Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Θοδωρής Παπαλουκάς


Ο Θοδωρής Παπαλουκάς θα βρεθεί την Παρασκευή απέναντι στον Ολυμπιακό, ωστόσο παρότι όλοι θεωρούν φαβορί για τον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο ίδιος τονλίζει ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος.

Αναλυτικά η συνέντευξή του σε ρωσική ιστοσελίδα:


-Ποιο από τα προηγούμενα οκτώ Final 4 που ήσουν παρών θυμάσαι περισσότερο;

«Τα θυμάμαι όλα, αλλά πάντα είναι πιο ευχάριστο να σκέφτεσαι εκείνα που κέρδισες. Έτσι θυμάμαι αυτό του 2006 στην Πράγα, θυμάμαι κι αυτό που χάσαμε την επόμενη χρονιά για δύο πόντους από τον Παναθηναϊκό, αλλά και τη νίκη μας το 2008 στη Μαδρίτη. Τώρα όμως το πιο σημαντικό είναι αυτό που θα γίνει στο Λονδίνο».

-Τι σημαίνει το Final 4;

«Είναι το υψηλότερο επίπεδο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Θυμάμαι πόσο ...

δύσκολο ήταν το 2003, όταν συμμετείχα για πρώτη φορά, να συγκεντρωθώ έχοντας γύρω μου τόσους σημαντικούς ανθρώπους του μπάσκετ. Αυτό που έχω να πω στους συμπαίκτες μου είναι να μείνουν προσηλωμένοι στον αγώνα και στο πλάνο του Έτορε Μεσίνα, που ξέρει πώς να κερδίζει την Ευρωλίγκα».

-Ο Ολυμπιακός φέτος δεν δείχνει τόσο εντυπωσιακός όπως πέρσι…
«Αν και στο Top 16 άρχισε χωρίς μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά έφτασε χάρη στη μαχητικότητά του στα προημιτελικά. Αναμφίβολα αξίζουν να είναι στο Final 4. Έχουν μία πολύ δυνατή ομάδα, με παίκτες που έχουν χαρακτήρα νικητή».

-Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμη του Ολυμπιακού;

«Οι Έλληνες ξέρουν πώς να κερδίζουν αγώνες. Φέτος κέρδισαν όλα τα παιχνίδια στα οποία παιζόταν η συνέχειά τους στη διοργάνωση. Το έκαναν με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και τη Χίμκι στο Top 16, το έκαναν στον πέμπτο αγώνα με την Εφές στα προημιτελικά. Και μην ξεχνάμε πως είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης και σε σχέση με πέρσι δεν έχουν αλλάξει πολύ».

-Πόσο εξαρτάται το παιχνίδι του Ολυμπιακού από τον Σπανούλη;

«Είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας εδώ και κάποια χρόνια. Παίζει εξαιρετικά, αλλά στον Ολυμπιακό υπάρχουν κι άλλοι παίκτες-κλειδιά. Πρώτον θα έλεγα τον Κάιλ Χάινς, χωρίς τον οποίον στο παρκέ ο Ολυμπιακός είναι διαφορετική ομάδα. Είναι πολύ επικίνδυνος. Πρέπει επίσης να προσέξουμε τον Παπανικολάου, τον Πρίντεζη, τον Περπέρογλου και τον Σλούκα. Όλοι τους δίνουν πολλά στην ομάδα».

-Βλέπει η ΤΣΣΚΑ τον φετινό ημιτελικό σαν ευκαιρία για εκδίκηση;

«Όχι, ό,τι έγινε πέρσι στον τελικό αποτελεί ήδη κομμάτι της ιστορίας. Η ΤΣΣΚΑ έχει νέα ομάδα, θα είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι και διεκδικούμε έναν νέο τίτλο. Όλοι στην ομάδα μας πρέπει να επικεντρωθούν στο παιχνίδι που έχουμε μπροστά μας κι όχι στο περσινό».

-Είναι ένα ιδιαίτερο ματς για σένα…

«Έπαιξα στον Ολυμπιακό για τέσσερα χρόνια και φτάσαμε δύο φορές στο Final 4. Δεν κρύβω ότι για μένα ένα ματς με τον Ολυμπιακό δεν είναι το ίδιο με το να αντιμετωπίζαμε την Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ. Όμως δεν μπορείς να μείνεις σε αυτό, γιατί είναι ένα ματς».

-Ίσως θα προτιμούσες να αντιμετωπίσεις τον Ολυμπιακό στον τελικό…

«Όχι, για μένα δεν έχει διαφορά».

-Ποια είναι η γνώμη σου για τον άλλο ημιτελικό;

«Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή η Ρεάλ μοιάζει το φαβορί και προέρχεται από μία πολύ καλή σεζόν. Το πλεονέκτημα της Μπαρτσελόνα είναι η εμπειρία».

-Φέτος οι ρωσικές ομάδες κατέκτησαν τέσσερα ευρωπαϊκά τρόπαια και η ΤΣΣΚΑ μπορεί να γίνει η πέμπτη. Αποτελεί αυτό ένα έξτρα κίνητρο;

«Η ΤΣΣΚΑ κέρδισε τελευταία φορά την Ευρωλίγκα το 2008. Αυτό από μόνο του αποτελεί μεγάλο κίνητρο για μας και δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε κάτι άλλο».

-Ο πρόεδρος Βατούτιν είπε ότι θα ξυρίσει το κεφάλι του γουλί αν η ομάδα πάρει το τρόπαιο…

«Ναι, το άκουσα. Νομίζω όμως πως θα ήταν καλύτερο να μην ξυριστεί, αλλά να αφήσει μακριά μαλλιά. Θα ήταν πιο αστείο».

-Μήπως κι εσύ ετοιμάζεις κάτι τρελό σε περίπτωση νίκης;

«Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάτι μετά από μία νίκη γιατί είσαι ψυχολογικά άδειος. Εγώ προσωπικά πάντα γιόρταζα για 2-3 λεπτά με την ομάδα και στη συνέχεια σκεφτόμουν τι ακολουθούσε. Έτσι αν τα καταφέρουμε θα πράξω και τώρα. Και φυσικά θα γελάσουμε με τον Αντρέι Βατούτιν».