Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Η ΜΟΝΑΧΗ ΣΩΦΡΟΝΙΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

            Εκοιμήθη μετά από πολυώδυνη ασθένεια, η 75ετής μοναχή Σωφρονία (κατά κόσμον Κυρατσούλα Ευστ. Σύρου), Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου.
            Η μεταστάσα μοναχή Σωφρονία έζησε κυριολεκτικά μια ολόκληρη ζωή στη Μονή του Προδρόμου, αφού  οι γονείς της, Ευστάθιος και Ευλαλία Σύρου, την παρέδωσαν στην Γερόντισσα Ξένη Γαλατσάνου, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου, η οποία υπήρξε πνευματικό ανάστημα του ξακουστού Γέροντος Σωφρονίου Κεχαγιόγλου, προσωπικού φίλου του Αγίου Νεκταρίου, σε ηλικία τεσσάρων ετών, το 1943 (γεν. 1939).
Στο Μοναστήρι του Προδρόμου, η ίδια η Γερόντισσα Ξένη, δίδαξε την μικρή Κυρατσούλα γράμματα και υφαντική και την αγαπούσε ως κόρη της. Όταν ενηλικιώθηκε, της είπε ότι αν θέλει μπορεί να επιστρέψει στον..... κόσμο, όμως η μικρή Κυρατσούλα προτίμησε να γίνει μοναχή.
Στις 29-12-1965 έλαβε το Μέγα Αγγελικό Σχήμα της μοναχής και ονομάσθηκε Σωφρονία, προς τιμήν του Γέροντος Σωφρονίου. Την κουρά της ετέλεσε ο μακαριστός Γέρων Προκόπιος, πνευματικός των δύο Ιερών Μονών του νησιού, της Ιεράς Μονής του Ευαγγελισμού και του Τιμίου Προδρόμου.
Το 2010, μετά την κοίμηση της μακαριστής Ηγουμένης Ξένης Σδούγκου, ανέλαβε την Ηγουμενία της Ιεράς Μονής, σε συνεργασία με τον διορισθέντα από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, Αρχιμανδρίτη π. Αλέξιο Παπασταμούλο.
Από το 1978 άρχισαν τα προβλήματα υγείας της, τα οποία για πολλά χρόνια την ταλαιπώρησαν, έως ότου και εκοιμήθη το ξημέρωμα της Πέμπτης 27 Μαρτίου 2014.
Η εξόδιος Ακολουθία της ετελέσθη το απόγευμα της Πέμπτης, με τη συμμετοχή όλων των Ιερέων της Νήσου, κατά την διάρκεια της οποίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Νήσου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Κασσανδριανός, ο οποίος, γνώστης ών, της συγχρόνου εκκλησιαστικής ιστορίας ομίλησε και αναφέρθηκε στον βίο της μεταστάσης αδελφής.
Στη συνέχεια, έγινε και η ταφή στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής.