Η Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού κα. Λίνα Ευσταθίου παρευρέθηκε σήμερα στην ετήσια εσπερίδα που διοργάνωσε η Μητρόπολη Χαλκίδος με θέμα «Συζυγία – Μητρότης – Εργασία: Ο δύσκολος ρόλος της γυναίκας στον 21ο αιώνα.», στην Αίθουσα Πολιτισμού του Γενικού Λυκείου Ιστιαίας.
Ο χαιρετισμός που απέστειλε η Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού έχει ως εξής:
Πολλαπλά ευτυχής αισθάνομαι σήμερα χαιρετίζοντας την έναρξη αυτής της τόσο σημαντικής εσπερίδας.
Ευτυχής ως εργαζόμενη γυναίκα, σύζυγος και μητέρα.
Ευτυχής ως Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού και εκπρόσωπος μιας....
κοινωνίας με ισχυρή και δυναμική Γυναικεία Παρουσία.
Ευτυχής, τέλος, ως Χριστιανή και μέλος της τοπικής μας Εκκλησίας, υπό την φωτισμένη ποιμαντορία της Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων, διοργανώτριας της σημερινής εκδήλωσης. Μιας εκδήλωσης που δεν τιμά απλώς τον κυρίαρχο ρόλο της Γυναίκας στην πολιτισμική εξέλιξη της εποχής μας, αλλά φανερώνει περίτρανα την αξία, που προσδίδει στη Γυναίκα η Ορθοδοξία, καθιστώντας την ισότιμη του ανδρός, ως προς τα προνόμια της προσδοκώμενης από τους Χριστιανούς, θέωσης. Είναι γνωστό εξ άλλου πως μόνη η Ορθοδοξία, μεταξύ όλων των θρησκευτικών θεωριών της ανθρώπινης ιστορίας, ύψωσε γυναικεία πρότυπα με επικεφαλής την Θεοτόκο, που κάθε γυναίκα δύναται να προσεγγίσει δια του τρόπου της ζωής της, όπως ο κάθε χριστιανός.
Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για το ζήτημα αυτό, αλλά στον χαιρετισμό μου δεν σκοπεύω να υποκαταστήσω ούτε τους θεολόγους ούτε φυσικά τους εξαίρετους εισηγητές της εσπερίδας, που στη συνέχεια θα σας αναπτύξουν αναλυτικά το μεγάλο αυτό κεφάλαιο για την Γυναίκα του 21ο αιώνα και τον δύσκολο ρόλο της.
Και πράγματι, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη δυσκολία αυτού του ρόλου, ιδιαίτερα μετά την θετική έκβαση των επί αιώνες γυναικείων αγώνων για την ισότιμη και ισόνομη αντιμετώπισή τους σε μία κατά τεκμήριο ανδροκρατούμενη ανθρωπότητα.
Σήμερα όμως που η γυναίκα, ή για να ακριβολογούμε μια μεγάλη μερίδα των γυναικών του κόσμου, κατάφερε να κερδίσει τα ανθρώπινα δικαιώματά της, βρέθηκε αντιμέτωπη με άλλου είδους δυσκολίες και κινδύνους που απειλούν και αυτή ακόμη την ισορροπία της εξέλιξης.
Οι δυσκολίες βέβαια αυτές έγκεινται και στην αδυναμία των ανδρών να υποκαταστήσουν την έμφυτη ικανότητα της γυναίκας, τόσο στα μητρικά της καθήκοντα και κατά προέκταση στην σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών της, όσο και στην διατήρηση της οικιακής και οικογενειακής ισορροπίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες η γυναίκα του 21ου αιώνα καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλάσιες υποχρεώσεις αυτών που είχε πριν τον 20ο αιώνα. Η σημερινή γυναίκα, τουλάχιστον η πλειονότητα, εκμεταλλευόμενη τα έμφυτα ψυχικά και πνευματικά της εφόδια μπορεί εύκολα να φτάσει σε υψηλούς στόχους. Μπορεί πλέον όχι απλά να φέρει σε πέρα εργασίες, που κάποτε θεωρούνταν ανδρική αποκλειστικότητα, αλλά να παίξει, και μάλιστα με επιτυχία, ηγετικούς και διαχειριστικούς ρόλους έχοντες σχέση με τις παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα όμως ο ρόλος της ως μητέρα, σύζυγος και οικονόμος, παραμένει δυστυχώς δυσαναπλήρωτος, όχι λόγω της άρνησης του άνδρα της εποχής μας να την συνδράμει ή να την υποκαταστήσει στις δύσκολες υποχρεώσεις της, αλλά λόγω της εγγενούς δυσκολίας του να φέρει σε πέρας με την ίδια ευκολία το παραδοσιακό έργο μιας γυναίκας.
Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν η σύγχρονη γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη πολλαπλάσιων υποχρεώσεων από αυτές του σύγχρονου άνδρα. Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι ο περίφημος και πολυσυζητημένος κυκεώνας των ανισοτήτων να λαμβάνει μία νέα υπόσταση, καθιστώντας και πάλι επίκαιρη την ρήση του αρχαίου σοφού μας Αριστοτέλη, ο οποίος είχε επισημάνει τον 4ο αιώνα π.Χ. «Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων».
Αναπτύσσοντας όμως ένα θέμα που άπτεται πολύ των προσωπικών μου ενδιαφερόντων, κινδυνεύω να επεκταθώ σε βάρος του χρόνου των επόμενων ομιλητών. Για το λόγο αυτό πρέπει να κλείσω αναμένοντας να ακούσω και τις θέσεις των εισηγητών.
Πριν όμως κλείσω επέλεξα δύο στίχους μεταξύ των χιλιάδων ποιημάτων, που έχουν γραφτεί για τη γυναίκα και το ρόλο της. Ανήκουν στο Διονύση Σαββόπουλο, ένα από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της εποχής μας, που οι στίχοι του έχουν κατά καιρούς περιγράψει με τον καλλίτερο την σύγχρονη κοινωνική ψυχοσύνθεση. Στους συγκεκριμένους στίχους υπό το πρίσμα της ανδρικής οπτικής βλέπει, χαρακτηρίζει, κρίνει και αναγνωρίζει τη ήρεμη δύναμη και ικανότητα της γυναίκας μέσα από τα καθαρά προσωπικά του βιώματα:
Χνούδι, προσκοπάκι κι ακριβοκαλή του
λάμπα του, εκκλησία και ανατολή
δέχτηκε τον άντρα της στην κούρασή του
κι έγινε αρχηγός του κι υποτακτική.
Ο άντρας και η γυναίκα δεν είναι ίσοι,
γιατί απλούστατα η γυναίκα είναι ανώτερη.
Γι' αυτό και η κυρά Άσπα του Διονύση,
πάντα υποχωρώντας τον καθοδηγεί.
Στην συνέχεια έλαβαν το λόγο οι εισηγητές. Πρώτος ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Θεοχάρης, γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Χαλκίδος με θέμα «Γυναίκα και εκκλησία: Πέρα από το μύθο», η κα. Κωνσταντίνα Ντέλιου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια με το θέμα «Άνθρωπος για όλες τις δουλειές: Οι σύγχρονες απόψεις για την πολλαπλότητα του γυναικείου ρόλου», η κα. Κωνσταντίνα Μαραγιάννη, πολύτεκνη, συνταξιούχος Νηπιαγωγός με το θέμα: «Εμπειρίες Ζωής. Εργαζόμενη πολύτεκνη μητέρ θυμάται...».
Μετά το σύντομο διάλειμμα πήρε το λόγο η κα. Βαρβάρα Μεταλληνού, Dr. Θεολογίας – φιλόλογος, πρόεδρος του Συλλόγου «|Αγκαλιά» με θέμα «Η Μάνα μπροστά στο χρέος», O Dr. Βασίλειος Μπέλλιος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, εθελοντής Ιατρός του Συλλόγου «Αγκαλιά» με θέμα: «Το Θαύμα της ζωής» με προβολή βίντεο α) η ανάπτυξη του εμβρύου και β) Η 12η εβδομάδα και ο Πρωτοπρεσβύτερος Στέφανος Στεφόπουλος, Εφημέριος Ταξιάρχη, υπεύθυνος Αιρέσεων Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας με θέμα: «Έμβρυο και Ευγονική: Από τη Δημιουργία στη μηχανιστική Ανθρωπολογία».
Tην Εσπερίδα έκλεισε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος.