ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να στηθεί ένα σκηνικό αντιπαράθεσης απ’ τη μια των εργαζομένων της ΙΝΤΕΡΚΕΜ που βρίσκονται σε ομηρία εδώ και χρόνια με την αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης και απ’ την άλλη των κατοίκων της περιοχής της Αυλίδας που ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον η επανέναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.
Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι- απολυμένοι της επιχείρησης και οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής έχουν κοινά συμφέροντα, τα οποία.... δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουν σε δεύτερο πλάνο και στην προμετωπίδα να τίθενται διλήμματα που αφήνουν στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία του προβλήματος.
Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού κάθε επιχειρηματίας έχει μοναδικό κριτήριο την εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους. Γι’ αυτό και κλείσανε μια σειρά εργοστάσια στην περιοχή, όχι γιατί τα παραγόμενα προϊόντα τους δεν κάλυπταν λαϊκές ανάγκες αλλά γιατί δεν πρόσφεραν το αναμενόμενο κέρδος για τους ιδιοκτήτες τους. Κανένας από τους επιχειρηματίες- ιδιοκτήτες δεν μπήκε στο ταμείο ανεργίας. Από την εκμετάλλευση των εργαζομένων χρόνια τώρα έχουν εξασφαλίσει ζωή χαρισάμενη, έχουν εξασφαλίσει και τα τρισέγγονά τους.
Να γιατί:
Οι εργαζόμενοι σήμερα δεν έχουν δουλειά
Όσοι έχουν δουλειά δουλεύουν με όρους μεσαίωνα
Δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι όροι για ζωή σε ένα υγιεινό περιβάλλον
Το κυνήγι του κέρδους απαιτεί μείωση του κόστους παραγωγής όπου για τον κάθε επιχειρηματία είναι κόστος ο μισθός, η ασφάλιση, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Γι’ αυτό τσακίζουν μισθούς, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
Γι’ αυτό μειώνουν στο ελάχιστο τις δαπάνες που προορίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.
Γι’ αυτό δε μπορεί να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός που να εξασφαλίζει και την παραγωγή και το περιβάλλον
Και όταν παρόλα αυτά δεν είναι ικανοποιημένοι από τα κέρδη τους είτε μεταφέρουν ολόκληρες επιχειρήσεις σε χώρες με χαμηλότερα μεροκάματα, είτε αλλάζουν πεδίο τοποθέτησης όπως αξιοποίηση κτηρίων και λιμανιών στην περιοχή στα πλαίσια της στρατηγικής Ευρώπη 2020.
Με πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων η ολόπλευρη στήριξη των βιομηχάνων και των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων και η επίθεση κατά των εργαζομένων και του περιβάλλοντος είναι ενιαία. Είναι γνωστό ότι η θαλάσσια περιοχή της Αυλίδας είναι επιβαρυμένη με χρόνια ρύπανση. Είναι γνωστές στον έναν ή στον άλλο βαθμό οι μονάδες που χρόνια τώρα, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες επικίνδυνες για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Αποδεικνύεται ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού, κανένας θεσμός και καμιά κυβέρνηση όπως και η σημερινή, δεν μπορεί ουσιαστικά να υποχρεώσει το κεφάλαιο να λειτουργήσει με όρους που αντιστρατεύονται το στόχο του:
Τη διασφάλιση του μέγιστου ποσοστού κέρδους.
Συνεπώς το πραγματικό δίλημμα που τίθεται μπροστά μας δεν είναι «να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι και ας καταστραφεί η υγεία και των ίδιων και των κατοίκων της περιοχής» ούτε «να μην έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι, να κλείσει η επιχείρηση για να σωθεί το περιβάλλον».
Το πραγματικό δίλημμα είναι: σε όφελος ποιου γίνεται η ανάπτυξη.
Εφόσον γίνεται για την κερδοφορία των επιχειρήσεων θα υπάρχουν όλες οι παραπάνω συνέπειες που προαναφέρθηκαν και στο βωμό της κερδοφορίας θα χύνεται το δηλητήριο της διάσπασης των εργαζομένων.
Γι’ αυτό σήμερα είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, συνολικά ο λαός της περιοχής να δυναμώσει την πάλη του για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
Σε αυτό το πλαίσιο θα είναι εξασφαλισμένο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, το δικαίωμα στην υγεία και παιδεία, το δικαίωμα στη διαβίωση σε ένα υγιεινό περιβάλλον.
Παίρνοντας υπόψη συνολικά τις λαϊκές ανάγκες, όταν οι εργαζόμενοι γίνουν κύριοι του πλούτου που παράγουν, θα μπορεί να καταρτιστεί συνολικότερα ένας χωροταξικός σχεδιασμός.
Σχεδιασμός που θα πρέπει να γίνει με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, με εκπόνηση κανονισμών και προδιαγραφών για ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, προστασία των υδάτινων πόρων, διαμόρφωση πόλεων φιλικών στον άνθρωπο
Σε αυτό το δρόμο πρέπει να κατευθυνθεί η εργατική-λαϊκή πάλη απαιτώντας άμεσα:
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους με κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ΣΣΕ που ίσχυαν πριν την κρίση.
• Προστασία των ανέργων με χορήγηση επιδόματος ανεργίας 600 ευρώ σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη.
• Αξιοποίηση ακόμα και αυτού του ανεπαρκούς νομοθετικού πλαισίου ώστε να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς, από μέσα και από έξω όλες τις βιομηχανίες που ενέχονται στη μόλυνση της ευρύτερης περιοχής.
• Επιβολή αυστηρών μέτρων για την εξασφάλιση του ελέγχου των αποβλήτων, της επεξεργασίας και της ασφαλούς μεταφοράς τους, αντιμετώπιση κάθε είδους παραβίασης .
• Να σφραγιστούν τα «βιομηχανικά πηγάδια» που χρησιμοποιούνται σαν «βόθροι που δεν γεμίζουν ποτέ»!
• Δημοσιοποίηση των ερευνών της περιφέρειας και οργάνωση της λαϊκής δράσης για την αντιμετώπιση κάθε είδους εκβιασμών από την πλευρά των μεγαλοσυμφερόντων που παίζουν με την αγωνία των εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλειά.
• Επανεξέταση των αδειών λειτουργίας, με συγκεκριμένα κριτήρια και αφαίρεση αδειών σε περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας και των μέτρων της Περιφέρειας.
• Υλοποίηση σχεδίου αντιρρύπανσης, απορρύπανσης, και αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα.
• Επανεξέταση της υποδομής, των μέσων υδροδότησης και άρδευσης της περιοχής ώστε να εξασφαλιστεί η καθαρότητα και η υγιεινή του πόσιμου νερού, της λάτρας και του ποτίσματος των καλλιεργειών.
• Παρέμβαση για να πραγματοποιηθεί άμεσα προληπτικός και ουσιαστικός επιδημιολογικός έλεγχος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε σε πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής
Ξεσηκωμός ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία-μνημόνιο
ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΝΗ
ΧΑΛΚΙΔΑ 7.30ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΧΑΛΚΙΔΑ 7.30ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ