Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΕΤΕΛΕΣΘΗ ΤΟ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΑΡΑ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016, στον Ενοριακό Ι. Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Σκιάθου, έλαβε χώρα το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Κωσταρά, διατελέσαντος εφημερίου του ως άνω Ι. Ναού επί τριανταοκτώ συναπτά έτη.
Για το λόγο αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής, κατέπλευσαν στο νησί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με τους συνοδούς τους Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη και τους Διακόνους Νικόλαο και Νεκτάριο. Ο άγιοςΚορίνθου προσεκλήθη από τον Ποιμενάρχη μας, διότι ως Ιεροκήρυξ... και Πρωτοσύγκελλος στη Χαλκίδα επί τριακονταετία, είναι γνωστός και φίλος της οικογενείας του μακαριστού π. Ιωάννου από τα πρώτα χρόνια της διακονίας του.
Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο συμμετείχε σύμπας ο Ιερός Κλήρος της Σκιάθου και προσήλθαν, από νωρίς, πολλοί Σκιαθίτες, οι οποίοι ευλογήθηκαν να γνωρίσουν και να συναναστραφούν τον ενάρετο Κληρικό της Σκιάθου.
Λίγο πριν το μνημόσυνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε και στην προσφορά του Ιερέως π. Ιωάννου Κωσταρά αλλά και στο σιωπηλό κήρυγμα που, δια του βίου και του παραδείγματος, προσφέρει στο λαό κάθε κληρικός. Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και την τέλεση του Ιερού Μνημοσύνου, παρετέθη τράπεζα στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, την οποία, ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρας, πνευματικό τέκνο του μακαριστού π. Ιωάννου, είχε προετοιμάσει με πολλή αγάπη.
Ιδιαιτέρως έντονη και συγκινητική ήταν η παρουσία των ενοριτών της Αλοννήσου, στην οποία Εφημέριος είναι ο εκ Σκιάθου καταγόμενος Αρχίμ. Λουκάς Σταμέλος, ο οποίος μετέβη στη Σκιάθο μαζί με ενορίτες και παιδιά του Ανωτέρου Κατηχητικού Σχολείου της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Αλοννήσου και την Παρασκευή 11 Μαρτίου επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ το Σάββατο συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο και κατόπιν επισκέφθηκαν το σπίτι - μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και το απόγευμα της ιδίας ημέρας επέστρεψαν με πλοίο της γραμμής στην Αλόννησο.