Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ανακοίνωση της ΕΠΟ

«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ κατά την τελευταία του συνεδρίαση προχώρησε στις απαιτούμενες αλλαγές των διατάξεων του Πειθαρχικού Κώδικα, βάσει των πρόσφατων αποφάσεων που ελήφθησαν από την 38η Τακτική Γενική Συνέλευση της UEFA στην Αστάνα του Καζαχστάν, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου των πιθανώς χειραγωγημένων αγώνων.
Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήταν προ τριετίας μεταξύ των πρώτων Ομοσπονδιών πανευρωπαϊκά και πριν από τις αποφάσεις της Αστάνα, που είχε ήδη συμπεριλάβει στον Πειθαρχικό της Κώδικα την πλειοψηφία των αλλαγών που οριστικοποιήθηκαν στο Καζαχστάν, ενώ επιπλέον εμπλούτισε τις διατάξεις του Π.Κ. με όλα όσα επιτάσσει η ομόφωνη απόφαση που έλαβαν οι Ομοσπονδίες μέλη της UEFA.
Επιπρόσθετα, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της UEFA αναγνωρίζει τις....

περιορισμένες δυνατότητες των επιτροπών -που συγκροτούνται στις Ομοσπονδίες- σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των ερευνών τους για τέτοιες υποθέσεις σε βάθος. Γνωρίζοντας το συγκεκριμένο δεδομένο, η ΕΠΟ παρέπεμπε όλα τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες ελληνικές δικαστικές αρχές, προκειμένου με την εμπειρία και τα μέσα που αυτές διαθέτουν, να διερευνηθούν ενδελεχώς. Με αυτόν τον τρόπο καμία υπόθεση δεν θα έμπαινε στο αρχείο λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.
Η ΕΠΟ ενέταξε στις νέες διατάξεις του Π.Κ. την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν πιθανώς χειραγωγημένους αγώνες στις Πειθαρχικές της Επιτροπές, αναμένοντας ταυτόχρονα και τη συνδρομή της πολιτείας, συνεργαζόμενη άμεσα με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, ώστε να φτάνουν στις επιτροπές της όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότερη εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.

Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής από τον περασμένο Νοέμβριο έχει αποστείλει στους αρμόδιους υπουργούς σχετική πρόταση για τη δημιουργία Ειδικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του ζητήματος στην οποία εισηγείται να συμμετέχουν ένας εισαγγελέας, ένας εκπρόσωπος της ΕΠΟ, ένας εκπρόσωπος της Super League, ένας εκπρόσωπος της Football League και ένας ειδικός της UEFA, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έχει ήδη ορίσει μετά από σχετικό αίτημα της ΕΠΟ.

Όπως προκύπτει από όλα τα προαναφερόμενα καθίσταται επιτακτική πλέον η ανάγκη για τη δημιουργία της εν λόγω Ειδικής Επιτροπής, η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες μέλη όπως έχουν τονίσει υψηλοί αξιωματούχοι της UEFA που έχουν ενημερωθεί για την πρόταση αυτή, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα ως άνω θέματα».