνη και των Αγγλικών, που δεν θεωρείται πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα!
  3. Το Δ.Σ., ύστερα από πάγιο αίτημα πολλών συναδέλφων σχετικά με την ανάρτηση των μορίων όλων των συναδέλφων που κάνουν δήλωση για λειτουργικά κενά, ζήτησε από τον Προϊστάμενο, ο οποίος δεσμεύτηκε για αυτό, να αναρτώνται τα μόρια στο διαδίκτυο ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση με διαφανείς όρους στις πληροφορίες αυτές.
  4. Μεταφέρθηκε στον Προϊστάμενο η δυσαρέσκεια αρκετών συναδέλφων για την απαγόρευση πραγματοποίησης μετακινήσεων στο εξωτερικό μέσα από προγράμματα που υλοποιούνται τη σχολική αυτή χρονιά. Ο κ. Δρεμέτσικας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προέβη στην απαγόρευση και πρόσθεσε πως δεν σκέπτεται να την ανακαλέσει.
  5. Στο ερώτημα για πιθανές συγχωνεύσεις σχολείων η απάντηση ήταν πως από την πλευρά του δεν υπάρχει διαφορετική εισήγηση από πέρσι. Τελούν υπό εκκρεμότητα οι συγχωνεύσεις των Γυμνασίων Στενής-Καθενών καθώς και Μακρυκάπας-Ψαχνών, οι οποίες είχαν πάρει διετή αναστολή και καταργούνται οι λυκειακές τάξεις της Αγίας Άννας.
  6. Σχετικά με το κτηριακό πρόβλημα των Γυμνασίων 3ου και 6ου που στεγάζονται για τρίτη συνεχή χρονιά σε λυόμενες αίθουσες χωρίς χρονοδιάγραμμα μεταστέγασης σε κανονικό σχολικό κτήριο, η απάντηση ήταν πως έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης να τον ενημερώσουν για την πορεία του ζητήματος, σε σχέση και με τις δεσμεύσεις που οι υπηρεσίες αυτές είχαν αναλάβει, όταν προέκυψε το πρόβλημα.
  7. Γνωστοποιήθηκαν στον Προϊστάμενο καταγγελίες και παράπονα συναδέλφων για αυταρχικές συμπεριφορές και παράλογες απαιτήσεις διευθυντών. Ο κ. Δρεμέτσικας απάντησε πως έχει γνώση κάποιων περιπτώσεων και έχει ήδη ζητήσει από τους σχολικούς συμβούλους να επιληφθούν.









Την Πέμπτη 31/1/2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προέδρων των ΕΛΜΕ Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας και Εύβοιας με τον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Παλιαλέξη κατά την οποία συζητήθηκαν τα παραπάνω θέματα και σε επίπεδο περιφέρειας.
Οι καινούριες πληροφορίες που προέκυψαν από αυτή τη συζήτηση είναι πως το εγκαταλελειμμένο κτήριο των Γυμνασίων 3ου και 6ου έχει δημοπρατηθεί και επίκειται η έναρξη εργασιών αποκατάστασης του. Επιπλέον η συγχώνευση των Γυμνασίων Στενής-Καθενών και Μακρυκάπας-Ψαχνών δεν έχει ανακοινωθεί.
Τέθηκαν επίσης στον κ. Διευθυντή θέματα αυταρχικής συμπεριφοράς που καταγγέλονται από συναδέλφους και αφορούν συμβούλους τα οποία δυσχεραίνουν το κλίμα συνεργασίας στα σχολεία.
Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών δεν υπήρξε ενημέρωση για λύση του προβλήματος. Υπήρξε ωστόσο πληροφόρηση ότι όσον αφορά στη νέα σχολική χρονιά, το υπουργείο σχεδιάζει να καλύψει τα κενά με τους εξής τρόπους:
α) Κατάργηση αποσπάσεων σε εξωδιδακτικές θέσεις
β) Πλήρη κάλυψη ωραρίου των εκπαιδευτικών
γ) Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων
δ) Αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών

Μετά τις συναντήσεις αυτές το Δ.Σ. θα συνεδριάσει, θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα προχωρήσει σε περαιτέρω δράσεις για τις οποίες θα υπάρξει ενημέρωση.
Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Κολιού Όλγα Νίκα Χαρά