Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ



Μαχητική συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Χαλκίδας σήμερα Παρασκευή 18 Μάρτη. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το  Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Εύβοιας, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑ, τον Σύλλογος Οικοτρόφων Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας, τον Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας και την Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας (μέλος ΟΓΕ). Στην πορεία στους δρόμους της Χαλκίδας κυριάρχησαν τα συνθήματα «Στήριξη- φροντίδα για τους πρόσφυγες, όχι σε πνιγμούς και κέντρα- φυλακές», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, ΗΠΑ και ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «Ένωση και ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς, για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς».

Στη συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.....
μίλησε ο Θέμος Βασιλείου, γραμματέας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων. Ειμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι οι εργαζόμενοι δε θα μείνουν άπραγοι μπροστά στο δράμα που ζουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας.

Παλεύουμε για να εκφραστεί απειθαρχία στις αποφάσεις και τις συνθήκες της ΕΕ που εγκλωβίζουν χιλιάδες ξεριζωμένους στην Ελλάδα. Όλες αυτές οι αποφάσεις φέρνουν την υπογραφή των ελληνικών Κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων που ορκίζονται πίστη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Απαιτούμε άμεση μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις.

 Έξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, γιατί το ΝΑΤΟ δεν ήρθε για να αντιμετωπίσει τις ροές μεταναστών, αλλά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, για να προετοιμάσει τις επόμενες πολεμικές επεμβάσεις.

Απαιτούμε να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα στήριξης για τη διαβίωση των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται εδώ παρά τη θέλησή τους.

Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς αυτή η τραγική κατάσταση.

40.000 και πλέον άνθρωποι πέρασαν από φωτιά και σίδερο μέχρι να φτάσουν εδώ, έχασαν συγγενείς, φίλους, κάποιοι τα παιδιά τους. Εδώ στοιβάζονται με ευθύνη του κράτους στα λεγόμενα «hot-spots», μέσα στη λάσπη, έκθετοι στις καιρικές συνθήκες, με ελλείψεις βασικών φαρμάκων και στοιχειωδών ειδών υγιεινής και επιβίωσης. Οι πρόσφυγες είναι ανυπεράσπιστοι, είναι θύματα του ιμπεριαλισμού, των ανταγωνισμών μεταξύ μεγάλων χωρών και της αντιπαράθεσής τους για την πίτα των κερδών.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να παρεβρεθούμε εκπρόσωποι σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ τις προηγούμενες μέρες στο στρατόπεδο της Ριτσώνας όπου βρίσκονται 100δες πρόσφυγες. Προσφέραμε την υλική βοήθεια που μάζεψαν τα σωματεία, ήρθαμε σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους ακούσαμε από κοντά τον πόνο τους, ζήσαμε αυτή τη δοκιμασία όσο μπορεί να τη ζήσει κάποιος που δεν την υφίσταται.

Δεν φτάνει, είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε τόσο με υλική βοήθεια όσο και με εκδηλώσεις συμπαράστασης, ακόμα και με δραστηριότητες για τα προσφυγόπουλα προσπαθώντας να δώσουμε έστω και ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των κατατρεγμένων.

Κυρίως όμως χρειάζεται να αναδειχτεί η πραγματική αιτία που γεννά την προσφυγιά. Και αυτή είναι το κυνήγι του κέρδους, που γεννά και την κρίση, τον πόλεμο, την προσφυγιά αλλά και τα μνημόνια, τους αντιλαϊκούς νόμους, την ανεργία και τη μισθωτή σκλαβιά. Στο όνομα του κέρδους ορκίζεται και η κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις που έχουν θεό τους την ανταγωνιστικότητα, έχουν θεό τους την κερδοφορια των μονοπωλίων, έχουν θεό τους το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Γι’ αυτό και έχουν τα χέρια τους λερωμένα.

Γιατί δε γίνεται να συμμετέχουν σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς, να εμπλέκουν τον ελληνικό λαό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπόγραφή τους σε όλες τις αντιλαϊκές συνθήκες της ΕΕ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και τώρα να εξαπατούν όπως η κυβέρνηση που λέει ότι «η ΕΕ λοξοδρομεί από τις ιδρυτικές της αρχές». Δεν ήταν καλή η ΕΕ και χάλασε. Δεν θα βγάλουν λάδι την ΕΕ, αυτή είναι όπως τη βλέπουμε στα πρόσωπα των προσφύγων, όπως τη βλέπουμε στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, στη φτώχεια του λαού μας και στις στρατιές των ανέργων. 

Όλοι μαζί στηρίζουν τις αποφάσεις των συνόδων κορυφής της ΕΕ που κλείνουν σύνορα και επιστρέφουν τους πρόσφυγες πίσω στην κόλαση από την οποία δραπέτευσαν. Κρύβουν ότι η στρόφιγγα των συνόρων ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων, ανάλογα δηλαδή με τις ανάγκες σε πάμφθηνο και υποταγμέμο εργατικό δυναμικό.  Δε λένε κουβέντα για την επέμβαση στη Συρία που προετοίμασαν και εκτέλεσαν όλα αυτά τα γεράκια και δε λένε κουβέντα γιατί θα τον στηρίξουν εφ’ όλης της ύλης όπως έκαναν παλιότερα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις

Είναι φαρισαίοι υποκριτές και ο λαός πρέπει να τους αντιμετωπίσει γιατί αυτή η πολιτική δεν στρέφεται ενάντια μόνο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτοί που δεν δίνουν δεκάρα για τα πνιγμένα παιδιά που ξεβράζονται, αυτοί που αφήνουν μωρά και έγκυες αβοήθητους στο έλεος των καιρικών συνθηκών το 2016, δεν πρόκειται να δείξουν καμιά ευαισθησία και για τη δική μας ζωή που μας την κλέβουν λίγο λίγο για να αυγατένουν τα κέρδη των αφεντικών τους.

Η έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, πρέπει να αποτελέσει όχημα για να κατανοήσουν βαθύτερα οι εργαζόμενοι ότι έχουμε όλοι οι εργάτες τον ίδιο αντίπαλο, αυτούς που για να κερδοφορήσουν μας κλέβουν τον ιδρώτα, τους ίδιους για τον ίδιο λόγο αιματοκυλούν χώρες ολόκληρες.

Είτε πρόκειται λοιπόν για την επίθεση στα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα, είτε για την προσφυγιά, ο αγώνας πρέπει να δοθεί ενιαία από το λαό και την λαϊκή συμμαχία, ενιαία και με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τέτοιος αγώνας χρειάζεται να δοθεί και για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας τις ημέρες κάτάθεσης του αντιασφαλιστικού ν/σ στη βουλή. Όλοι και όλες να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε με όπλο τη 48ωρη απεργία, οι εκμεταλευτές να πάρουν δυναμικό μήνυμα αντίστασης και απειθαρχίας στην πολιτική τους που κατεστρέφει τις ζωές ελλήνων και μεταναστών.

Η λαϊκή πάλη είναι αυτή που μπορεί να απομονώσει ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που καλλιεργούνται από εγκληματικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή. Τους φασίστες και την ιδεολογία τους μόνο το οργανωμένο και ταξικά προσανατολισμένο κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει. Γιατί ακριβώς αυτό προσπαθεί να κρύψει ο εθνικισμός και ο ρατσισμός, ότι τα προβλήματα των λαών έχουν ταξική φύση και όχι εθνική, φυλετική ή θρησκευτική.  

Η απαραίτητη λαϊκή αλληλεγγύη που πρέπει να ενταθεί και να αυξηθεί, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη για την τραγική κατάσταση των προσφύγων. Την ευθύνη αυτή δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε η δράση των διάφορων ΜΚΟ, των οποίων η δράση κατευθύνεται και στηρίζεται από την κυβέρνηση ώστε να αποποιείται η ίδια των ευθυνών της.

Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή μας και για την κατάσταση στο στρατόπεδο της Ριτσώνας απαιτούμε:

Με ευθύνη του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δήμοι, περιφέρειες, κρατικές δομές υγείας ώστε:

-          Να εξευρεθούν κλειστοί χώροι προσωρινής φιλοξενείας

-          Να εξασφαλιστεί όπου κι αν βρίσκονται οι μετανάστες, ρεύμα, θέρμανση και παροχή τρεχούμενου νερού.

-          Να εξασφαλιστούν γιατροί από τις κρατικές υπηρεσίες Υγείας, ειδικότερα παιδίατροι και παθολόγοι.

-          Να εξασφαλιστεί σε όλους τους χώρους παρουσία διερμηνέων.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ένταση τόσο της έμπρακτης αλληλεγγύης όσο και για ένταση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα που έχουμε μπροστά μας. Να βρεθούμε όλοι το επόμενο διάστημα στους δρόμους και κυρίως στην αποφάσισμένη από σωματεία και ομοσπονδίες 48ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία.