Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΕΠΟ

Το UEFA Nations League

 
Το πράσινο φως για μια νέα διοργάνωση, το UEFA Nations League, με τη συμμετοχή των Εθνικών Ομάδων επί ευρωπαϊκού εδάφους άναψαν οι ομοσπονδίες-μέλη της UEFA στο 38ο συνέδριό της, το οποίο ολοκληρώθηκε στην Αστάνα του Καζαχστάν, όπου εκπροσώπησαν την ΕΠΟ ο πρόεδρος Γιώργος Σαρρής, ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιάννης Παπακωνσταντίνου και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Βούρβαχης.

Η ιδέα για το UEFA Nations League, που θα μπει στη ζωή μας από το....
φθινόπωρο του 2018, βασίζεται στην προοπτική εξέλιξης και βιωσιμότητας του ποδοσφαιρικού προϊόντος που αφορά στις Εθνικές Ομάδες της Ευρώπης.
Ας δούμε, όμως, σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιοποίησε η UEFA, πώς θα διεξάγεται το Nations League και ποιο θα είναι το αγωνιστικό όφελος των Εθνικών Ομάδων που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση:

Οι 54 Εθνικές Ομάδες που υπάγονται στην UEFA, θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, με βάση τη θέση τους στη βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Κάθε μία κατηγορία θα περιλαμβάνει 12-14 Εθνικές Ομάδες, οι οποίες θα χωριστούν σε ομίλους 3-4 Εθνικών Ομάδων και αυτές θα αγωνίζονται μεταξύ τους, εντός και εκτός έδρας, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Οι νικητές των ομίλων είτε θα προκρίνονται σε Final-4 είτε θα κερδίζουν την άνοδο στην αμέσως επόμενη κατηγορία (αντίστοιχα, οι ομάδες που θα τερματίζουν τελευταίες θα υποβιβάζονται). Από το Final-4 που θα διεξάγεται σε μονές ημερολογιακά χρονιές (πχ. 2019), θα προκύπτει η Εθνική Ομάδα που θα κατακτά το σχετικό τρόπαιο.
Επιπλέον, το UEFA Nations League θα προσφέρει στις Εθνικές Ομάδες μια επιπλέον ευκαιρία να διεκδικήσουν πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (μια δεύτερη και ανεξάρτητη ευκαιρία απ’ αυτή που προσφέρει η παραδοσιακή προκριματική φάση, που δεν παύει να υφίσταται). Πως; Μέσω των Play-offs που θα καθιερωθούν και θα διεξάγονται κάθε Μάρτιο πριν από την τελική φάση του UEFA EURO. Σε αυτά θα συμμετέχουν ομάδες που δεν προκρίθηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο και τέσσερις εξ αυτών θα συμπληρώνουν τις υπόλοιπες 20 ομάδες θα έχουν ήδη προκριθεί στα τελικά του UEFA EURO από την παραδοσιακή προκριματική φάση.
Το UEFA Nations League δεν θα αυξήσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις των Εθνικών Ομάδων, όπως αυτές είναι καταγεγραμμένες στο διεθνές καλεντάρι, παρά θα περιορίσει τον αριθμό αγώνων χωρίς κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον (φιλικά).
Η τελική και συγκεκριμένη μορφή της νέας διοργάνωσης θα αποσαφηνιστεί προσεχώς, μέσα από επεξεργασία των υπαρχόντων δεδομένων και συνεργασία της UEFA με τις ομοσπονδίες-μέλη της.