Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Σπουδαστή - σπουδάστρια του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Απευθυνόμαστε σε εσένα με θάρρος και εμπιστοσύνη γνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά, έχουμε τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια προβλήματα. Έχουμε όνειρα για το μέλλον και όρεξη για να τα κάνουμε πράξη. Θέλουμε να σπουδάσουμε και να μάθουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενο μας. Θέλουμε να δουλέψουμε και να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή.

Κι όμως, η ΕΕ, το σύστημα της ανεργίας και της εκμετάλλευσης, οι κυβερνήσεις του, μας τα στερούν, μας βάζουν συνεχώς εμπόδια, έχουν τις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον μας συνεχώς στο στόχαστρο.

Έχουμε νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όμως τα προβλήματα μας παραμένουν εδώ

Η νέα συγκυβέρνηση προσπάθησε να πείσει το λαό και τη νεολαία ότι «η ελπίδα έρχεται», ότι ....
έχει θετικές προθέσεις με το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Ένα πρόγραμμα το οποίο το ΚΚΕ το χαρακτήρισε εξ αρχής αντιλαϊκό επειδή έδινε προνόμια και ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο ενώ πέταγε ψίχουλα στον λαό. Η ίδια η πείρα του καθενός μας αποδεικνύει ότι έχουμε συνέχιση της ίδιας πολιτικής, παρά τα μεγάλα λόγια, τις ανέξοδες δηλώσεις και τις διαφημιστικές απάτες: Η νέα συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου, δηλαδή συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Περιλαμβάνει όλα τα αρνητικά για τους εργαζόμενους μέτρα, όλα αυτά, δηλαδή, για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε αλλά και αντιπάλεψε.
Η τρόικα «βαφτίστηκε» και αυτή με τη σειρά της «τρεις θεσμοί» και αποστολή της είναι, όπως και πριν, να διατηρηθούν και να επεκταθούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Σε καλούμε να σκεφτείς και να προβληματιστείς:
  • Γιατί μετά τη συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ενώσεις τους όπως ο ΣΕΒ έτρεξαν να συγχαρούν την κυβέρνηση; Αν η συμφωνία είναι «ανάσα» για το λαό, γιατί να χαίρονται οι εκμεταλλευτές του;
  • Γιατί τη στήριξη σε αυτή τη συμφωνία δίνουν τόσο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ μέχρι και οι φασίστες της Χ.Α.; Γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν φέρνει τη συμφωνία για ψήφιση στη Βουλή, μήπως φοβάται ότι θα την ψηφίσουν όσοι στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τη σφαγή του λαού μας;
  • Γιατί από την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχει καταργήσει ούτε έναν από τους 500 μνημονιακούς νόμους, αλλά προχωρά επί της ουσίας σε συμφωνία «γέφυρα» μεταξύ παλιών και νέων μνημονίων;
  • Γιατί παραμένει εδώ η αυστηρή επιτήρηση της τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ε.Ε.) αλλάζοντας όνομα σε Brussels Group δηλαδή πάλι ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ε.Ε.;
  • Αντέχεις τη συνέχιση των μνημονίων, της βάρβαρης αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής;


Η συνέχιση των μνημονίων, της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής καθορίζουν σήμερα τις σπουδές με το τεράστιο κόστος, τη μετατροπή των πτυχίων σε κουρελόχαρτα, τη δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα, τη ζωή χωρίς ελπίδα προοπτικής.


Ο στόχος τους είναι ένας: Το πώς θα μπορέσει να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι άνεργοι, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το «μάρμαρο» της όποιας ανάκαμψης, με συνέχιση της λιτότητας που η κυβέρνηση αποκαλεί «λιτό βίο».
Στην κατάσταση που ο καθένας μας βιώνει στο σπίτι, στην οικογένειά του, έρχονται να προστεθούν και τα εκρηκτικά προβλήματα στα ΤΕΙ συνολικά και στο ΤΕΙ Στερεάς πιο συγκεκριμένα, αφού η Παιδεία είναι κομμάτι της οικονομίας και της κοινωνίας και όχι κάτι ξεχωριστό.

Παλιοί και νέοι «πλασιέ» της πολιτικής της Ε.Ε. για την ανώτατη εκπαίδευση, ευθύνονται για την άσχημη κατάσταση στις σχολές μας.

Αυτοί ευθύνονται που στις σχολές μας τα πάντα γίνονται εμπόρευμα, εμείς γινόμαστε πελάτες, οι ανάγκες μας αποτελούν «κόστος»!
Είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, της έντασης της επιχειρηματικής και ανταποδοτικής τους λειτουργίας, της αναζήτησης πόρων όλο και περισσότερο από ιδιώτες που έτσι, βάζουν ακόμα περισσότερο «χέρι» σε υποδομές, περιεχόμενο σπουδών και έρευνα.
Αυτοί ευθύνονται που η επιστημονική γνώση μετατρέπεται σε εφήμερη κατάρτιση και άθροισμα δεξιοτήτων, που τα πτυχία γίνονται κουρελόχαρτα για να προετοιμαζόμαστε να συναντήσουμε τη διαρκή περιπλάνηση και ανασφάλεια!
Είναι αποτέλεσμα της διαμόρφωσης των προγραμμάτων και του περιεχομένου σπουδών με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων για φτηνό, ευέλικτο και υποταγμένο εργατικό δυναμικό, για υποταγμένους επιστήμονες!
Όλα αυτά, αποτελούν κατευθύνσεις της ΕΕ εδώ και 15 χρόνια που η εφαρμογή τους επιταχύνθηκε με το νόμο πλαίσιο, το σχέδιο «Αθηνά», με τα νέα οργανογράμματα και τους εσωτερικούς κανονισμούς.
Αυτή την πολιτική στήριζαν και στηρίζουν οι δυνάμεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ οι παρατάξεις του συμβιβασμού στην αντιλαϊκή πολιτική. Είναι τόσο φανατικοί υποστηρικτές που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να στηρίζουν, όπως και το κόμμα τους, την επέκταση του μνημονίου της συγκυβέρνησης – Ε.Ε. Κάνουν τα πάντα για να υλοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Οι προτάσεις τους είναι copy – paste με τις προτάσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.. Όπως η πρόταση για Ιδιωτική χρηματοδότηση των σχολών μας, ώστε οι ιδιώτες να κάνουν τσιφλίκι τις υποδομές των σχολών μας, το περιεχόμενο σπουδών και έρευνας και όποιο ίδρυμα δεν βρίσκει τέτοια χρηματοδότηση ας κλείνει. Διαφημίζουν μαζί με επιχειρήσεις τα προγράμματα ολιγόμηνης κακοπληρωμένης δουλειάς λειτουργώντας σαν δουλεμπορικό γραφείο. Διοργανώνουν μέχρι και σεμινάρια με πιστοποιητικά παρακολούθησης, κάνουν τα πάντα για να μην σηκώσουν κεφάλι οι φοιτητές, έχουν μετατραπεί σε μηχανισμό που στήνει ρουσφέτια και εξαγορά μαθημάτων.
Η ΠΑΣΠ η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, το δίδυμο αδερφάκι της ΔΑΠ το τελέυταίο διάστημα επιχειρεί να άλλάξει «προσωπείο» για να «ξεπλύνει» τις αμαρτίες της και για να εγκλωβίσει τους φοιτητές ξανά.
Μια σειρά άλλες δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση και εμφανίζονται με διάφορα πρόσωπα στις σχολές θέλουν επί της ουσίας το κίνημα χειροκροτητή των νέων μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι ο σκηνοθέτες στην διαφημιστική απάτη ότι τα μνημόνια και η αντιλαϊκή πολιτική τελείωσε, την ώρα που η συγκυβέρνηση προχωρά σε επέκταση του μνημονίου.

Όλοι εμείς που σπουδάζουμε σε κάποια από τις πόλεις που λειτουργεί το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας γνωρίζουμε ότι:

  • Στεγάζονται μόνο 408 σπουδαστές στο σύνολο 18.000 περίπου
  • Σιτίζονται μόνο το 20% των σπουδαστών
  • Υπάρχουν μεγάλα κενά σε καθηγητές και λόγω αυτών των ελλείψεων αρκετά εργαστήρια θεωρητικοποιούνται.
  • Οι σπουδαστές καλούνται να πληρώσουν αναλώσιμα.
  • Δε συντηρούνται οι εξοπλισμοί των εργαστηρίων με αποτέλεσμα να γίνονται μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
  • Η καθαριότητα είναι σε εργολάβους και δεν είναι συνεχής ώστε να μπορεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Η θέρμανση που παρέχεται δεν είναι συνεχής και για όλες τις ώρες της λειτουργίας των σχολών.
  • Δεν διατίθεται ίντερνετ, άκρως απαραίτητο για τις σπουδαστικές ανάγκες.
  • Κλείνουν τμήματα, όπως αυτό της Διοίκησης στη Χαλκίδα
  • Οι σπουδαστές φορτώνονται το μεγάλο κόστος της μετακίνησης.

Η δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ σε υπερασπίζονται αυτό το χάλι που επικρατεί, στήριξαν τους μειωμένους προϋπολογισμούς, συνέβαλλαν στην διάλυση των συλλόγων, καλλιεργούν το συμβιβασμό με τα προβλήματα, είναι το μακρύ χέρι των κυβερνήσεων μέσα στις σχολές.

Κι ενώ όλα αυτά συνεχίζονται, η νέα Συγκυβέρνηση κατέθεσε προϋπολογισμό ίδιο ακριβώς με τον προηγούμενο, που ήταν ήδη μειωμένος! Ειδικά για το ΤΕΙ Στερεάς 300.000€ λιγότερο για το έκτακτο προσωπικό και 230.000€ λιγότερο για τις λειτουργικές ανάγκες.
Φαντασθείτε πως θα είναι η κατάσταση όταν μειωθεί και άλλο ο προϋπολογισμός όπως προβλέπει η νέα συμφωνία της κυβέρνησης όπου μιλάει για μείωση δαπανών για την Παιδεία. Βάζουν χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ και άλλων φορέων του δημοσίου για να πληρώσουν τους δανειστές και την ίδια στιγμή μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα για καθηγητές, αναλώσιμα, υποδομές στις σχολές μας.
Ταυτόχρονα συνεχίζεται η συζήτηση για την αξιολόγηση των τμημάτων που σημαίνει ότι μπαίνει στο τραπέζι το θέμα για νέες συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων ανάλογα με τις ανάγκες των σχεδιασμών του κεφαλαίου.
ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΡΑΓΕ;
Γιατί τα κλειδιά της οικονομίας τα κρατάνε, όχι αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο και ό,τι υπάρχει γύρω μας (δηλαδή οι γονείς μας κι εμείς σαν αυριανοί εργαζόμενοι), αλλά αυτοί που παρασιτούν στις πλάτες αυτών που παράγουν. Αυτός είναι ο καπιταλισμός, το σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης.
Τους εκμεταλλευτές του ανθρώπινου μόχθου στηρίζουν η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις, για αυτό μας κρύβουν την αλήθεια, μας φλομώνουν στα ψέματα.
Ακριβώς αυτών το συμφέρον εξυπηρετούν οι κυβερνήσεις και οι συγκυβερνήσεις: Φροντίζουν για να θησαυρίζουν μια χούφτα βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές συγκεντρώνοντας στα χέρια τους, κλέβοντας, τον πλούτο που παράγουν άλλοι. Τα κέρδη τους είναι ασυμβίβαστα με τις ανάγκες μας.
Για αυτό η συγκυβέρνηση την ίδια ώρα που θα εφαρμόσει τον μειωμένο προϋπολογισμό κατά 285 εκ. ευρώ, προβλέπει νέες φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις κατά 100 εκ. ευρώ.
Σκέψου:
  • Αυτές είναι οι ανάγκες σου σήμερα, εσένα και της οικογένειας σου;
  • Αυτά τα ψίχουλα δικαιούσαι από τον πλούτο που παράγεται;
  • Μπορεί το μέλλον της οικογένειάς σου να είναι ένα συνεχές ξεζούμισμα ώστε να μη μπορεί να αντέξει το δυσβάστακτο κόστος σπουδών;
  • Είναι «γραφτό» να έχεις υποβαθμισμένο πτυχίο;;
  • Είναι «η μοίρα» σου να περιπλανιέσαι στην ανεργία ή να μεταναστεύσεις;
  • Είναι «το πεπρωμένο σου» η ολιγόμηνη δουλειά χωρίς δικαιώματα, η δουλειά με εξευτελιστικούς μισθούς;
Το 2015 με τέτοια ανάπτυξη και εξέλιξη στην τεχνολογία και την επιστήμη μπορούμε και δικαιούμαστε να έχουμε ζωή που θα καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες μας σε δουλειά, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό.
Αρκεί ο πλούτος να μείνει σε αυτούς που ιδρώνουν για να παραχθεί.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εργατική - λαϊκή εξουσία, μόνο όταν φύγουν από τη μέση τα παράσιτα που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουμε. Με κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εργατικό έλεγχο, και με σχεδιασμό στην παραγωγή με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών. Σε αυτή την οικονομία και εξουσία, η παιδεία και η επιστήμη θα αξιοποιείται για να ικανοποιούνται οι σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες των ανθρώπων.

Μην κλείνεις τα μάτια στην πραγματικότητα!

Μην τους αφήνεις να σε παραμυθιάζουν ότι μια κυβέρνηση μπορεί να τα αλλάξει όλα αρκεί να τη στηρίζεις και στα δύσκολα, και να μην αντιδράς! Σε θέλουν χειροκροτητή της πολιτικής τους και των διαπραγματεύσεων τους που είναι φιγούρες! Επί της ουσίας διαπραγματεύονται για το ποια μερίδα του κεφαλαίου θα βγει πιο κερδισμένη από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.
Καμία κυβέρνηση δε θα λύσει το πρόβλημα σου γιατί σε αυτό το σύστημα, τον καπιταλισμό, ο ρόλος τους είναι να πολλαπλασιάζουν με κάθε τρόπο τα κέρδη των καπιταλιστών.
Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας!

Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές των εργατικών – λαϊκών οικογενειών ένα δρόμο έχουν: Αυτό της συμπόρευσης με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα γιατί τα συμφέροντα μας είναι ίδια και τα προβλήματα μας έχουν κοινή αιτία, αυτό το σάπιο σύστημα.
Μόνο η συμμαχία και ο κοινός αγώνας όλων όσων έχουν αντικειμενικά συμφέρον από την ανατροπή του καπιταλισμού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη ζωή που δικαιούμαστε.
Ενωμένοι και οργανωμένοι μέσα από τους συλλόγους μας, από το ΜΑΣ, να συμπορευτούμε και να παλέψουμε στο πλάι των γονιών μας, δίπλα στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ και την ΟΓΕ. Να δοκιμάσουμε τη δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα κόντρα στην μιζέρια, την απάθεια και το συμβιβασμό που καλλιεργούν εδώ και χρόνια οι άλλες δυνάμεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα με την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης μέσα στις σχολές, με την οργάνωση κινητοποιήσεων στο Υπουργείο Παιδείας και τη διοίκησης του ιδρύματος, με την ανάδειξη των προβλημάτων του ΤΕΙ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, με τις παρεμβάσεις στους Δήμους μέσω των εκλεγμένων του ΚΚΕ, με ερωτήσεις στη Βουλή. Έλα μαζί μας. πάλεψε στο πλευρό μας για να δοθούν πίσω τα κλεμμένα των αποθεματικών (100 εκ. ευρώ από τα ΤΕΙ) για επαρκή χρηματοδότηση ΤΩΡΑ που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των ιδρυμάτων για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές! Ούτε ευρώ για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα, για να υπάρχουν λέσχες σε όλες τις πόλεις με δωρεάν και ποιοτικό φαγητό για όλους. Για να μετατραπούν δημόσια κτίρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους για όλους τους σπουδαστές όπου υπάρχει τμήμα του ΤΕΙ (Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα, Καρπενήσι, Άμφισσα) και μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για να σταματήσει η κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους (καθαριότητα κτλ.) με την κατασπατάληση κονδυλίων σε εργολάβους.
  • ΜΑΖΙ μπορούμε να δυναμώσουμε την πάλη που εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες μας.

  • Για συλλόγους που αντιστέκονται και δεν προσκυνάνε ούτε χειροκροτάνε την αντιλαϊκή πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

  • ΜΑΖΙ να οργανωθούμε με αγωνιστικούς ζωντανούς συλλόγους και μαχητικά όργανα.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος σε καλεί σε ανυποχώρητη δράση για την οργάνωση του κινήματος και του αγώνα.
Ενίσχυσε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. που δημιουργούνται σε κάθε σχολή από τα μέλη της ΚΝΕ και κάθε φοιτητή που δεν ανέχεται τις μισές σπουδές, τη μισή δουλειά, τη μισή ζωή.
Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ!
ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ!


Σ.Π. Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας