Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ - ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που προκαλεί φθορές και ρύπανση στο χώρο του συγκροτήματος της Δημοτικής αγοράς Χαλκίδας, κατέθεσε ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, στην Εισαγγελία.
Ο Δήμαρχος προχώρησε στην ενέργεια αυτή, αφού παρά τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί και την απομάκρυνση των ατόμων που είχαν εγκατασταθεί στο εσωτερικό του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς, ωστόσο τελευταία τις νυχτερινές ώρες, άγνωστοι εισβάλουν, παραβιάζοντας την περίφραξη.
Στη μηνυτήρια αναφορά ο Δήμαρχος Χαλκιδέων τονίζει ότι....
αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του την 01/09/2014, έθεσε μεταξύ των προτεραιοτήτων του και την αντιμετώπιση του προβλήματος της Δημοτικής Αγοράς, τμήματα της οποίας επί πάρα πολλά χρόνια βρίσκονταν σε κατάσταση επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Ο χώρος αυτός στην καρδιά της πόλης, είχε καταστεί εστία ρύπανσης και καταφύγιο αγνώστων περιθωριακών ατόμων. Παράλληλα, ο Χρήστος Παγώνης αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπ. Πολιτισμού, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (19/1/2015) , με την οποία, τμήμα της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας χαρακτηρίζεται ως μνημείο (η μετωπική πτέρυγα του κτιριακού συγκροτήματος), για δε το υπόλοιπο τμήμα καθορίζονται συγκεκριμένοι όροι διαχείρισης και σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται ενόψει του έργου ανακατασκευής της, η τήρηση των όρων που θέτει η απόφαση και η άσκηση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Κατόπιν αυτού, ο Δήμος προχώρησε στον καθαρισμό του χώρου, με την αποξήλωση όλων των πρόχειρων κατασκευών που υποβάθμιζαν την εικόνα του κτιριακού συγκροτήματος, σύμφωνα με τις υποδείξεις εκπροσώπου του Υπ. Πολιτισμού. Επιπλέον, προχώρησε στον καθαρισμό και την απολύμανση του χώρου, τον οποίο περιέφραξε αφού φυσικά απομακρύνθηκαν όλα τα άτομα που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Έκτοτε, ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας, που άλλαξε θεαματικά, παραμένει κλειστός, καθαρός και εποπτευόμενος από την υπηρεσία του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Χαλκιδέων αναφέρει ακόμη ότι ο Δήμος έχει ήδη προβεί στις απαιτούμενες προκαταρκτικές ενέργειες για την εκπόνηση των αναγκαίων προμελετών και της αρχιτεκτονικής μελέτης, για την αποκατάσταση του τμήματος που χαρακτηρίζεται ως μνημείο και την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, τηρώντας απαρέγκλιτα τους όρους της απόφασης του Υπ. Πολιτισμού και υπό τον έλεγχο και τη στενότατη συνεργασία με τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεοτέρων Μνημείων.
Επίσης, ο Δήμος μεριμνά αδιάλειπτα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των πολιτών, τηρώντας τη σχετική νομοθεσία. Τελευταία όμως, διαπιστώθηκε ότι τις νυχτερινές ώρες άγνωστα άτομα εισέρχονται λαθραία εντός του συγκροτήματος της αγοράς, παραβιάζοντας την περίφραξη και παραμένουν εκεί αρκετές ώρες, προκαλώντας φθορές στα κτίρια, ρύπανση στον χώρο , ενώ ανάβουν φωτιές με κίνδυνο να προκληθεί και επεκταθεί πυρκαγιά σε όλο το συγκρότημα.
Έτσι, ο Δήμαρχος ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την ορθή, νόμιμη και ασφαλή αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παράλληλα κατέθεσε μήνυση κατ' αγνώστων ζητώντας την ποινική δίωξη αυτών και την παραδειγματική τιμωρία τους.