Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Χρήστος Πανόπουλος


Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος και αναφέρθηκε στις αδειοδοτήσεις της ΕΠΟ και της UEFA, αλλά και στο μέλλον της ομάδας του. «Δεν είναι δυνατόν να περνά άδειες η ΕΠΟ και η UEFA να τις απορρίπτει. Είναι ξεφτίλα και συγνώμη για την έκφραση. Είναι ντροπή. Αρκετά έχει εκτεθεί η χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά..
«Να πει η ΕΠΟ την αλήθεια για τις αδειοδοτήσεις»

«Παρόλο που στηριζόμαστε σε μια οργανωμένη εταιρεία, η πρακτική έδειξε ότι μόνο οργανωμένοι δεν είμαστε. Θέλουμε να υπάρχει ισονομία, ισοτιμία, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ένα υγιές περιβάλλον. Το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι το Α και το Ω για το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν μπορούμε να λέμε και να ξελέμε. Η ΕΠΟ έχει το αυτοδιοίκητο, μπορεί ....

να κάνει ό,τι θέλει, αλλά έχει να δώσει λόγο στους χιλιάδες φιλάθλους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.
Θεωρώ ότι κοροϊδεύουμε τους φιλάθλους αν λέμε ότι αδειοδοτούμε όλες τις ομάδες στην Ελλάδα με βάση τις οδηγίες της ΕΠΟ και έρχεται η UEFA και αποφασίζει διαφορετικά. Φαντάζομαι όλοι μας θέλουμε να γνωρίζουμε, και πιο πολύ οι φίλαθλοι, τι ποδόσφαιρο πρέπει να πρεσβεύουμε όταν από την αρχή αυτά τα οποία κάνουμε πιθανόν δεν είναι σωστά.

Εγώ θα ήθελα και φαντάζομαι όλος ο υγιής φίλαθλος κόσμος να ξέρει ποιες ομάδες μπορούν να αδειοδοτηθούν από την UEFA για την περίοδο 2013-2014. Και είναι τίμιο και ειλικρινές να το ξέρουμε την πρώτη ημέρα που θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κύριοι, με βάση τα δεδομένα της στιγμής, αδειοδοτούνται για την Ευρώπη οι συγκεκριμένες ομάδες. Τώρα, αν στην διάρκεια της περιόδου βρεθεί οποιοσδήποτε επενδυτής και βάλει 5-10 εκατ., αυτό είναι άλλη ιστορία. Αλλά θαύματα δεν γίνονται και τέτοιες εκπλήξεις δεν πιστεύω ότι θα δούμε, γιατί ζούμε και σε ένα οικονομικό περιβάλλον που είναι το χειρότερο που εγώ έχω ζήσει στα χρόνια που ζω και δεν ξέρω τι θα δούμε και στην συνέχεια» δήλωσε αρχικά για το «καυτό» ζήτημα.

Και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι ένας ή δύο κούκοι δεν φέρνουν την άνοιξη. Αλλά αυτά που πιστεύουμε εμείς, τα πιστεύει ο κάθε φίλαθλος της κάθε ομάδας. Αυτή είναι η αλήθεια. Και εγώ μιλάω για αλήθειες. Ας μας πει λοιπόν και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αλήθεια. Να μάθουμε τι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι δυνατόν να περνά άδειες η ΕΠΟ και η UEFA να τις απορρίπτει. Είναι ξεφτίλα και συγνώμη για την έκφραση. Είναι ντροπή. Αρκετά έχει εκτεθεί η χώρα. Εν κατακλείδι, εμείς σαν Skoda Ξάνθη θέλουμε να ξέρουμε μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος ποιες ομάδες αδειοδοτούνται από την UEFA με βάση τα κριτήρια, και αυτό είναι ηθική υποχρέωση όχι απέναντι σε εμάς αλλά απέναντι στον κόσμο.

Είναι ευθύνη της ΕΠΟ, αυτή είναι η Εποπτεύουσα Αρχή. Είναι γελοίο η ΕΠΟ να πετά το μπαλάκι στην Σούπερ Λίγκα, ενώ είναι η εποπτεύουσα αρχή. Εγώ ξεκίνησα την Σούπερ Λίγκα μαζί με κάποιους άλλους, αλλά δεν μπορείς να βάζεις τον λύκο να φυλά τα πρόβατα. Πρέπει η εποπτεύουσα αρχή να πάρει θέση. Στην ανάγκη, αν δούμε ότι οι περισσότερες ομάδες δεν πληρούν τα κριτήρια, ας κάτσουμε να δούμε τι ποδόσφαιρο και τι πρωτάθλημα θέλουμε. Τα Γιάννενα είναι κρίμα που κέρδισαν την έξοδο στην Ευρώπη μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά δεν εμφανίζονται στην Ευρώπη. Παραμύθιασαν τους φιλάθλους και έμειναν με το χαμόγελο στα χείλη.

Και αν δεν μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης, οφείλει να προστατεύσει τις ομάδες και τους φιλάθλους η εποπτεύουσα αρχή. Δεν έχω τίποτα με τον Σαρρή και τον οποιονδήποτε. Λέω πράγματα λογικά, το αυτονόητο. Αν δεν μπορούμε να αδειοδοτηθούμε, να κάτσουμε να αποφασίσουμε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι ντροπή. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στα Γιάννενα για την επιτυχία. Λυπάμαι κυρίως για τους φιλάθλους τους. Με την καραμπόλα που έγινε, εμείς πλέον βγαίνουμε στην Ευρώπη».

«Υποκλινόμαστε και ζητούμε ταπεινά συγγνώμη»

Στη συνέχεια μίλησε και για την τραγική «λογιστική» εικόνα των ομάδων: «Αν κάποιος διαβάσει ισολογισμούς ποδοσφαιρικών εταιρειών που συμμετέχουν στην Σούπερ Λιγκ, και εμείς δεν εξαιρούμαστε, θα του φύγει το τσερβέλο. Αν δεν ήταν ΠΑΕ αλλά ήταν ανώνυμες απλές εταιρείες, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Γιατί οι συσσωρευμένες ζημίες που έχουν πέφτουν κάτω από το 50% του κεφαλαίου τους. Και παρόλα αυτά όλοι εμείς λειτουργούμε. Και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου και την Skoda Ξάνθη από αυτό. Τι να κάνουμε; Να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση, όπως κάνει όλος ο κόσμος στην ελληνική κοινωνία. Δεν μπορούμε να λέμε ότι το ποδόσφαιρο είναι η ευτυχία, όλα πάνε ρόδινα και ωραία και να κλείσουμε να μάτια».

Ερωτηθείς γιατί δεν προσέφυγε στην UEFA εξήγησε ότι: «Δεν θα ήθελα να πάω στα ευρωπαϊκά όργανα και να εκθέσω ακόμα περισσότερο την πατρίδα μας. Την έχουμε την δυνατότητα, αλλά για αυτό θέλω η ΕΠΟ να επιληφθεί του θέματος. Είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση και ο εισαγγελέας ζήτησε να ανακαλέσουμε για να μην ματώσουμε οικονομικά. Αν πρόκειται η ανάκλησή μας αυτή να ευαισθητοποιήσει την ΕΠΟ να φτιάξει ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, τότε όλο το ΔΣ και εγώ υποκλινόμαστε και ζητούμε ταπεινά συγγνώμη».

Για την ομάδα του είπε πως η ΕΠΟ δεν της επέτρεψε να προετοιμαστεί κατάλληλα για την Ευρώπη: «Λογικό είναι η εποπτεύουσα αρχή να θέλει καλή παρουσία των ελληνικών ομάδων για να μαζεύει βαθμούς η χώρα. Εμείς το μάθαμε τελευταία στιγμή. Και ο χρόνος προετοιμασίας είναι ελάχιστος για το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι, όπου θα εκπροσωπήσουμε πρώτα την χώρα και μετά την πόλη μας. Και αυτό μας το στέρησε η ΕΠΟ. Η προετοιμασία ξεκίνησε με βάση τον αρχικό προγραμματισμό και όχι με βάση την λογική της Ευρώπης. Οι παίκτες πήραν την μεγαλύτερη άδεια των τελευταίων ετών, 42 μέρες. Έτσι ξεκίνησε η προετοιμασία, δεν ξέραμε. Θέλω να πάρουμε βαθμούς για την Ελλάδα και για την πόλη μας. Αλλά θα μετέχουμε ως… Skoda Ξάνθη - Γιάννενα, γιατί ουσιαστικά χάρη σε αυτούς συμμετέχουμε».

«Όλα έχουν την τιμή τους»

Αναφερόμενος στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας τόνισε: «Η Ξάνθη εφαρμόζει ένα πλάνο προσαρμοσμένο. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους νέους από τις ακαδημίες, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Εκτός από τις λίγες μεταγραφές που κάναμε τώρα, θα πάρουμε άλλους δύο παίκτες για να ενισχυθούμε. Στόχος είναι να παίξει η ομάδα υγιές ποδόσφαιρο και να κερδίζει κάθε αγώνα, εντός και εκτός έδρας. Και στην συνέχεια, μέρα με τη μέρα, ο στόχος αυτοπροσδιορίζεται. Αλλά ο στόχος είναι να κερδίζει κάθε παιχνίδι».

Μίλησε επίσης για μεταγραφές: «Κρατήσαμε σχεδόν όλο τον περσινό κορμό. Και αυτό έγινε σκόπιμα, ώστε η ομάδα να κάνει μόνο κάποιες διορθωτικές αλλαγές, που θα την βοηθήσουν να πάει καλύτερα», αλλά και πωλήσεις: «Οτιδήποτε υπάρχει, κινείται ή δεν κινείται σε αυτήν την εταιρεία, έχει την τιμή του. Οι συσσωρευμένες ζημίες συμμαζεύτηκαν, αλλά είναι στο 1.200.000 ευρώ το οποίο ελπίζω να το κλείσουμε με κάποια μεταγραφή στα επόμενα 1-2 χρόνια. Κάποιοι δανεικοί θα επιστρέψουν. Δεν θα πουληθεί παίκτης για να καλυφθεί το κενό άμεσα, αλλά και να υπήρχε κάτι τέτοιο, πάλι δεν θα σας το έλεγα».

Τέλος, αναφέρθηκε και στον κόσμο: «Το να πω ότι θέλω τον κόσμο κοντά, το έχω πει ένα εκατομμύριο φορές. Καταλαβαίνω τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε κάτοικος της πόλης μας. Κάνω έκκληση όμως να βοηθήσει ο καθένας την ομάδα που εκφράζει επάξια μέχρι τώρα νομίζω την πόλη της Ξάνθης. Από εκεί και πέρα, αυτοί θα κρίνουν. Και αν αντέχουν βέβαια οικονομικά... Η ομάδα είναι ομάδα και με τα καλά και με τα κακά αποτελέσματα»