Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τους “δίκασε” ο Θωμάς

SAM_5319 από το kimi-aliveri.gr
Με οργανωμένο σκηνικό έντασης και διάθεση να στήσει λαϊκό δικαστήριο εμφανίστηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης – Αλιβερίου το “σύστημα Μπουραντά” αλλά έχασε το παιχνίδι μέσα απ’ τα χέρια του. Μέσα σε λίγα λεπτά ο Δημήτρης Θωμάς μετατράπηκε από “κατηγορούμενος” σε κατήγορος, σκορπώντας αμηχανία και απόγνωση σε εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Δήμο για να ικανοποιήσουν τα ρεβανσιστικά τους απωθημένα. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ (7 μμ) της ...
Παρασκευής, στο Δημαρχείο Αλιβερίου.
΄Όλα ξεκίνησαν όταν ο νέος Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς, ενώ η αίθουσα ήταν ήδη γεμάτη με “πολίτες” οι οποίοι προσπαθούσαν να γιουχάρουν κάθε τοποθέτηση μέλους της αντιπολίτευσης, εισηγήθηκε την πρόσκληση ορκωτών λογιστών προκειμένου να γίνει έλεγχος στα οικονομικά του Δήμου την τελευταία τετραετία.
Ο κος Μπουραντάς ανέφερε στο σώμα ότι ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς, έχει εκτελέσει πληρωμές στο Δήμο ύψους 600.000 ευρώ με διπλή εντολή, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι πληρωμές είναι στον αέρα, ενώ κατήγγειλε ακόμη ότι:
Ήρθαν χρήματα για την πυροπροστασία τα οποία χάθηκαν. Τα χρήματα για τον Βιολογικό Αυλωναρίου (160.000 ευρώ), ήρθαν στο Δήμο αλλά εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα το έργο να κινδυνεύει να χαθεί. Τα χρήματα της ΣΑΤΑ αγνοούνται. Εξαφανίστηκαν τα 27.000 ευρώ τα οποία προορίζονταν για να πληρωθεί η μελέτη του δεύτερου βιολογικού καθαρισμού της Κύμης (στην παραλία), έργο το οποίο έχει σχεδόν χαθεί ήδη. Πολλοί εργαζόμενοι προσέφεραν υπηρεσίες στο Δήμο χωρίς να έχουν καμία εργασιακή σχέση και πληρώνονταν με “μαύρα”. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου προχώρησε και σε άλλες “καταγγελίες” όπως: Χάθηκε ένας πίνακας από το Δημαρχείο, χάθηκε ένα λαπτοπ το οποίο χρησιμοποιούσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς κ.λ.π. Επίσης, ένας από τους συμβούλους της συμπολίτευσης “κατήγγειλε” με στόμφο ότι…χάθηκε ένα πολύπριζο!!!!!!”
Οι “καταγγελίες” του Δημάρχου ολοκληρώθηκαν μέσα σε χειροκροτήματα από τους Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης αλλά και από τους “αγνούς πολίτες” οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο αγωνιώντας να μάθουν για τα πεπραγμένα του Δημήτρη Θωμά.
Δημήτρης Θωμάς: Ναι στον έλεγχο αλλά σε βάθος οκταετίας
Ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς πήρε το λόγο προκειμένου ν’ απαντήσει στις “καταγγελίες”, ήταν όμως αρκετά δύσκολο, αφού τον διέκοπταν συχνά, τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Μπενάκης (ο οποίος αγωνιούσε για την τήρηση των κανονισμών…..), όσο και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης αλλά και οι πολίτες.
Ωστόσο, παρά το άσχημο κλίμα που είχε ήδη δημιουργηθεί, ο πρώην Δήμαρχος κατάφερε σε λίγα λεπτά να μετατραπεί από “κατηγορούμενος” σε κατήγορος, σκορπώντας αμηχανία στις τάξεις της συμπολίτευσης.
“Όταν αναλάβαμε βρήκαμε κατασχετήρια στο Δήμο ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Και με βάση αυτά τα έγγραφα, έγινε κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου στους οποίους υπήρχαν χρήματα για έργα. Γιατί υποστηρίζεται ότι αγνοούνται χρήματα; Δεν ξέρετε που πήγαν;” είπε ο Δημήτρης Θωμάς και συμπλήρωσε: “Είμαστε υπέρ του ελέγχου. Ψηφίζουμε ως αντιπολίτευση την έλευση ορκωτών λογιστών, όμως ο έλεγχος δεν θα γίνει μόνο σε βάθος τετραετίας αλλά σε βάθος οκταετίας, ώστε να αποκαλυφθεί, αυτά τα κατασχετήρια πως προήλθαν και ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή”
Η πρόταση του Δημήτρη Θωμά σκόρπισε πανικό καθώς, η διερεύνηση της προέλευσης των κατασχετηρίων, τα οποία αφορούν τους πρώην Δήμους που συνενώθηκαν, ακουμπά αρκετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή, κάποια από τα οποία ενδέχεται να είναι ακόμη και στενοί συνεργάτες του Θανάση Μπουραντά σήμερα.
Ο νέος Δήμαρχος προσπάθησε ν’ αντιδράσει λέγοντας πως ότι τον ενδιαφέρει να διερευνήσει τι παρέλαβε και όχι τι έγινε στους πρώην Δήμους, για να τον “αδειάσει” στην συνέχεια ο σύμβουλός του κος Αμπελιώτης, τονίζοντας ότι η έρευνα πρέπει να γίνει παράλληλα και για την τετραετία του Δημήτρη Θωμά αλλά και για την προηγούμενη διοίκηση των πρώην Δήμων!!!
Οι απαντήσεις του Δημήτρη Θωμά συνεχίστηκαν σχετικά με τα 600.000 ευρώ που πληρώθηκαν με διπλή εντολή, τονίζοντας ότι έκανε πολύ καλά και έδωσε την εντολή αυτή, γιατί διαφορετικά δεν θα λειτουργούσε ο Δήμος και ξεκαθαρίζοντας ότι για όλες αυτές τις πληρωμές υπάρχουν νόμιμα παραστατικά:
“Είναι παράδοξο να μιλάτε εσείς για διπλή εντολή κύριε Μπουραντά, όταν σας έχουν καταγγείλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι πληρώσατε με προφορική εντολή 3 εκατομμύρια ευρώ σε εργολάβους και έχουν στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα” είπε ο Δημήτρης Θωμάς προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κου Μπενάκη ο οποίος τον διέκοψε λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρει το Δημοτικό Συμβουλιο τι γινόταν στην αντιπεριφέρεια!!!!
Παρά τις δυσκολίες ο Δημήτρης Θωμάς συνέχισε τονίζοντας ότι ο Θανάσης Μπουραντάς τον καταγγέλει για απασχόληση στο Δήμο ανθρώπων που δεν έχουν εργασιακή σχέση, ενώ ο ίδιος, σήμερα, χρησιμοποιεί τουλάχιστον 20 άτομα που δεν έχουν εργασιακή σχέση με το Δήμο, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.
Ο Θανάσης Μπουραντάς αντέδρασε λέγοντας ότι επί ημερών του ούτε έγινε, ούτε πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Τότε ο Δημήτρης Θωμάς ρώτησε τον κο Πόγκα πως πληρώνεται ένας συγκεκριμένος εργαζόμενος στην λαϊκή αγορά της Κύμης και εκείνος απάντησε: “Τον πληρώνω από την τσέπη μου!!!!” επιβεβαιώνοντας στην ουσία τα όσα υποστήριξε ο Δημήτρης Θωμάς.
Τελικά, η πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εταιρίες ορκωτών λογιστών για έλεγχο στα οικονομικά του Δήμου ψηφίστηκε ομόφωνα, με την υπόμνηση της αντιπολίτευσης ότι ο έλεγχος θα γίνει σε βάθος οκταετίας ώστε να διαπιστωθεί τι γινόταν στους πρώην δήμους που συνενώθηκαν και για ποιο λόγο υπήρχαν τα κατασχετήρια σε βάρος του νέου Δήμου.
Ο Θανάσης Μπουραντάς δεν συμφώνησε με αυτή την άποψη, με την οποία όμως φάνηκε να συμφωνούν αρκετοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, οπότε το θέμα θα συζητηθεί ξανά όταν οριστικοποιηθεί η εταιρία που θα αναλάβει τον έλεγχο.
Παράλληλα ο Δημήτρης Θωμάς ρώτησε τον Θανάση Μπουραντά για ποιο λάπτον μιλάει, καθώς πήρε μαζί του μόνο τον προσωπικό του υπολογιστή, χωρίς ο Θανάσης Μπουραντάς να δώσει κάποια απάντηση. Το ίδιο και αναφορικά με τον πίνακα ζωγραφικής, αφού ο Δημήτρης Θωμάς είπε ότι δεν είχε κάποιον πίνακα στο γραφείο του, ρωτώντας τον Θανάση Μπουραντά σε ποιον πίνακα αναφέρεται και εκείνος απάντησε: “Μου είπαν ότι χάθηκε ένας πίνακας”, αρνούμενος να πει ποιος του το είπε!!!!!
Στην ουσία, το σκηνικό έντασης που επιχειρήθηκε να στηθεί από το σύστημα Μπουραντά στο Δημοτικό Συμβούλιο, λειτούργησε αντίθετα, καθώς ο Δημήτρης Θωμάς, όχι μόνο έδωσε πειστικές απαντήσεις αλλά παράλληλα ξεκαθάρισε στο συμβούλιο ότι η αντιπολίτευση θα καταθέσει την Δευτέρα αίτηση για έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (προβλέπεται από τον κανονισμό), ώστε να συζητηθούν αποκλειστικά τα οικονομικά του Δήμου. Και σίγουρα, μια τέτοια συνεδρίαση θα εμπεριέχει στοιχεία από την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε ο Δημήτρης Θωμάς στο νέο Δήμο και για την οποία φέρουν ευθύνες αρκετά στελέχη τα οποία βρίσκονται σήμερα στο πλευρό του Θανάση Μπουραντά.